Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

€ 42,00

alarm Het kan nodig zijn dat je in noodgeval hulp moet inroepen van verpleging, buren en/of familie. Hiervoor is personenalarmering. Echter hangt daar wel een prijskaartje aan. In veel gemeenten moet je dit zelf kopen voor €150-€250, met daar bovenop gemiddeld €5 per maand abonnementskosten. Veroorloof je meer vrijheid en veiligheid.

Aanleiding

Helaas heb ik al vaker ondervonden dat ik hulp moest inschakelen en mij dit niet lukte door te bellen. Mijn handen trillen nogal, zeker als het niet goed met mij gaat. Voor een telefoon heb je toch enige redelijk goede coordinatie nodig. Daarbij is er in het verleden bij mij ingebroken, wat mij een zeer onveilig gevoel  heeft gegeven. Personenalarmering vind ik voor nu in mijn geval nog te dramatisch of misschien houd ik graag zelf de touwtjes in handen ;-). Zoals je ondertussen weet ben ik van de creatieve en waar mogelijk smartoplossingen, zonder veel geld uit te geven. Bij het zoeken voor een oplossing stuitte ik op Aixi-SHS Smart. Dit pakket is net als meerdere producten op deze blog voorzien van 433Mhz WiFi.  Hierbij beloof ik u de makkelijkste installatie ooit! Binnen 5 minuten is alles geinstalleerd.

433 Mhz is een universele techniek om, met name veiligheidsproducten, met elkaar te laten samen werken. 

Inhoud van Aixi-SHS Smart 433Mhz WiFi Alarm

Als eerste zit er een bewegingssensoor in. Deze is licht en mooi slank. Nu is bij goedkope installaties de pech dat kwaadwillende deze makkelijk onklaar kunnen maken door hem te vernielen of de batterijen te verwijderen. Dit risico is hier mooi ondervangen door een extra beveiliging. Zodra iemand de sensor verwijderd, vernield of de batterijen verwijderd, gaat direct het alarm af op de sirene en de aangesloten mobiele telefoons en/of tablets. 

Ten tweede zit hierin de reeds genoemde sirene. Deze is opvallend rood, waardoor je niet kunt missen dat er een alarmsysteem in huis is. Ondanks het krachtige geluid is de sirene compact en makkelijk ergens neer te zetten of op te hangen. Door het lage gewicht kan je hem eenvoudig met dubbelzijdigtape of Tesa plakhaakjes ophangen. 

Verder zit er een deurbel bij, die door middel van sterke klitterbandplakkers buiten op u houtwerk kan worden geplakt. Moet op een gegeven moment de batterij worden vervangen, dan trek je hem met een ferme ruk los van het klitterbanddeel wat op je houtwerk zit geplakt. Ook deze weegt drie keer niks, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij op een gegeven moment van je deurpost af komt rollen.

Tot slot zitten er twee afstandbedieningen bij waarmee u alarm kunt slaan, kunt melden dat je thuis bent en waarmee je het bewegingsalarm kan activeren of deactiveren bij het verlaten van het huis of bij thuiskomst.Tot hieraantoe is het een gewoon normaal alarmsysteem. In het vervolg van dit artikel zal ik je vertellen hoe je meer uit Aixi-SHS Smart 433Mhz WiFi Alarm kunt halen. 

Dit systeem is gebaseerd op de technologie van Sonoff, waar je op deze weblog veel meer slimme producten van aantref. Je kunt dit pakket koppelen met de Sonoff Bridge en de app EweLink. Deze koppeling kan je echter ook negeren en direct aansluiten via de veel eenvoudiger app Smart Life of Tuya Smart. Zelf geef ik de voorkeur aan Smart Life, vanwege de eenvoud in gebruik en geavanceerd naar dat ik wens.

Installatie

1De installatie zal zoals beloofd zeer eenvoudig uit te voeren zijn. Als eerste pakken we de sirene uit de doos. Aan de zijkant kan je een USB-snoer steken en hem in het stopcontact doen, aan een powerbank of aan een computer aansluiten, zodat hij kan opladen. Zelf vind ik het net zo makkelijk om hem aangesloten te laten, zodat ik niet hoef op te letten of de accu niet leegraakt. Doordat hij een accu heeft kan je de sirene, indien gewenst, makkelijk meenemen naar een andere ruimte in huis. Dit zal bij mij nooit nodig zijn, daar je hem luid en duidelijk door het hele huis heen kan horen.

2Download nu in de Google Play Store of de AppStore de app Smart Life (of Tuya Smart of EweLink). Open na het installeren de app. Hierbij is het nodig om je eenmalig te registreren. Ik weet dat dit veel mensen afschrikt. Dit is echter niet nodig. De enige reden waarom je moet aanmelden is, dat mocht er wat met je telefoon, tablet of computer iets gebeuren, dan hoef je alleen de app opnieuw te downloaden en verschijnt gelijk weer de aparaten die je hier heb aangesloten, zonder deze opnieuw te moeten installeren. Zie de paragraaf over beveiliging en privacy.

3Klik nu op het plusje en ga naar het tabblad Beveiligingssensor. Onder het kopje Alarm staat: Alarm (WiFi). Klik hierop om de installatie te starten. Hij gaat een ogenblik zoeken en na ongeveer 30 seconden meld hij dat hij de sirene heeft gevonden en klik je op akkoord. 

4Neem nu de bewegingssenor uit de doos (indien je daar gebruik van wilt maken). Aan de achterkant zit een knopje die je kunt indrukken met het bijgeleverde pennetje. De leverancier waarschuwd dat je deze er wel recht in moet steken om beschadiging te voorkomen. Als je het pennetje een paar seconde heb ingedrukt, begint er een lampje te knipperen. Tik in de app op de Sirene en daarna op Accessoires. Vrijwel gelijk zal de bewegingssensor verschijnen in je scherm. En ook die is geinstalleerd.

5Pak nu de deurbel en haal het plastic lipje tussen de batterij vandaan. Ga in de app weer naar de sirene en daarna naar Accessoires en de deurbel verschijnt vrijwel direct in je scherm. Ook die is al klaar.

6Neem nu de afstandbedieningen. Verwijder het plasticje tussen de batterij vandaan. Ga naar de Sirene en daarna naar Accessoires. Tik bovenaan op Afstandsbediening en beide afstandsbedieningen hebben zich al geinstalleerd. 

Namen wijzigen

Ieder onderdeel krijgt automatisch de naam die de fabrikant meegeeft aan het product. Zelf vind ik dat meestal niet echt handig. Dit is hier echter geen probleem. Je tikt in de app op de sirene. Boven in je scherm verschijnt nu een potloodje. Als je hier op klikt verschijnt een nieuw scherm. Klik nogmaals op het potloodje en je kunt het icoontje veranderen (wat ik niet erg zinvol vind). Achter het veld Name staat nu de standaard naam. Deze heb ik aangepast naar Sirene. Klik nu bovenaan op het pijltje terug (<) en de naam is aangepast. Hetzelfde kan je bij Accessoires doen. Zo heb ik de deurbel aangepast naar 'Bel voordeur' en de bewegingssensor gewijzigd in 'Sensor'. Dit is wel zinvol daar bij alarmering hij de titel geeft die jij hebt ingesteld. Als je deze onaangepast laat, is er de kans dat anderen niet weten waar de melding over gaat. Ook bij de afstandbedieningen kan je hetzelfde doen. Zo heet bij mij de afstandsbediening die om mijn nek hangt: Herman en boven mijn bed aan de papagaai (handvat om je omhoog te trekken en niet een vogel) hangt een afstandsbediening die: Bed heet. Zodoen weten ze in noodgevallen gelijk ik veilig op mijn bed lig of bijvoorbeeld elders in huis op de grond. 

Werking afstandsbediening 

Aixi afstandsbedieningOp de afstandsbediening zitten vier knoppen. Linksboven zit de knop om de bewegingssensor aan te zetten. Mocht er iemand 's nachts door de gang dwalen, dan zal het alarm afgaan op de sirene en op je smartphone. De knop er naast is bedoeld om het alarm uit te zetten. Naast dat dit je huis beveiligd tegen inbraak, is dit ook ideaal als iemand in je huis (of jij) door het huis gaat dwalen en dit een risico vormt. Dit bied jou of je huisgenoot de rust dat je niet in je slaap alart moet blijven, mocht de persoon in kwestie uit bed zijn gegaan. Als je deze optie niet als inbraakbeveiliging gebruikt, maar voor bovenstaande doeleinde, raad ik je aan het volume van de sirene lager te zetten, zodat niet de je buren rechtop in hun bed zitten.

Hieronder staat de knop voor thuismelden. Deze functie is voor alle duidelijkheid niet bedoeld om het alarm uit te schakelen, maar zodat omstanders weten of je in huis bent of niet. 

Tot slot bevind zich hiernaast de belangrijkste knop: De SOS-knop. Druk je deze knop in, dan zal het alarm afgaan op zowel je sirene als op je smartphone. 

Personenalarmering activeren

Nu gaan we een stapje verder voor als je familie of zorgverleners wilt kunnen alarmeren. Ook dit werkt zeer eenvoudig. Als eerste vraag je de betrefende persoon de app te downloaden en zich te registreren, net zoals je zelf hebt gedaan. Tik bovenaan in jouw scherm op de naam van je woning en klik vervolgens op Home-beheer. Tik opnieuw op de naam van je woning of familie. Hierop opent het scherm waarin je de naam van je woning ziet staan en de kamers (indien ingesteld). Hieronder zie je Familielokatie staan. Ik raad je aan om deze in te vullen in het geval je een hulpverlener toevoeg. Voor hen kan het wenselijk zijn dat ze je adres kunnen zien. Tik nu op Voeg Leden Toe. Vul vervolgens de naam van de betreffende persoon in en zijn telefoonnummer of mailadres waarmee hij zich heeft geregistreerd. Als je dit hebt ingevuld tik je rechtsboven in de hoek op Opslaan en het is geregeld. 

Werking personenalarmering

Als er op de SOS knop wordt gedrukt gebeuren er twee dingen: Als eerste gaat de sirene af en ten tweede begint op de smartphone, tablet of laptop van de aangemelde personen een alarm af van een serie van 2 tonen. Tussen de sirene en de smartphone alarmering zitten een paar seconden, zodat je via het hangslotje op de afstandsbediening het SOS alarm kunt annuleren. Op het scherm van de betrokken personen verschijnt vetgedrukt de tekst: Alert met daaronder in mijn geval: Sirene: Alarmering Herman. Dit alarm op een smartphone stopt pas als je op de melding klikt en de app opent of als degene die de SOS knop heeft ingedrukt, het alarm annuleert. Let er op dat het familielid of hulpverlener geen alarm hoort als hij/zij de telefoon op stil heeft gezet. Wel blijft de telefoon trillen. Indien degene die de SOS knop heeft ingedrukt, het alarm annuleert zal het alarm op de telefoons ook stoppen en de melding verschijnen: Sirene: Beveiliging uit <Naam>. 

 sos alarmalarm uit

Smartkoppeling

Het alarm kan worden gekoppeld aan Google Home en Assistent even als aan Alexa (slimme speaker van Amazon) of Tmall Genie (slimme speaker van AliExpress) of Tencent Xiaowei en DuerOS (Chinese varianten op Google Home). Voor de techneuten onder ons, is het alarm ook te koppelen aan IFTTT voor als je een eigen programmering wilt meegeven. Ben je in het bezit van een Ding Dong bel en/of camera, dan zijn deze ook aan dit alarm te koppelen. Voor wie helemaal een sprong in de toekomst wilt maken, kun je het alarm ook koppelen aan RokID, zodat de ander je met zijn smart bril op afstand kan zien (mits je ook camera's hebt aangesloten). Voor ons product is het nu niet van belang, maar mocht je het systeem uitbreiden met sportaccessoires en smartwatches, dan kun je deze synchroniseren met Google Fit. 

Deze opties vind je onder de knop Profiel > Meer services. Binnenkort kun je iedere beveiligingsdata in de cloud ook hieraan koppelen. Ook komt binnenkort de optie om kunstmatige intelligentie te activeren waarmee je bepaald wie welk bericht krijgt en op welke wijze camerabeelden worden versleuteld. In de zeer nabije toekomst kan je spraakgestuurd het SOS alarm activeren of annuleren. Hetzelfde geldt ook voor het aan en uitzetten van de bewegingssensor. 

Bediening vanaf de smartphone

Je kunt in beperkte mate hetzelfde met je smartphone, tablet of laptop doen als met de afstandsbediening. Als je op de sirene in de app klikt, kan je het alarm van de bewegingssensor aan en uit zetten als ook melden dat je thuis bent. In hetzelfde scherm kun je ook de sirene nader instellen. Zo kan je er voor kiezen om het geluid van de sirene aan of uit te zetten. Hetzelfde geldt ook voor het lichtsignaal. Stel dat je niet wilt dat de sirene in huis afgaat, kan je kiezen voor stilalarm, waarmee de sirene geen geluid zal geven, maar een felle rode lamp zal gaan flitsen. 

Ook kan aangeven hoe lang de sirene blijft afgaan bij SOS alarm of detectie via de bewegingssensor. Standaard staat deze ingesteld op de maximum tijd van 180 seconden. Onder de zogenaamde Pieptijd, kan je ook het volume van de sirene instellen. Standaard staat deze op Hoog. Deze kun je aanpassen in Midden en Laag. Zet je deze op Laag dan zal dit het volume geven van een sleutelbosalarm

Geprogrameerd alarm

Om nog geavanceerder gebruik te kunnen maken van je alarmsysteem, zit er een eenvoudige programmeerwizard in. Tik hiervoor onderin je scherm op Smart. Ga vervolgens naar het plusje. Als eerste is er een zogenaamde tap functie. Je maakt hiermee een knop waarmee je Smart Live een actie laat uitvoeren. Dit zou bijvoorbeeld een knop kunnen zijn om meerdere alarmen tegelijk aan of uit te zetten. Ook kun je op basis van het weer acties laten uitvoeren. Dit heeft bij dit alarmsysteem geen zin, maar kan nuttig zijn als je een electrisch zonnenscherm wilt programeren dat hij naar beneden gaat als het zonnig is of omhoog als het begint te regenen. Voor nu dus even niet zinvol. 

Een zinvollere optie is programering op basis van je lokatie. Zo kan ik instellen dat als ik mijn huis verlaat hij automatisch het alarm aanzet en zodra ik weer op de parkeerplaats aankom, kan ik hem het alarm alvast uit laten schakelen. Voor mij een praktisch puntje daar ik nogal vergeetachtig ben. 

Een tijdprogramering is voor een groter publiek interessant. Hiermee kan je eenmalig of op specifieke of alle dagen van de week bepalen hoe laat het alarm aan en uit gaat. Mocht je Sonoff-modules of smartlampen gebruiken, dan kan je hiermee ook instellen dat op een bepaalde tijd lampen aan of uit gaan. 

Uitbreiding

Wil je meer functionaliteiten, dan is dit geen probleem. Bijna alle 433Mhz aparatuur kan hieraan worden gekoppeld. Je bent niet gebonden aan alleen Aixi-SHS. Om nu even te concentreren op dit merk, kan je denken aan: Smart Camera, automatische deursloten, (medicijn)kluis, bewegingssensoren, passieve infrarood sensoren, deur- en raamalarm (komt binnenkort een artikel over), temperatuursensoren, wateralarm (volgt ook binnenkort), rookmelders, gasdetectors, mocht deze knop te klein zijn dan zijn er ook grote SOS-knoppen beschikbaar en een veelvoud aan camera's. Je kunt echter ook denken aan gezondheidsproducten als: smart weegschaal, wekker, smart watches, massagestoel, bloeddrukmeter, bedbediening, slaapbewakingsriem en locatietracker. Dit valt met honderden producten uit te breiden aan lampen, airco, verwarming enz. 

Vraag jij je af of er voor jou een bepaalde oplossing is? Stuur mij een Whatsapp-bericht of een email, dan ga ik voor jou opzoek.

Beveiliging en Privacy

Deze gevens worden versleuteld in de cloud opgeslagen via p2p beveiliging. Dit betekend dat jij een wachtwoord uitkiest, deze op je telefoon invult, waarna deze via een willekeuring algoritme wordt versleuteld tot een lettercijferreeks. Zodra deze aankomt in de cloud van Smart Life wordt deze nogmaals versleuteld, waardoor onmogelijk is dat medewerkers of kwaadwillende bij jouw gegeven kunnen komen, zoals de privacy schandalen bij Facebook, Google en Amazon. Dezelfde soort versleuteling tref je ook aan in Whatsapp. Hoe goed deze versleuteling is blijkt wel uit het feit dat de overheden er fel op tegen zijn dat Facebook deze versleuteling toepast op hun social netwerk, omdat overheden zodoende niet meer kunnen lezen wat er is verstuurd.    Click to listen highlighted text! Het kan nodig zijn dat je in noodgeval hulp moet inroepen van verpleging, buren en/of familie. Hiervoor is personenalarmering. Echter hangt daar wel een prijskaartje aan. In veel gemeenten moet je dit zelf kopen voor €150-€250, met daar bovenop gemiddeld €5 per maand abonnementskosten. Veroorloof je meer vrijheid en veiligheid. Aanleiding Helaas heb ik al vaker ondervonden dat ik hulp moest inschakelen en mij dit niet lukte door te bellen. Mijn handen trillen nogal, zeker als het niet goed met mij gaat. Voor een telefoon heb je toch enige redelijk goede coordinatie nodig. Daarbij is er in het verleden bij mij ingebroken, wat mij een zeer onveilig gevoel  heeft gegeven. Personenalarmering vind ik voor nu in mijn geval nog te dramatisch of misschien houd ik graag zelf de touwtjes in handen ;-). Zoals je ondertussen weet ben ik van de creatieve en waar mogelijk smartoplossingen, zonder veel geld uit te geven. Bij het zoeken voor een oplossing stuitte ik op Aixi-SHS Smart. Dit pakket is net als meerdere producten op deze blog voorzien van 433Mhz WiFi.  Hierbij beloof ik u de makkelijkste installatie ooit! Binnen 5 minuten is alles geinstalleerd. 433 Mhz is een universele techniek om, met name veiligheidsproducten, met elkaar te laten samen werken.  Inhoud van Aixi-SHS Smart 433Mhz WiFi Alarm Als eerste zit er een bewegingssensoor in. Deze is licht en mooi slank. Nu is bij goedkope installaties de pech dat kwaadwillende deze makkelijk onklaar kunnen maken door hem te vernielen of de batterijen te verwijderen. Dit risico is hier mooi ondervangen door een extra beveiliging. Zodra iemand de sensor verwijderd, vernield of de batterijen verwijderd, gaat direct het alarm af op de sirene en de aangesloten mobiele telefoons en/of tablets.  Ten tweede zit hierin de reeds genoemde sirene. Deze is opvallend rood, waardoor je niet kunt missen dat er een alarmsysteem in huis is. Ondanks het krachtige geluid is de sirene compact en makkelijk ergens neer te zetten of op te hangen. Door het lage gewicht kan je hem eenvoudig met dubbelzijdigtape of Tesa plakhaakjes ophangen.  Verder zit er een deurbel bij, die door middel van sterke klitterbandplakkers buiten op u houtwerk kan worden geplakt. Moet op een gegeven moment de batterij worden vervangen, dan trek je hem met een ferme ruk los van het klitterbanddeel wat op je houtwerk zit geplakt. Ook deze weegt drie keer niks, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij op een gegeven moment van je deurpost af komt rollen. Tot slot zitten er twee afstandbedieningen bij waarmee u alarm kunt slaan, kunt melden dat je thuis bent en waarmee je het bewegingsalarm kan activeren of deactiveren bij het verlaten van het huis of bij thuiskomst.Tot hieraantoe is het een gewoon normaal alarmsysteem. In het vervolg van dit artikel zal ik je vertellen hoe je meer uit Aixi-SHS Smart 433Mhz WiFi Alarm kunt halen.  Dit systeem is gebaseerd op de technologie van Sonoff, waar je op deze weblog veel meer slimme producten van aantref. Je kunt dit pakket koppelen met de Sonoff Bridge en de app EweLink. Deze koppeling kan je echter ook negeren en direct aansluiten via de veel eenvoudiger app Smart Life of Tuya Smart. Zelf geef ik de voorkeur aan Smart Life, vanwege de eenvoud in gebruik en geavanceerd naar dat ik wens. Installatie De installatie zal zoals beloofd zeer eenvoudig uit te voeren zijn. Als eerste pakken we de sirene uit de doos. Aan de zijkant kan je een USB-snoer steken en hem in het stopcontact doen, aan een powerbank of aan een computer aansluiten, zodat hij kan opladen. Zelf vind ik het net zo makkelijk om hem aangesloten te laten, zodat ik niet hoef op te letten of de accu niet leegraakt. Doordat hij een accu heeft kan je de sirene, indien gewenst, makkelijk meenemen naar een andere ruimte in huis. Dit zal bij mij nooit nodig zijn, daar je hem luid en duidelijk door het hele huis heen kan horen. Download nu in de Google Play Store of de AppStore de app Smart Life (of Tuya Smart of EweLink). Open na het installeren de app. Hierbij is het nodig om je eenmalig te registreren. Ik weet dat dit veel mensen afschrikt. Dit is echter niet nodig. De enige reden waarom je moet aanmelden is, dat mocht er wat met je telefoon, tablet of computer iets gebeuren, dan hoef je alleen de app opnieuw te downloaden en verschijnt gelijk weer de aparaten die je hier heb aangesloten, zonder deze opnieuw te moeten installeren. Zie de paragraaf over beveiliging en privacy. Klik nu op het plusje en ga naar het tabblad Beveiligingssensor. Onder het kopje Alarm staat: Alarm (WiFi). Klik hierop om de installatie te starten. Hij gaat een ogenblik zoeken en na ongeveer 30 seconden meld hij dat hij de sirene heeft gevonden en klik je op akkoord.  Neem nu de bewegingssenor uit de doos (indien je daar gebruik van wilt maken). Aan de achterkant zit een knopje die je kunt indrukken met het bijgeleverde pennetje. De leverancier waarschuwd dat je deze er wel recht in moet steken om beschadiging te voorkomen. Als je het pennetje een paar seconde heb ingedrukt, begint er een lampje te knipperen. Tik in de app op de Sirene en daarna op Accessoires. Vrijwel gelijk zal de bewegingssensor verschijnen in je scherm. En ook die is geinstalleerd. Pak nu de deurbel en haal het plastic lipje tussen de batterij vandaan. Ga in de app weer naar de sirene en daarna naar Accessoires en de deurbel verschijnt vrijwel direct in je scherm. Ook die is al klaar. Neem nu de afstandbedieningen. Verwijder het plasticje tussen de batterij vandaan. Ga naar de Sirene en daarna naar Accessoires. Tik bovenaan op Afstandsbediening en beide afstandsbedieningen hebben zich al geinstalleerd.  Namen wijzigen Ieder onderdeel krijgt automatisch de naam die de fabrikant meegeeft aan het product. Zelf vind ik dat meestal niet echt handig. Dit is hier echter geen probleem. Je tikt in de app op de sirene. Boven in je scherm verschijnt nu een potloodje. Als je hier op klikt verschijnt een nieuw scherm. Klik nogmaals op het potloodje en je kunt het icoontje veranderen (wat ik niet erg zinvol vind). Achter het veld Name staat nu de standaard naam. Deze heb ik aangepast naar Sirene. Klik nu bovenaan op het pijltje terug (<) en de naam is aangepast. Hetzelfde kan je bij Accessoires doen. Zo heb ik de deurbel aangepast naar Bel voordeur en de bewegingssensor gewijzigd in Sensor. Dit is wel zinvol daar bij alarmering hij de titel geeft die jij hebt ingesteld. Als je deze onaangepast laat, is er de kans dat anderen niet weten waar de melding over gaat. Ook bij de afstandbedieningen kan je hetzelfde doen. Zo heet bij mij de afstandsbediening die om mijn nek hangt: Herman en boven mijn bed aan de papagaai (handvat om je omhoog te trekken en niet een vogel) hangt een afstandsbediening die: Bed heet. Zodoen weten ze in noodgevallen gelijk ik veilig op mijn bed lig of bijvoorbeeld elders in huis op de grond.  Werking afstandsbediening  Op de afstandsbediening zitten vier knoppen. Linksboven zit de knop om de bewegingssensor aan te zetten. Mocht er iemand s nachts door de gang dwalen, dan zal het alarm afgaan op de sirene en op je smartphone. De knop er naast is bedoeld om het alarm uit te zetten. Naast dat dit je huis beveiligd tegen inbraak, is dit ook ideaal als iemand in je huis (of jij) door het huis gaat dwalen en dit een risico vormt. Dit bied jou of je huisgenoot de rust dat je niet in je slaap alart moet blijven, mocht de persoon in kwestie uit bed zijn gegaan. Als je deze optie niet als inbraakbeveiliging gebruikt, maar voor bovenstaande doeleinde, raad ik je aan het volume van de sirene lager te zetten, zodat niet de je buren rechtop in hun bed zitten. Hieronder staat de knop voor thuismelden. Deze functie is voor alle duidelijkheid niet bedoeld om het alarm uit te schakelen, maar zodat omstanders weten of je in huis bent of niet.  Tot slot bevind zich hiernaast de belangrijkste knop: De SOS-knop. Druk je deze knop in, dan zal het alarm afgaan op zowel je sirene als op je smartphone.  Personenalarmering activeren Nu gaan we een stapje verder voor als je familie of zorgverleners wilt kunnen alarmeren. Ook dit werkt zeer eenvoudig. Als eerste vraag je de betrefende persoon de app te downloaden en zich te registreren, net zoals je zelf hebt gedaan. Tik bovenaan in jouw scherm op de naam van je woning en klik vervolgens op Home-beheer. Tik opnieuw op de naam van je woning of familie. Hierop opent het scherm waarin je de naam van je woning ziet staan en de kamers (indien ingesteld). Hieronder zie je Familielokatie staan. Ik raad je aan om deze in te vullen in het geval je een hulpverlener toevoeg. Voor hen kan het wenselijk zijn dat ze je adres kunnen zien. Tik nu op Voeg Leden Toe. Vul vervolgens de naam van de betreffende persoon in en zijn telefoonnummer of mailadres waarmee hij zich heeft geregistreerd. Als je dit hebt ingevuld tik je rechtsboven in de hoek op Opslaan en het is geregeld.  Werking personenalarmering Als er op de SOS knop wordt gedrukt gebeuren er twee dingen: Als eerste gaat de sirene af en ten tweede begint op de smartphone, tablet of laptop van de aangemelde personen een alarm af van een serie van 2 tonen. Tussen de sirene en de smartphone alarmering zitten een paar seconden, zodat je via het hangslotje op de afstandsbediening het SOS alarm kunt annuleren. Op het scherm van de betrokken personen verschijnt vetgedrukt de tekst: Alert met daaronder in mijn geval: Sirene: Alarmering Herman. Dit alarm op een smartphone stopt pas als je op de melding klikt en de app opent of als degene die de SOS knop heeft ingedrukt, het alarm annuleert. Let er op dat het familielid of hulpverlener geen alarm hoort als hij/zij de telefoon op stil heeft gezet. Wel blijft de telefoon trillen. Indien degene die de SOS knop heeft ingedrukt, het alarm annuleert zal het alarm op de telefoons ook stoppen en de melding verschijnen: Sirene: Beveiliging uit <Naam>.    Smartkoppeling Het alarm kan worden gekoppeld aan Google Home en Assistent even als aan Alexa (slimme speaker van Amazon) of Tmall Genie (slimme speaker van AliExpress) of Tencent Xiaowei en DuerOS (Chinese varianten op Google Home). Voor de techneuten onder ons, is het alarm ook te koppelen aan IFTTT voor als je een eigen programmering wilt meegeven. Ben je in het bezit van een Ding Dong bel en/of camera, dan zijn deze ook aan dit alarm te koppelen. Voor wie helemaal een sprong in de toekomst wilt maken, kun je het alarm ook koppelen aan RokID, zodat de ander je met zijn smart bril op afstand kan zien (mits je ook cameras hebt aangesloten). Voor ons product is het nu niet van belang, maar mocht je het systeem uitbreiden met sportaccessoires en smartwatches, dan kun je deze synchroniseren met Google Fit.  Deze opties vind je onder de knop Profiel > Meer services. Binnenkort kun je iedere beveiligingsdata in de cloud ook hieraan koppelen. Ook komt binnenkort de optie om kunstmatige intelligentie te activeren waarmee je bepaald wie welk bericht krijgt en op welke wijze camerabeelden worden versleuteld. In de zeer nabije toekomst kan je spraakgestuurd het SOS alarm activeren of annuleren. Hetzelfde geldt ook voor het aan en uitzetten van de bewegingssensor.  Bediening vanaf de smartphone Je kunt in beperkte mate hetzelfde met je smartphone, tablet of laptop doen als met de afstandsbediening. Als je op de sirene in de app klikt, kan je het alarm van de bewegingssensor aan en uit zetten als ook melden dat je thuis bent. In hetzelfde scherm kun je ook de sirene nader instellen. Zo kan je er voor kiezen om het geluid van de sirene aan of uit te zetten. Hetzelfde geldt ook voor het lichtsignaal. Stel dat je niet wilt dat de sirene in huis afgaat, kan je kiezen voor stilalarm, waarmee de sirene geen geluid zal geven, maar een felle rode lamp zal gaan flitsen.  Ook kan aangeven hoe lang de sirene blijft afgaan bij SOS alarm of detectie via de bewegingssensor. Standaard staat deze ingesteld op de maximum tijd van 180 seconden. Onder de zogenaamde Pieptijd, kan je ook het volume van de sirene instellen. Standaard staat deze op Hoog. Deze kun je aanpassen in Midden en Laag. Zet je deze op Laag dan zal dit het volume geven van een sleutelbosalarm.  Geprogrameerd alarm Om nog geavanceerder gebruik te kunnen maken van je alarmsysteem, zit er een eenvoudige programmeerwizard in. Tik hiervoor onderin je scherm op Smart. Ga vervolgens naar het plusje. Als eerste is er een zogenaamde tap functie. Je maakt hiermee een knop waarmee je Smart Live een actie laat uitvoeren. Dit zou bijvoorbeeld een knop kunnen zijn om meerdere alarmen tegelijk aan of uit te zetten. Ook kun je op basis van het weer acties laten uitvoeren. Dit heeft bij dit alarmsysteem geen zin, maar kan nuttig zijn als je een electrisch zonnenscherm wilt programeren dat hij naar beneden gaat als het zonnig is of omhoog als het begint te regenen. Voor nu dus even niet zinvol.  Een zinvollere optie is programering op basis van je lokatie. Zo kan ik instellen dat als ik mijn huis verlaat hij automatisch het alarm aanzet en zodra ik weer op de parkeerplaats aankom, kan ik hem het alarm alvast uit laten schakelen. Voor mij een praktisch puntje daar ik nogal vergeetachtig ben.  Een tijdprogramering is voor een groter publiek interessant. Hiermee kan je eenmalig of op specifieke of alle dagen van de week bepalen hoe laat het alarm aan en uit gaat. Mocht je Sonoff-modules of smartlampen gebruiken, dan kan je hiermee ook instellen dat op een bepaalde tijd lampen aan of uit gaan.  Uitbreiding Wil je meer functionaliteiten, dan is dit geen probleem. Bijna alle 433Mhz aparatuur kan hieraan worden gekoppeld. Je bent niet gebonden aan alleen Aixi-SHS. Om nu even te concentreren op dit merk, kan je denken aan: Smart Camera, automatische deursloten, (medicijn)kluis, bewegingssensoren, passieve infrarood sensoren, deur- en raamalarm (komt binnenkort een artikel over), temperatuursensoren, wateralarm (volgt ook binnenkort), rookmelders, gasdetectors, mocht deze knop te klein zijn dan zijn er ook grote SOS-knoppen beschikbaar en een veelvoud aan cameras. Je kunt echter ook denken aan gezondheidsproducten als: smart weegschaal, wekker, smart watches, massagestoel, bloeddrukmeter, bedbediening, slaapbewakingsriem en locatietracker. Dit valt met honderden producten uit te breiden aan lampen, airco, verwarming enz.  Vraag jij je af of er voor jou een bepaalde oplossing is? Stuur mij een Whatsapp-bericht of een email, dan ga ik voor jou opzoek. Beveiliging en Privacy Deze gevens worden versleuteld in de cloud opgeslagen via p2p beveiliging. Dit betekend dat jij een wachtwoord uitkiest, deze op je telefoon invult, waarna deze via een willekeuring algoritme wordt versleuteld tot een lettercijferreeks. Zodra deze aankomt in de cloud van Smart Life wordt deze nogmaals versleuteld, waardoor onmogelijk is dat medewerkers of kwaadwillende bij jouw gegeven kunnen komen, zoals de privacy schandalen bij Facebook, Google en Amazon. Dezelfde soort versleuteling tref je ook aan in Whatsapp. Hoe goed deze versleuteling is blijkt wel uit het feit dat de overheden er fel op tegen zijn dat Facebook deze versleuteling toepast op hun social netwerk, omdat overheden zodoende niet meer kunnen lezen wat er is verstuurd. 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?