Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Kort voorstellen

Herman Bos

Mijn naam is Herman Bos (1980) en ben vader van 2 kinderen. Ik was actief in het sociaal-, politiek- en religieusdomein actief. Daarnaast was ik ondernemer in de mediawereld. In 2001 begon ik langzaam aan ziek te worden. Eerst liep mijn energie terug, daarna mijn bewegingen en deels mijn zicht. De oorzaak hiervan werd gezocht in de psycho-somatische hoek. TIjdens de therapieën deed ik echt veel inzichten en kennis op. Dus verspilde energie was dat niet. Echter verbetering kwam er niet. Ondanks de slechte naam die het UWV heeft, was de keuringsarts degene die inzag dat de oorzaak neurologisch was. Na een slopende weg van onderzoeken, (wan)informatie en tegenspraak, kwam de conclussie: ik heb MS. Hoewel ik dit zelf al enkele jaren vrijwel zeker wist, was het toen de kogel door de kerk was, een opluchting. Eindelijk een einde van te moeten vechten voor de waarheid. De prijs was te hoog geweest. Dit draai ik niet meer terug, dus richt ik mij op de mogelijkheden van de toekomst.

Beperkingen

Mijn ziekte veroorzaakt fysieke en cognitieve beperkingen. Wie met dergelijke beperkingen te maken krijgt, weet ook dat dit veel invloed kan hebben op je sociaalfunctioneren. Voor je het weet ben je alleen nog aan het vechten tegen je beperkingen. Dit was ik op een gegeven moment spuugzat. Het gaf alleen maar frustratie en negatieve energie. Ik leef niet voor mijn beperking! Ik ben mens, dus ben een sociaal wezen. Ik wil alleen nog vechten met mijn beperkingen. Mijn wereld werd snel kleiner en daar zat ik niet op te wachten. Ik verloor mijn werk en ik realiseerde mij al snel, dit is niet de bedoeling. Dit gat vulde ik eerst op met het vertalen van 12 filosofische boeken naar het hedendaags Nederlands. Hoewel het mij voldoening gaf, ontmoette ik nauwelijks mensen. Ik kon dan wel 100% afgekeurd zijn, maar dat maakte mij niet onbruikbaar. Zo belande ik in de palliatieve zorg (zorg voor mensen die stervende zijn). Hier was alle ruimte voor mijn beperkingen en bleek het zelfs een sleutel te zijn om bij mensen binnen te komen. Sinds van de zomer is dit, tot mijn verdriet, niet meer mogelijk. Ik ben te ver achteruit gegaan. Op dit moment richt ik mij op mijn medische zorg en mijn gezin. Gelukkig blijf ik met de maatschappij verbonden door te werken bij een telefonische hulpverlening, wat ik liggend en zittend vanuit huis kan doen. En uiteraard hoop ik dat jij ook weer een schakel in mijn wereld wordt.

Niet mogelijk of te duur

Om langer zelfstandig te zijn moet je aankloppen bij je verzekering of bij de gemeente. En dan komen de eerste problemen. Heb jij er wel recht op? Wat gaat het kosten? Bestaat daar een oplossing voor? Vinden ze dat je woning niet volstaat? Een veel gehoord antwoord: NEE. Waarom? Er wordt in kant-en-klare oplossingen gedacht. Een groot deel van de mensen krijgt een keiharde nee te horen. De resterende deel krijgen gelukkig wel een oplossing aangeboden, maar... vaak niet afdoende en veel te duur. Ik wist dat ik ziek was en steeds zieker zal worden. Dit gaf mij nog de tijd om vooruit te denken. Vele hebben die kans niet. Beter dan hulp moeten vragen, is zelf te zorgen voor een betere oplossing of een betaalbaar alternatief op een afwijzing.

Met creativiteit en weinig middelen blijken er veel oplossingen te zijn. Alleen bijna voor alles geldt: Het bestaat wel, alleen het heeft geen bekendheid. Hier heb ik zowel in het heden als verleden veel gebruik van gemaakt. Vaak kreeg ik hier positieve reacties op en zeiden ze: "Dat zou hij/zij eens moeten weten. Hoe moet ik dat uitleggen?" of "Je zou dit met anderen moeten delen!" en meer van dergelijke reacties. Totdat het voor de zoveelste keer tegen mij werd gezegd. Nu voeg ik de daad bij het woord. 

Interactief

Je kunt onderaan elk artikel reageren. Dit vind ik zelf prettig, want dan weet ik wat er leeft. Mogelijk zie je geen oplossing in jouw beperking, stuur mij via contact een reactie, dan ga ik voor je kijken wat er mogelijk is voor jou. Het kan ook zijn dat je het product wat ik noem zelf ook gebruik. Deel dan zeker jouw ervaring, want die is het meest waardevol. Onderaan elk artikel kun je jouw reactie plaatsen zonder te hoeven in te loggen. Je kunt hiervoor je standaard social media account gebruiken, zoals Facebook en Google. Op deze manier blijven er geen ongevraagde gegevens van jouw bij ons achter, tenzij jij je inschrijf voor onze nieuwsbrief. Draag dus vooral bij!

Referentiebeperkingen

De één heeft een ziekte waardoor iets je niet meer lukt of tijdelijk niet lukt. Een ander heeft een lichamelijk handicap, waardoor je niet kan doen, wat een ander wel kan doen. Vervelend, maar zo optimistisch als ik ben, voor (bijna) elk probleem is een oplossing. Ik schrijf meestal dan ook vanuit mijn obstakels. Wil je een idee hebben tegen welke problemen ik aanloop en oplossingen voor heb gezocht?

  • Geheugenproblemen
  • Overprikkeling
  • Mobiliteitsproblemen
  • Niet kunnen bukken of boven mijn hoofd reiken
  • Verlies motorische controle
  • Gevoelsstoornissen
  • Veiligheidsproblemen
  • Beperkte conditie
  • Visuele beperking
  • Geen oneindige portemonnee

Reclame

In deze blog ga je veelvuldig merknamen tegen komen. Dit komt omdat ik schrijf vanuit mijn wereld en oplossingen. Ik heb in geen enkel bedrijf aandelen of iets dergelijks. Sterker nog meestal heb ik ook wel kantekeningen tegen bepaalde organisaties, maar dat neemt niet weg dat ze geweldige producten kunnen verkopen die jij en ik goed kunnen gebruiken.  Mocht jij toevallig dit product of een product wat daar op lijkt verkopen, laat mij het vooral weten. Mogelijk is er ook plek voor jouw product.

Laatste opmerking

Ik ben geen specialist in het Nederlands. Sterker nog, daar missen wel een aantal schakels. Zie jij punten ter verbetering, laat dit dan zeker weten. Ik waardeer als je meedenkt.

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?