Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

€ 135 - € 250

fossil gen 4 Na een aantal uitgebreide reviews van low-budget smartwatches, is het nu tijd voor high-end smartwatches. Ze kosten 12x zoveel. Zijn ze ook zoveel beter? Bij deze Googles vlaggenschip de Fossil Q Explorist Gen 4. Bied deze wat jij nodig heb om zelfstandig en slim te leven? Of doe je er verstandig aan om het geld in je zak te houden of toch te kiezen voor een low-budget smartwatch?

Aanleiding

In voorgaande artikelen schreef ik over TeamYo V6, Centechia A6 en Kicci BT L12S. De prijzen hiervan varieren van € 5 - € 17,50. Helaas hebben ze één ding gemeen: de levensduur is niet bijster lang. Ik heb van de Centechia A6 veel plezier en gemak gehad, maar helaas begaf met een jaar de accu het. Een nieuwe accu kopen is vele malen duurder dan de smartwatch zelf. Hem zomaar weggooien stuit mij tegen de borst. Dat vind ik milieutechnisch niet correct. Daarom besloot ik mijn aandacht te richten op de highend smartwatches. De prijzen voor de smartwatches van Apple en de goede modellen van Samsung zijn mij echt veel te hoog, als ik rekening hou met de levensduur en de technische ontwikkelingen. Beide partijen hebben in het verleden vaak genoeg laten zien dat ze er niet voor schromen hun eigen producten niet meer te ondersteunen en onklaar te maken. En zo viel mijn oog op de Fossil Q Explorist Gen 4

Fossil Q Explorist Gen 4

Zoals je in het artikel eerder deze week heb kunnen lezen, is er een groot aanbod van duurdere smartwatches en hoe goed ze zijn hangt af van de websites die je bezoekt. Toch komen in hoofdlijnen overeen dat de beste smartwatches afkomstig zijn van Apple, sommige modellen van Samsung, Garmin, Fitbit en Fossil. Daar ik een echte smartwatch wilde en geen sporthorloge viel Garmin en Fitbit af. Apple en Samsung hebben een te hoge vraagprijs, nadat zij meerwaarde bieden. Sommige modellen van Samsung zijn dan wel betaalbaarder, maar zijn weer geen volwaardige smartwatch of draaien op een eigen beperkt besturingssysteem. Daarmee bleef eigenlijk alleen Fossil over. 

De Fossil Q Explorist Gen 4 wordt door Kieskeurig (als we letten op het aantal reviews) als 7,8 als één van de beste getest. Ook Coolblue die uitgroeid tot de grootste verkopende partij van smartwatches vermeld hem in de top 10. Computer Totaal vermeld hem al maand aan maand als top 10 model. Ook bij Beste Producten wordt hij door experts als beste beoordeeld. Sla bij het lezen rustig punten over die voor jou eventueel niet boeiend zijn. Ik probeer namelijk zo volledig mogelijk te zijn, waardoor de hoeveelheid informatie voor sommige te groot zal zijn. Op dit moment hij verkrijgbaar rond € 139 terwijl hij op de markt kwam voor £ 250 (€ 292,56).

Fossil Q4 prijsverloop

Prijsverloop Fossil Q Explorist Gen 4

Uitpakken Fossil Q Explorist Gen 4

Hoewel Fossil een zelfstandig merk is, is de invloed van Google duidelijk zichtbaar. De verpakking is een witte kubus, met een transparant deksel en minimale informatie op de verpakking. Dit voelt vertrouwd aan als ik kijk naar de verpakking van de Google Home en Nest en vergelijkbare producten. Het horloge ziet er lekker robuust uit. De rubbere band van 22 mm past bij de klok, ook al ben ik er niet zo'n fan van.

Het klokje van de Fossil Q Explorist Gen 4 voelt zwaar aan met 140 gram. Dit vind ik prettig, terwijl andere dit mogelijk te veel zouden vinden. Wat dat betreft ben ik van de oude stempel en een horlogefreak die nog vind dat een goed uurwerk gewicht hoort te hebben. De hoeveelheden plastic aan de horloges sinds de opkomst van de plastic digitale horloges uit de '90s hebben de levensduur niet goed gedaan. In mijn ogen is het niet voor niets dat ik wel horloges van 120 jaar oud in de winkels terug vind, maar nooit retro horloges, tenzij het een collectorsthema heeft.

Verder zit er weinig meer in het doosje dan het oplaadsnoer. Onderin tref ik een garantieboekje aan van 2 cm dikte tegen een handleiding van een paar bladzijdes van nauwelijks een milimeter dik. Dit vind ik absoluut een minpunt. We praten wel over een smartwatch van oorspronkelijk zo wat € 300! Je kan van de gemiddelde gebruiker niet verwachten dat hij weet hoe alles werkt. De handleiding bied dan ook nauwelijks nuttige informatie. Dit is wel een minpuntje te noemen.

Technische kenmerken Fossil Q Explorist Gen 4

In tegenstelling tot de low budget smartwatches kan ik in een review onmogelijk alle opties bespreken. Dit komt omdat veel opties afhankelijk zijn van de geinstalleerde apps, netzo als op je telefoon. Daarom richt ik mij eerst op de hardware.

Capaciteit

De Fossil Q Explorist Gen 4 voorzien van een royaal opslaggeheugen van 4GB en een intern (werk) geheugen van 512MB. Hij is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 2100 processor. Dit zou een hoge snelheid zou moeten opleveren, wat in de praktijk wel per app en accumodus sterk blijkt te verschillen.

Connectiviteit

fossil q4 mapsHet horloge is voorzien van bluetooth 4.2, waardoor je energiegebruik laag ligt en vrijwel alle bluetooth apparaten zich kunnen verbinden. Indien je op je smartphone 3G of 4G internet hebt, kan de Fossil Q Explorist Gen 4 gebruik maken van het internet. Mocht je komend jaar op 5G overgaan, dan zal hij hiervan niet optimaal gebruik maken, maar naar beneden bijstellen (downsamplelen) alsof je 4G gebruikt. Daarbij is hij voorziern van GPS, zodat je op je horloge Google Maps kunt gebruiken, kan onthouden waar jij je auto hebt neergezet, sporttrainingsprogramma's volgen, afstandmeten die je heb gelopen, gefietst of gezwommen. Tot slot is hij voorzien van een NFC-chip. Deze is wat minder bekend. NFC is de chip die er voor zorgt dat je contactloos kan betalen. Hoewel het leuk is dat deze optie er op zit, zie ik niet echt het nut er van. Deze optie heb ik ook op mijn iPhone zitten. Een horloge tegen een pinautomaat houden is wel een vreemde houding. Dat gaat met mijn telefoon tien keer makkelijker. Dat zullen anderen vast anders over denken. Mocht je smartphone niet zijn voorzien van een NFC chip, of je bank daar geen gebruik van maakt, is dit een leuke aanvulling. Op je smartphone kun je (in elk geval op de iPhone met Apple Pay) elk bedrag er mee betalen. Via je horloge werkt het hetzelfde als met je pinpas, dat je maximaal €25 kunt betalen. Dit komt omdat je op Fossil Q Explorist Gen 4 geen pincode kan intypen of een vingerafdruk kan achterlaten.

De smartwatch behoort zelfstandig verbinding te behouden met je smartphone. Helaas moet ik concluderen dat hij met de iPhone een slechte verbinding in stand houd. Even als de veel gehoorde klachten over Fitbit geldt ook hier, dat je iedere keer handmatig de verbinding moet herstellen. Dit maakt het horloge een minder betrouwbare smart partner. 

Fossil q4 schermScherm van de Fossil Q Explorist Gen 4

De Fossil Q Explorist Gen 4 is voorzien van AMOLED display wat helder oogt en zwart ook echt zwart laat zijn. Je wordt niet snel gehinderd door het zonlicht. Het glas is helemaal vlak, wat prettig is om aan te raken, zonder dat het snel gaat vlekken. Het glas steekt iets boven zijn kast uit en voelt wat scherp aan, wat overigens ook het enige minpunt voor dit scherm is. Het heeft een pixeldichtheid van 328, wat inhoud dat het een scherp beeld opleverd op een scherm van 2", wat overeenkomt met een diameter van 41mm. In eerste instantie had ik mijn twijfels bij een rond scherm, maar alles blijkt hier goed op te zijn afgesteld. . 

Veel smartwatches hebben een uitstekend scherm, maar zijn niet 100% touchscreen. Vaak zit er een knop in of op het scherm waarmee je klikt. Dit geeft wel een touchscreen gevoel, maar is het zeker niet. Dit model heeft echter een volledig touchscreen, wat excellent werkt. Het menu loopt rond, waardoor je ook al draaiend door het menu heen swipe. Het gebruiksgemak is hoog. De bediening verloopt soepel. Geen scherm hapert. Wil je een stap terug, dan swipe je naar links. Wil je iets bevestigen tik je op een willekeurige plek op het scherm, tenzij er knoppen zichbaar zijn. Via de grote knop aan de zijkant roep je gelijk het menu op, die dynamisch is ingericht. Dit houd in de dat je laatst en meest gebruikte apps bovenaan in je lijst staan. Hierdoor hoef je zo min mogelijk te scrollen en te swipen. Ik ben er van overtuigd dat deze Fossil Q Explorist Gen 4 functioneert, zoals Google op het oog had toen ze dit systeem ontwikkelde. Op dit punt niet meer dan lof. Het enige probleem wat ik hiermee ondervind ligt eigenlijk aan de accu. Als het horloge in bespaarmodus gaat, reageert het systeem zwak en onvoorspelbaar. Des te meer een reden om niet te kiezen voor deze modus.

Functies van de Fossil Q Explorist Gen 4

De Fossil Q Explorist Gen 4 heeft een breed spectrum aan functies. Zo meet hij de afstand die je per dag afleg en het aantal stappen dat je zet. Dit is dus niet zoals bij de lowbudget modellen en een rekenformule op basis van een gemiddelde beenlengte, maar de afstand wordt afzonderlijk gemeten met de GPS van het aantal stappen dat hij registreerd op basis van het schokken van het lichaam. Doordat hij voorzien is van Google Fit, kan je persoonlijke bewegingsdoelen instellen, welke worden gecontroleerd en je gedurende de dag kunt zien in hoeverre je deze haal. Er wordt op kunstige wijze met allerlei variabele rekening gehouden, zodat je daadwerkelijk prestaties worden geregistreerd en niet een globale schatting.

Fossil q4 hartslagmeterHartslagmeter van de Fossil Q Explorist Gen 4

Onderop het klokje van de Fossil Q Explorist Gen 4 zit een hartslagmeter die een redelijke betrouwbare meting geeft. De goedkope smartwatches geven in het algemeen wel een redelijk correcte gemiddelde hartslag, maar zijn de enkelvoudige metingen niet altijd even correct. Verder merk ik direct een groot verschil in de hartslagmeter ten opzichte van de lowbudget modellen. Daar de goedkope veel moeite hebben om je hartslag te meten als je horloge niet losjes om je pols zit, geeft deze zowel bij een strakke als slappe band een goede meting. Verder worden de hartslagmetingen gebruikt als variabele in het berekenen van de verbrande calorieën. Goedkopere modellen basseren dit op de afstandsmeting op basis van gemiddeld gewicht en beenlengte. Hierdoor krijg je een zeer goed betrouwbaar resultaat te zien.

Bewegingssensor Fossil Q Explorist Gen 4

Fossil q4 zwemmenVerder is er een interval training in opgenomen. Ook het aantal trappen wordt geregistreerd. Daar ik bij de lowbudget smartwatches en de stappenteller apps altijd ruzie had bij de trappen, registreerd deze bijna altijd goed het aantal genomen trappen. Goedkopere varianten registreren alleen trappen boven een bepaalde hoogte, bijvoorbeeld 3 meter. Neem je een trap van 2,5 hoog, zal de goedkope variant deze niet meetellen als trap. Tot slot is er een wekfunctie opgenomen in de Fossil Q Explorist Gen 4. Dit is echter geen noemenswaardige functie, daar ik niet wakker wordt als er iets op mijn arm trilt. De stappenteller werkt dus op een hybride systeem van GPS en bewegingswaarneming. Er zijn ook trainingsprogramma's in opgenomen die registreren (indien je daar mee instem) je activiteiten en leggen dit langs de lat van je doelen. Aan de hand van de gewenste doelen en je uitgevoerde activiteiten geeft hij je advies wat je goed heb gedaan en waar je aan moet gaan werken. Hoewel deze functies niet uniek zijn en deels afkomstig uit Google Fit, geeft het wel een goede samenwerking aan tussen hardware en software. Hiermee heeft hij meer gezondheidsfuncties dan de goedkope chinese modellen, die we eerder hebben besproken. De nauwkeurigheid ligt ook hoger. In eerste instantie heb ik dit bij de lowbudget positief beoordeeld, maar in de loop van de tijd bleken deze smartwatches zich grillig te gedragen. Het ene moment geven ze en betrouwbare meting, maar de andere keer wijkt dit sterk af. Hierdoor heb je op deze smartwatches altijd een gemiddelde meting nodig om tot een acceptabele meting, ter indicatie, te krijgen waar een arts wat mee kan doen. Juist dit zorgt er voor dat de gemiddelde arts laatdunkend zich uitlaat over de resultaten van smartwatches.

Integratie met Google Assistant

Het zal je niet verrassen als ik het meest entausiast werd van de integratie met Google Assistant. Dit betekend dat de Fossil Q Explorist Gen 4 dezelfde functionaliteit heeft gekregen als de Google Home en Google Nest. Door de hoofdknop aan de zijkant een paar tellen ingedrukt te houden activeerd Google Assistant zich. Je kunt nu tegen je horloge praten en gebruik maken van alle gemakken die zijn opgenomen in de Google Home. Dit betekend dat ik de meeste apparaten in mijn huis kan bedienen via mijn stem zonder dat ik in de buurt van een Google Home hoef te zijn. Mijn entausiastme werd echter al snel getrempert toen bleek dat hij steeds de verbinding met mijn iPhone verliest en daarmee ook de mogelijkheid om Google Assistent te gebruiken. 

Installatie van de

Het istalleren van de wijst voor zich. Het horloge is standaard al voorzien voor een goede acculading, waardoor je het horloge direct in gebruik kunt nemen. Zoals we ondertussen van Google gewend zijn wordt er in Nederland geen energie gestoken in klantenservice, maar wel worden de producten zo gemaakt dat vrijwel iedereen direct begrijpt hoe je moet installeren. De praktijk heeft ook wel uitgewezen dat mensen die zichzelf als digibeet zien, tot hun grote verbazing, in staat waren om dit zonder hulp uit te voeren. Zo ook bij het installeren van het horloge. Zodra je het horloge aanzet krijg je instructies op je scherm te zien. Er ontbreekt echter een fundamenteel stapje: Je moet eerst de app Google Wear OS op je smartphone of tablet installeren.

1 Ga naar de App Store of naar de Play Store en download de app Google Wear OS. Eenmaal gedaan, zet je de Fossil Q Explorist Gen 4 aan en open je de app.

2 Tik op het hamburgermenu hamburger order round move handle menu icon en kies voor Een nieuw horloge instellen

3 Volg nu de instructies die afwisselend op je telefoon en horloge worden weergegeven

4Nadat de installatie is voltooit wil de smartwatch dat je alle meest voorkomende handelingen een keer uitprobeer. Veeg daarom je scherm in de richtingen en druk op de knoppen die je horloge aangeeft. Als je dit allemaal een keer hebt gedaan, verdwijnen de storende instructies op je scherm. 

Je smartwatch is klaar voor gebruik. Je kunt extra instellingen maken via de app Google Wear OS. Wacht hier eerst 24 uur mee, je zult anders merken dat veel menu's nog niet werken, omdat er op de achtergrond nog diverse updates moeten worden geinstalleerd en onderdelen moeten worden gedownload.

Berichten op de Fossil Q Explorist Gen 4

Wat je met de Fossil Q Explorist Gen 4 kan, is ten dele ook afhankelijk van wat je op je smartphone gebruikt. De berichten die je op je telefoon ontvang kunnen ook worden weergegeven op je horloge. Dit maakt niet uit of dit Facebook, WhatsApp, Twitter of Instagram is. Ook van games of de Albert Heijn kun je de berichten op je horloge ontvangen. Als het horloge in gebruik neemt zul je in eerste instantie teleurgesteld kunnen zijn, omdat je nauwelijk over deze functies lijkt te beschikken. Geef het echter de tijd. Gedurende de komende twee dagen dat je hem in gebruik heb, zul je merken dat er in een snel tempo steeds meer functies beschikbaar komen. Persoonlijk zit ik er niet op te wachten om van alles en nog wat op mijn scherm te krijgen. Gelukkig heb je dat volledig in de hand. Je kunt aangeven welke apps je wel en welke geen berichten mogen sturen. Voor de grote bekende apps is het mogelijk om berichten te beantwoorden. Een klein puntje van kritiek is dat hij wel gelijk met mijn telefoon, door middel van een trilling, laat weten dat er een nieuw bericht is, maar het soms bijna een halve minuut kan duren voordat hij op mijn scherm verschijnt.Swipe (veeg) ik mijn scherm omhoog, dan staat het bericht er al wel. Voor mij gevoel ruikt dit naar een bug en ga er dan ook van uit dat dit eerdaags wordt verholpen. Waar ik bij dit horloge een groot fan van ben is de hoeveelheid informatie die op je scherm staat, zonder dat het rommelig of slecht leesbaar is. Zo staat op de standaard wijzerplaat de eerst aanstaande agenda-item vermeld. Standaard is de smartwatch voorzien van een heel aantal wijzerplaten. Is dit niet na jouw smaak, dan zijn er duidenden andere verkrijgbaar of kan je via Watch Maker je eigen wijzerplaat ontwerpen.

Gebruik van apps op de Fossil Q Explorist Gen 4

Naast dat je berichten kunt ontvangen van apps op je telefoon, kun je ook apps installeren op de Fossil Q Explorist Gen 4. Google Wear OS werkt redelijk hetzelfde als als Android of iOS. Je kunt hier zelf apps op installeren. Het aantal apps in de Play Store is wel aanzienlijk beperkter dan voor de telefoon. Naast de apps van Google, kun je ook de steeds populairdere boodschappenapp Bring installeren. Het aanbod bestaat voor een groot deel uit sportapps, maar het aantal mogelijkheden groeit in een snel tempo. Toch komen we hier op een groot minpunt bij dit horloge. De apps die niet zijn voorgeinstalleerd starten zeer traag op of crashen al snel. De Fossil Q Explorist Gen 4 lijkt onvoldoende rekencapaciteit te hebben. Nadat het toestel weer volledig is gereset naar de fabrieksinstellingen lijkt het probleem te zijn verholpen, maar dit blijkt van korte duur te zijn. Opvallend is dat er al een groot aantal apps zijn geinstalleerd. Meer dan bijvoorbeeld bij LG. Ik ben daar meestal niet zo'n fan van, want in het algemeen geldt ook dat je nooit meer van deze apps afkom. Mijn voorkeur gaat er naar uit dat de gebruiker zelf kiest wat hij er op zet. De Google Play Store heeft niet voor niets een 'essenstiele apps' menu-optie.

Accu van de Fossil Q Explorist Gen 4

Bij de Fossil Q Explorist Gen 4 is een USB oplaadsnoer geleverd met aan het uiteinde een magneet waar het horloge aan kan worden geklikt. Eerlijk gezegt vind ik dit een teleurstelling. Waarom maken ze geen gebruik van Qi - draadloos opladen -? Of waarom dan in elk geval geen universele oplaadwijze? We hebben bij de smartphones onder internationale druk het punt bereikt dat de meeste toestellen op dezelfde wijze kunnen worden opgeladen. Een eigen oplaadmechanisme maakt de productie onnodig duur. Dat er geen gebruik wordt gemaakt van micro USB of USB C begrijp, daar dit een opening in het horloge geeft en niet langer onder water kan worden gebruikt. 

In deze smartwatch zit een 300mAh accu. Ten opzichte van een smartphone is dat niks, maar als je het vergelijk met de Apple Watch 4 en 5 is dit zelfs royaler. De Fossil Q Explorist Gen 4 heeft diverse energieprogramma´s er op zitten. Zo kun je alles laten synchroniseren, bluetooth, GPS en NFC aan laten, terwijl hij non-stop je hartslag berekend en het scherm op zijn helderst laat branden en het scherm altijd aan heb staan, plus reageren op polsbeweging. Je bent er dan van verzekerd dat je accu binnen een paar uur leeg is. Ga je ook nog gebruik maken van apps op je smartwatch, dan heb je nog minder tijd. Het andere uiterste is dat je alles uitzet en alleen je klok actief blijft en je eerder gesynchroniseerde agenda items worden vermeld. Je kan er dan een dag of 2 mee doen. Er is ook een gebalanceerd tussenprogramma en je kunt een eigen energieprofiel samenstellen. Dit tussenprogramma is het meest gebruikt en ook waar je van uit moet gaan. Helaas haal je dan alleen een werkdag, als je hem 's nachts aan de lader laat liggen en na een dag werken weer aan de oplader legt. Hoewel men dit als normaal beschouwd, vind ik het niet normaal.Ik vind dit onacceptabel. Mij is ondertussen duidelijk dat de fabrikanten dit normaal vinden en de markt dit accepteert.Vermoedelijk is je smartwatch al in de bespaarmodus gesprongen voordat je uit je werk thuis bent. Fossil voert zelf het excuus aan dat het horloge zo is ontwikkeld dat je in een krap uur de Fossil Q Explorist Gen 4 heb opgeladen tot 80%, maar - met alle respect - ik wil niet dat ik overdag mijn horloge moet opladen. Als ik op kantoor werk is dit mogelijk, maar nog steeds ongewenst. Gebruik ik hem buitenshuis, waar hij ook opgemaakt is, dan kan je hem niet optimaal gebruiken. Houd hierbij rekening dat alleen mijn agenda, WhatsApp en Gmail updates laat versturen. 

Beoordeling van de Fossil Q Explorist Gen 4

Eerlijk gezegd kan ik niet tot een eenduidig oordeel komen. Als ik hem beoordeel op het functioneren en de nauwkeurigheid van de sensoren en de samenwerking tussen de technologie, zou ik de Fossil Q Explorist Gen 4 een dikke voldoende geven. Het feit dat extra te downloaden apps niet goed werken, lijkt uiteindelijk vooral bij Google te liggen en niet zo zeer aan de smartwatch. Het besturingssysteem en de apps zijn in combinatie met de hardware niet goed op elkaar afgesteld. Dit is maar zeer ten delen aan de fabrikant te wijten. Let ik echter op de accu, geef ik het een dikke onvoldoende. De prestatie van de accu is ronduit zwak. Je praat notabenen over een high-end smartwatch van oorspronkelijk bijna €300! Voor dit bedrag moet een accu minstens 16 uur meegaan en liever langer. Met grote tegenzin heb ik de Fossil Q Explorist Gen 4 retourgestuurd. Ik hoopt nog op een instelling of update waarmee het probleem zou worden opgelost of dat men zou zeggen dat de smartwatch niet in orde was en ik een vervangende zou krijgen. Maar aangezien dit de normale prestatie is, heb ik toch afscheid genomen. Blijkbaar moet ik mij er bij neerleggen dat dit marktcomform is.  Als de genoemde pluspunten - waar er vele malen meer van zijn te noemen - opwegen tegen de minpunten, kan ik hem van harte aanbevelen.    Click to listen highlighted text! Na een aantal uitgebreide reviews van low-budget smartwatches, is het nu tijd voor high-end smartwatches. Ze kosten 12x zoveel. Zijn ze ook zoveel beter? Bij deze Googles vlaggenschip de Fossil Q Explorist Gen 4. Bied deze wat jij nodig heb om zelfstandig en slim te leven? Of doe je er verstandig aan om het geld in je zak te houden of toch te kiezen voor een low-budget smartwatch? Aanleiding In voorgaande artikelen schreef ik over TeamYo V6, Centechia A6 en Kicci BT L12S. De prijzen hiervan varieren van € 5 - € 17,50. Helaas hebben ze één ding gemeen: de levensduur is niet bijster lang. Ik heb van de Centechia A6 veel plezier en gemak gehad, maar helaas begaf met een jaar de accu het. Een nieuwe accu kopen is vele malen duurder dan de smartwatch zelf. Hem zomaar weggooien stuit mij tegen de borst. Dat vind ik milieutechnisch niet correct. Daarom besloot ik mijn aandacht te richten op de highend smartwatches. De prijzen voor de smartwatches van Apple en de goede modellen van Samsung zijn mij echt veel te hoog, als ik rekening hou met de levensduur en de technische ontwikkelingen. Beide partijen hebben in het verleden vaak genoeg laten zien dat ze er niet voor schromen hun eigen producten niet meer te ondersteunen en onklaar te maken. En zo viel mijn oog op de Fossil Q Explorist Gen 4.  Fossil Q Explorist Gen 4 Zoals je in het artikel eerder deze week heb kunnen lezen, is er een groot aanbod van duurdere smartwatches en hoe goed ze zijn hangt af van de websites die je bezoekt. Toch komen in hoofdlijnen overeen dat de beste smartwatches afkomstig zijn van Apple, sommige modellen van Samsung, Garmin, Fitbit en Fossil. Daar ik een echte smartwatch wilde en geen sporthorloge viel Garmin en Fitbit af. Apple en Samsung hebben een te hoge vraagprijs, nadat zij meerwaarde bieden. Sommige modellen van Samsung zijn dan wel betaalbaarder, maar zijn weer geen volwaardige smartwatch of draaien op een eigen beperkt besturingssysteem. Daarmee bleef eigenlijk alleen Fossil over.  De Fossil Q Explorist Gen 4 wordt door Kieskeurig (als we letten op het aantal reviews) als 7,8 als één van de beste getest. Ook Coolblue die uitgroeid tot de grootste verkopende partij van smartwatches vermeld hem in de top 10. Computer Totaal vermeld hem al maand aan maand als top 10 model. Ook bij Beste Producten wordt hij door experts als beste beoordeeld. Sla bij het lezen rustig punten over die voor jou eventueel niet boeiend zijn. Ik probeer namelijk zo volledig mogelijk te zijn, waardoor de hoeveelheid informatie voor sommige te groot zal zijn. Op dit moment hij verkrijgbaar rond € 139 terwijl hij op de markt kwam voor £ 250 (€ 292,56). Prijsverloop Fossil Q Explorist Gen 4 Uitpakken Fossil Q Explorist Gen 4 Hoewel Fossil een zelfstandig merk is, is de invloed van Google duidelijk zichtbaar. De verpakking is een witte kubus, met een transparant deksel en minimale informatie op de verpakking. Dit voelt vertrouwd aan als ik kijk naar de verpakking van de Google Home en Nest en vergelijkbare producten. Het horloge ziet er lekker robuust uit. De rubbere band van 22 mm past bij de klok, ook al ben ik er niet zon fan van. Het klokje van de Fossil Q Explorist Gen 4 voelt zwaar aan met 140 gram. Dit vind ik prettig, terwijl andere dit mogelijk te veel zouden vinden. Wat dat betreft ben ik van de oude stempel en een horlogefreak die nog vind dat een goed uurwerk gewicht hoort te hebben. De hoeveelheden plastic aan de horloges sinds de opkomst van de plastic digitale horloges uit de 90s hebben de levensduur niet goed gedaan. In mijn ogen is het niet voor niets dat ik wel horloges van 120 jaar oud in de winkels terug vind, maar nooit retro horloges, tenzij het een collectorsthema heeft. Verder zit er weinig meer in het doosje dan het oplaadsnoer. Onderin tref ik een garantieboekje aan van 2 cm dikte tegen een handleiding van een paar bladzijdes van nauwelijks een milimeter dik. Dit vind ik absoluut een minpunt. We praten wel over een smartwatch van oorspronkelijk zo wat € 300! Je kan van de gemiddelde gebruiker niet verwachten dat hij weet hoe alles werkt. De handleiding bied dan ook nauwelijks nuttige informatie. Dit is wel een minpuntje te noemen. Technische kenmerken Fossil Q Explorist Gen 4 In tegenstelling tot de low budget smartwatches kan ik in een review onmogelijk alle opties bespreken. Dit komt omdat veel opties afhankelijk zijn van de geinstalleerde apps, netzo als op je telefoon. Daarom richt ik mij eerst op de hardware. Capaciteit De Fossil Q Explorist Gen 4 voorzien van een royaal opslaggeheugen van 4GB en een intern (werk) geheugen van 512MB. Hij is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 2100 processor. Dit zou een hoge snelheid zou moeten opleveren, wat in de praktijk wel per app en accumodus sterk blijkt te verschillen. Connectiviteit Het horloge is voorzien van bluetooth 4.2, waardoor je energiegebruik laag ligt en vrijwel alle bluetooth apparaten zich kunnen verbinden. Indien je op je smartphone 3G of 4G internet hebt, kan de Fossil Q Explorist Gen 4 gebruik maken van het internet. Mocht je komend jaar op 5G overgaan, dan zal hij hiervan niet optimaal gebruik maken, maar naar beneden bijstellen (downsamplelen) alsof je 4G gebruikt. Daarbij is hij voorziern van GPS, zodat je op je horloge Google Maps kunt gebruiken, kan onthouden waar jij je auto hebt neergezet, sporttrainingsprogrammas volgen, afstandmeten die je heb gelopen, gefietst of gezwommen. Tot slot is hij voorzien van een NFC-chip. Deze is wat minder bekend. NFC is de chip die er voor zorgt dat je contactloos kan betalen. Hoewel het leuk is dat deze optie er op zit, zie ik niet echt het nut er van. Deze optie heb ik ook op mijn iPhone zitten. Een horloge tegen een pinautomaat houden is wel een vreemde houding. Dat gaat met mijn telefoon tien keer makkelijker. Dat zullen anderen vast anders over denken. Mocht je smartphone niet zijn voorzien van een NFC chip, of je bank daar geen gebruik van maakt, is dit een leuke aanvulling. Op je smartphone kun je (in elk geval op de iPhone met Apple Pay) elk bedrag er mee betalen. Via je horloge werkt het hetzelfde als met je pinpas, dat je maximaal €25 kunt betalen. Dit komt omdat je op Fossil Q Explorist Gen 4 geen pincode kan intypen of een vingerafdruk kan achterlaten. De smartwatch behoort zelfstandig verbinding te behouden met je smartphone. Helaas moet ik concluderen dat hij met de iPhone een slechte verbinding in stand houd. Even als de veel gehoorde klachten over Fitbit geldt ook hier, dat je iedere keer handmatig de verbinding moet herstellen. Dit maakt het horloge een minder betrouwbare smart partner.  Scherm van de Fossil Q Explorist Gen 4 De Fossil Q Explorist Gen 4 is voorzien van AMOLED display wat helder oogt en zwart ook echt zwart laat zijn. Je wordt niet snel gehinderd door het zonlicht. Het glas is helemaal vlak, wat prettig is om aan te raken, zonder dat het snel gaat vlekken. Het glas steekt iets boven zijn kast uit en voelt wat scherp aan, wat overigens ook het enige minpunt voor dit scherm is. Het heeft een pixeldichtheid van 328, wat inhoud dat het een scherp beeld opleverd op een scherm van 2, wat overeenkomt met een diameter van 41mm. In eerste instantie had ik mijn twijfels bij een rond scherm, maar alles blijkt hier goed op te zijn afgesteld. .  Veel smartwatches hebben een uitstekend scherm, maar zijn niet 100% touchscreen. Vaak zit er een knop in of op het scherm waarmee je klikt. Dit geeft wel een touchscreen gevoel, maar is het zeker niet. Dit model heeft echter een volledig touchscreen, wat excellent werkt. Het menu loopt rond, waardoor je ook al draaiend door het menu heen swipe. Het gebruiksgemak is hoog. De bediening verloopt soepel. Geen scherm hapert. Wil je een stap terug, dan swipe je naar links. Wil je iets bevestigen tik je op een willekeurige plek op het scherm, tenzij er knoppen zichbaar zijn. Via de grote knop aan de zijkant roep je gelijk het menu op, die dynamisch is ingericht. Dit houd in de dat je laatst en meest gebruikte apps bovenaan in je lijst staan. Hierdoor hoef je zo min mogelijk te scrollen en te swipen. Ik ben er van overtuigd dat deze Fossil Q Explorist Gen 4 functioneert, zoals Google op het oog had toen ze dit systeem ontwikkelde. Op dit punt niet meer dan lof. Het enige probleem wat ik hiermee ondervind ligt eigenlijk aan de accu. Als het horloge in bespaarmodus gaat, reageert het systeem zwak en onvoorspelbaar. Des te meer een reden om niet te kiezen voor deze modus. Functies van de Fossil Q Explorist Gen 4 De Fossil Q Explorist Gen 4 heeft een breed spectrum aan functies. Zo meet hij de afstand die je per dag afleg en het aantal stappen dat je zet. Dit is dus niet zoals bij de lowbudget modellen en een rekenformule op basis van een gemiddelde beenlengte, maar de afstand wordt afzonderlijk gemeten met de GPS van het aantal stappen dat hij registreerd op basis van het schokken van het lichaam. Doordat hij voorzien is van Google Fit, kan je persoonlijke bewegingsdoelen instellen, welke worden gecontroleerd en je gedurende de dag kunt zien in hoeverre je deze haal. Er wordt op kunstige wijze met allerlei variabele rekening gehouden, zodat je daadwerkelijk prestaties worden geregistreerd en niet een globale schatting. Hartslagmeter van de Fossil Q Explorist Gen 4 Onderop het klokje van de Fossil Q Explorist Gen 4 zit een hartslagmeter die een redelijke betrouwbare meting geeft. De goedkope smartwatches geven in het algemeen wel een redelijk correcte gemiddelde hartslag, maar zijn de enkelvoudige metingen niet altijd even correct. Verder merk ik direct een groot verschil in de hartslagmeter ten opzichte van de lowbudget modellen. Daar de goedkope veel moeite hebben om je hartslag te meten als je horloge niet losjes om je pols zit, geeft deze zowel bij een strakke als slappe band een goede meting. Verder worden de hartslagmetingen gebruikt als variabele in het berekenen van de verbrande calorieën. Goedkopere modellen basseren dit op de afstandsmeting op basis van gemiddeld gewicht en beenlengte. Hierdoor krijg je een zeer goed betrouwbaar resultaat te zien. Bewegingssensor Fossil Q Explorist Gen 4 Verder is er een interval training in opgenomen. Ook het aantal trappen wordt geregistreerd. Daar ik bij de lowbudget smartwatches en de stappenteller apps altijd ruzie had bij de trappen, registreerd deze bijna altijd goed het aantal genomen trappen. Goedkopere varianten registreren alleen trappen boven een bepaalde hoogte, bijvoorbeeld 3 meter. Neem je een trap van 2,5 hoog, zal de goedkope variant deze niet meetellen als trap. Tot slot is er een wekfunctie opgenomen in de Fossil Q Explorist Gen 4. Dit is echter geen noemenswaardige functie, daar ik niet wakker wordt als er iets op mijn arm trilt. De stappenteller werkt dus op een hybride systeem van GPS en bewegingswaarneming. Er zijn ook trainingsprogrammas in opgenomen die registreren (indien je daar mee instem) je activiteiten en leggen dit langs de lat van je doelen. Aan de hand van de gewenste doelen en je uitgevoerde activiteiten geeft hij je advies wat je goed heb gedaan en waar je aan moet gaan werken. Hoewel deze functies niet uniek zijn en deels afkomstig uit Google Fit, geeft het wel een goede samenwerking aan tussen hardware en software. Hiermee heeft hij meer gezondheidsfuncties dan de goedkope chinese modellen, die we eerder hebben besproken. De nauwkeurigheid ligt ook hoger. In eerste instantie heb ik dit bij de lowbudget positief beoordeeld, maar in de loop van de tijd bleken deze smartwatches zich grillig te gedragen. Het ene moment geven ze en betrouwbare meting, maar de andere keer wijkt dit sterk af. Hierdoor heb je op deze smartwatches altijd een gemiddelde meting nodig om tot een acceptabele meting, ter indicatie, te krijgen waar een arts wat mee kan doen. Juist dit zorgt er voor dat de gemiddelde arts laatdunkend zich uitlaat over de resultaten van smartwatches. Integratie met Google Assistant Het zal je niet verrassen als ik het meest entausiast werd van de integratie met Google Assistant. Dit betekend dat de Fossil Q Explorist Gen 4 dezelfde functionaliteit heeft gekregen als de Google Home en Google Nest. Door de hoofdknop aan de zijkant een paar tellen ingedrukt te houden activeerd Google Assistant zich. Je kunt nu tegen je horloge praten en gebruik maken van alle gemakken die zijn opgenomen in de Google Home. Dit betekend dat ik de meeste apparaten in mijn huis kan bedienen via mijn stem zonder dat ik in de buurt van een Google Home hoef te zijn. Mijn entausiastme werd echter al snel getrempert toen bleek dat hij steeds de verbinding met mijn iPhone verliest en daarmee ook de mogelijkheid om Google Assistent te gebruiken.  Installatie van de Het istalleren van de wijst voor zich. Het horloge is standaard al voorzien voor een goede acculading, waardoor je het horloge direct in gebruik kunt nemen. Zoals we ondertussen van Google gewend zijn wordt er in Nederland geen energie gestoken in klantenservice, maar wel worden de producten zo gemaakt dat vrijwel iedereen direct begrijpt hoe je moet installeren. De praktijk heeft ook wel uitgewezen dat mensen die zichzelf als digibeet zien, tot hun grote verbazing, in staat waren om dit zonder hulp uit te voeren. Zo ook bij het installeren van het horloge. Zodra je het horloge aanzet krijg je instructies op je scherm te zien. Er ontbreekt echter een fundamenteel stapje: Je moet eerst de app Google Wear OS op je smartphone of tablet installeren.  Ga naar de App Store of naar de Play Store en download de app Google Wear OS. Eenmaal gedaan, zet je de Fossil Q Explorist Gen 4 aan en open je de app.  Tik op het hamburgermenu  en kies voor Een nieuw horloge instellen  Volg nu de instructies die afwisselend op je telefoon en horloge worden weergegeven Nadat de installatie is voltooit wil de smartwatch dat je alle meest voorkomende handelingen een keer uitprobeer. Veeg daarom je scherm in de richtingen en druk op de knoppen die je horloge aangeeft. Als je dit allemaal een keer hebt gedaan, verdwijnen de storende instructies op je scherm.  Je smartwatch is klaar voor gebruik. Je kunt extra instellingen maken via de app Google Wear OS. Wacht hier eerst 24 uur mee, je zult anders merken dat veel menus nog niet werken, omdat er op de achtergrond nog diverse updates moeten worden geinstalleerd en onderdelen moeten worden gedownload. Berichten op de Fossil Q Explorist Gen 4 Wat je met de Fossil Q Explorist Gen 4 kan, is ten dele ook afhankelijk van wat je op je smartphone gebruikt. De berichten die je op je telefoon ontvang kunnen ook worden weergegeven op je horloge. Dit maakt niet uit of dit Facebook, WhatsApp, Twitter of Instagram is. Ook van games of de Albert Heijn kun je de berichten op je horloge ontvangen. Als het horloge in gebruik neemt zul je in eerste instantie teleurgesteld kunnen zijn, omdat je nauwelijk over deze functies lijkt te beschikken. Geef het echter de tijd. Gedurende de komende twee dagen dat je hem in gebruik heb, zul je merken dat er in een snel tempo steeds meer functies beschikbaar komen. Persoonlijk zit ik er niet op te wachten om van alles en nog wat op mijn scherm te krijgen. Gelukkig heb je dat volledig in de hand. Je kunt aangeven welke apps je wel en welke geen berichten mogen sturen. Voor de grote bekende apps is het mogelijk om berichten te beantwoorden. Een klein puntje van kritiek is dat hij wel gelijk met mijn telefoon, door middel van een trilling, laat weten dat er een nieuw bericht is, maar het soms bijna een halve minuut kan duren voordat hij op mijn scherm verschijnt.Swipe (veeg) ik mijn scherm omhoog, dan staat het bericht er al wel. Voor mij gevoel ruikt dit naar een bug en ga er dan ook van uit dat dit eerdaags wordt verholpen. Waar ik bij dit horloge een groot fan van ben is de hoeveelheid informatie die op je scherm staat, zonder dat het rommelig of slecht leesbaar is. Zo staat op de standaard wijzerplaat de eerst aanstaande agenda-item vermeld. Standaard is de smartwatch voorzien van een heel aantal wijzerplaten. Is dit niet na jouw smaak, dan zijn er duidenden andere verkrijgbaar of kan je via Watch Maker je eigen wijzerplaat ontwerpen. Gebruik van apps op de Fossil Q Explorist Gen 4 Naast dat je berichten kunt ontvangen van apps op je telefoon, kun je ook apps installeren op de Fossil Q Explorist Gen 4. Google Wear OS werkt redelijk hetzelfde als als Android of iOS. Je kunt hier zelf apps op installeren. Het aantal apps in de Play Store is wel aanzienlijk beperkter dan voor de telefoon. Naast de apps van Google, kun je ook de steeds populairdere boodschappenapp Bring installeren. Het aanbod bestaat voor een groot deel uit sportapps, maar het aantal mogelijkheden groeit in een snel tempo. Toch komen we hier op een groot minpunt bij dit horloge. De apps die niet zijn voorgeinstalleerd starten zeer traag op of crashen al snel. De Fossil Q Explorist Gen 4 lijkt onvoldoende rekencapaciteit te hebben. Nadat het toestel weer volledig is gereset naar de fabrieksinstellingen lijkt het probleem te zijn verholpen, maar dit blijkt van korte duur te zijn. Opvallend is dat er al een groot aantal apps zijn geinstalleerd. Meer dan bijvoorbeeld bij LG. Ik ben daar meestal niet zon fan van, want in het algemeen geldt ook dat je nooit meer van deze apps afkom. Mijn voorkeur gaat er naar uit dat de gebruiker zelf kiest wat hij er op zet. De Google Play Store heeft niet voor niets een essenstiele apps menu-optie. Accu van de Fossil Q Explorist Gen 4 Bij de Fossil Q Explorist Gen 4 is een USB oplaadsnoer geleverd met aan het uiteinde een magneet waar het horloge aan kan worden geklikt. Eerlijk gezegt vind ik dit een teleurstelling. Waarom maken ze geen gebruik van Qi - draadloos opladen -? Of waarom dan in elk geval geen universele oplaadwijze? We hebben bij de smartphones onder internationale druk het punt bereikt dat de meeste toestellen op dezelfde wijze kunnen worden opgeladen. Een eigen oplaadmechanisme maakt de productie onnodig duur. Dat er geen gebruik wordt gemaakt van micro USB of USB C begrijp, daar dit een opening in het horloge geeft en niet langer onder water kan worden gebruikt.  In deze smartwatch zit een 300mAh accu. Ten opzichte van een smartphone is dat niks, maar als je het vergelijk met de Apple Watch 4 en 5 is dit zelfs royaler. De Fossil Q Explorist Gen 4 heeft diverse energieprogramma´s er op zitten. Zo kun je alles laten synchroniseren, bluetooth, GPS en NFC aan laten, terwijl hij non-stop je hartslag berekend en het scherm op zijn helderst laat branden en het scherm altijd aan heb staan, plus reageren op polsbeweging. Je bent er dan van verzekerd dat je accu binnen een paar uur leeg is. Ga je ook nog gebruik maken van apps op je smartwatch, dan heb je nog minder tijd. Het andere uiterste is dat je alles uitzet en alleen je klok actief blijft en je eerder gesynchroniseerde agenda items worden vermeld. Je kan er dan een dag of 2 mee doen. Er is ook een gebalanceerd tussenprogramma en je kunt een eigen energieprofiel samenstellen. Dit tussenprogramma is het meest gebruikt en ook waar je van uit moet gaan. Helaas haal je dan alleen een werkdag, als je hem s nachts aan de lader laat liggen en na een dag werken weer aan de oplader legt. Hoewel men dit als normaal beschouwd, vind ik het niet normaal.Ik vind dit onacceptabel. Mij is ondertussen duidelijk dat de fabrikanten dit normaal vinden en de markt dit accepteert.Vermoedelijk is je smartwatch al in de bespaarmodus gesprongen voordat je uit je werk thuis bent. Fossil voert zelf het excuus aan dat het horloge zo is ontwikkeld dat je in een krap uur de Fossil Q Explorist Gen 4 heb opgeladen tot 80%, maar - met alle respect - ik wil niet dat ik overdag mijn horloge moet opladen. Als ik op kantoor werk is dit mogelijk, maar nog steeds ongewenst. Gebruik ik hem buitenshuis, waar hij ook opgemaakt is, dan kan je hem niet optimaal gebruiken. Houd hierbij rekening dat alleen mijn agenda, WhatsApp en Gmail updates laat versturen.  Beoordeling van de Fossil Q Explorist Gen 4 Eerlijk gezegd kan ik niet tot een eenduidig oordeel komen. Als ik hem beoordeel op het functioneren en de nauwkeurigheid van de sensoren en de samenwerking tussen de technologie, zou ik de Fossil Q Explorist Gen 4 een dikke voldoende geven. Het feit dat extra te downloaden apps niet goed werken, lijkt uiteindelijk vooral bij Google te liggen en niet zo zeer aan de smartwatch. Het besturingssysteem en de apps zijn in combinatie met de hardware niet goed op elkaar afgesteld. Dit is maar zeer ten delen aan de fabrikant te wijten. Let ik echter op de accu, geef ik het een dikke onvoldoende. De prestatie van de accu is ronduit zwak. Je praat notabenen over een high-end smartwatch van oorspronkelijk bijna €300! Voor dit bedrag moet een accu minstens 16 uur meegaan en liever langer. Met grote tegenzin heb ik de Fossil Q Explorist Gen 4 retourgestuurd. Ik hoopt nog op een instelling of update waarmee het probleem zou worden opgelost of dat men zou zeggen dat de smartwatch niet in orde was en ik een vervangende zou krijgen. Maar aangezien dit de normale prestatie is, heb ik toch afscheid genomen. Blijkbaar moet ik mij er bij neerleggen dat dit marktcomform is.  Als de genoemde pluspunten - waar er vele malen meer van zijn te noemen - opwegen tegen de minpunten, kan ik hem van harte aanbevelen. 

eeneenhalfgeengeen

 

Volgende smartwatches verwacht

Daar deze is teruggestuurd, heb ik een onbekende uitgekozen, die ondanks beperkte functies, door de experts wordt beoordeeld als de beste smartwatch ooit. Daarnaast hoop ik ook weer een low budget model van € 6 te testen en te beoordelen. Ik zie je graag terug bij de volgende reviews. Mocht je specifieke vragen hebben, neem dat contact met mij op via Whatsapp of het contactformulier

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?