Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Diversen

smartwatches De smartwatch-markt vult zich in een hoog tempo. Bijna allemaal voorzien van prachtige gezondheidsfuncties. Een smartwatch uitzoeken nam bij mij 3 dagen in beslag. Nu ben ik goed thuis in de smartwereld, maar had het gevoel te verzuipen in de keuzes en informatie. Ik wil daarom naast de low-budget ook de aandacht richten op de highend-smartwatches.

Aanleiding

In dit artikel beschrijf ik de meest voorkomende systemen voor slimme horloges. De informatie zal nooit volledig zijn, daar er per systeem een boekenkast kan worden gevuld. Ik probeer het eenvoudig te houden, maar kan technische termen niet uitsluiten. Ik hoop dat het je helpt om een keuze te kunnen maken. In dit overzicht zijn de honderden Aziatische horlogesystemen niet opgenomen, omdat deze naamloos zijn of onder tientallen namen voorkomen en omdat het meestal gesloten systemen zijn waar je geen apps en dergelijke aan kunt toevoegen. In dit artikel beschrijf ik geen smartwatches of sporthorloges, maar het systeem waar ze opdraaien. Net zo als je op de computer Microsoft Windows, Apple OS X of Google Chrome  Als je opzoek gaat naar het beste systeem, verdrink je in de tegenstrijdige informatie. Hetzelfde geldt als je Googled op 'Beste smartwatch', dan krijg je namelijk 100 verschillende top 10's. Zo tref je bij de Consumentenbond een top 100 aanOS draaid en op je telefoon Apple iOS, Googel Androi of, Windows Phone, zo zijn ook de duurdere smartwaches voorzien van een zogenaam operating system. Je zult hier bekende merken tegenkomen. Het is daarom ook prettig om in je keuze mee te wegen met welk systeem je vertrouwd bent. In het algemeen heb je de meest geavanceerde mogelijkheden als je de systemen gelijk houd. Bijvoorbeeld ik gebruik een Chromebook, Google Home en zou dus een Android telefoon en Wear OS-horloge de optimale keuze zijn. Elk van deze systemen werken gewoon samen met jouw telefoon en computer. Indien je niet van hetzelfde merk producten gebruikt, kun je altijd een app downloaden die het goed samen laat werken. In dit artikel bespreek ik de 5 grootste speler op de markt.

PS. Ik blijf gewoon mijn iPhone gebruiken en de rest van Google.

Apple WatchOSwatchos

Apple heeft op de iPhones en iPads iOS draaien. Apple lanceerde daarvoor in 2014 op zijn Apple iWatch: WatchOS, waardoor je, zij het in mindere aantallen, apps kunt downloaden uit de Apple App Store. Zoals we van Apple gewend zijn, kwamen ze gelijk met een goed systeem. Doordat ze deze nieuwe markt aan zagen komen, hebben ze zowel veel geinvesteerd in mankracht, als in research en ontwikkeling. Dit brengt ook een hoog prijskaartje met zich mee, waardoor de Apple iWatches ook een duur, maar betrouwbare product is geworden. Zoals Apples beleid altijd is geweest houden ze ook WatchOS uitsluitend voor zichzelf. Hierdoor heb je geen andere keus dan te kiezen voor Apples eigen iWatch. Ondertussen zijn we op het moment van schrijven bij de 5e generatie aangekomen. Iedere generatie van iWatch is verkrijgbaar in 3 varianten: Als eerste de standaard iWatch met een roestvrijstalen behuizing en een middelgroot scherm. Ten tweede is er de iWatch Sport variant die van aluminium is gemaakt. Tot slot is hun vlaggenschip de Apple Watch Edition die gemaakt is van keramiek en daarop lijkende materialen. Dit is daarmee ook de enige interne concurrentie. Met hun gesloten houding weet Apple tot heden altijd weer een stevige vuist te maken naar zijn concurrenten die het  met hun eigen systemen moeten doen.

Google Wear OS

wear os

Ook Google staat bekend om zijn investering in nieuwe technologie. Toch keek Google eerst de kat uit de boom om een flop te voorkomen. Op de meeste telefoons staat tegenwoordig Android. Om te voorkomen dat ze te laat in de markt zouden stappen lanceerde zij nog in hetzelfde jaar als Apple, in maart, hun eigen variant: Android Wear. Bij de lancering kon Google melden dat ze partnerschap aangingen met Motorola, Samsung, LG , HTC en Asus. Door zich te verbinden aan 5 grote en betrouwbare merken, wisten ze gelijk de aandacht te trekken. Toch duurde het nog tot 25 juni voordat LG en Samsung de eerste Android smartwatches lanceerde. Motorola volgde in eind september. In december volgde Sony en Asus. In januari kwam ook Huawei de markt aanvullen met hun smartwatch met Android Wear. Toch werd het geen daverend succes, want de smartwatches communiceerde niet tot nauwelijks met de Apple producten. Hiermee dreigde Google met een redelijke grote groep techreuzen af te stevenen op een flop, terwijl Apple met groot succes de markt veroverde. Daarom kwam Google met ingang van september 2015 met een app die het mogelijk maakte om beperkt te communiceren met de Apple producten. Om alle negativiteit de nek om te draaien gebruikte Google zijn beproefde methode door het om te dopen tot Wear OS van Google. Nog later werd het vereenvoudigd tot Wear OS. Door Wear OS te lanceren als een opensource besturingssysteem wist Google een vuist te maken tegen het machtige Apple. Ondertussen communiceren de smartwatches met Wear OS soepel met alle Apple producten. Ook de horlogefabrikant Fossil sloot zich bij Wear OS aan en vormt daarmee het vlaggenschip van Googles succes. 

Androidandroid

Er is echter een tweede Google lijn in de markt. Diverse, voornamelijk Chinese, merken als Torntisc, Lemfo, Lemdide, Microwear, EnohpLX, Lemdioe, Benjie en WangsCanis, die er voor kiezen om eigenlijk een mini-tablet met Android te maken die je als horloge kunt dragen. Deze smartwatches zijn vooral gericht op hardcore gamers een geeks die Fortnite e.d willen spelen of de optimale vrijheid willen hebben. Hiermee omzeilen ze de veel beperktere aanbod van Google Wear OS door alle apps van Google Play Store te kunnen installeren. Sommige fabrikanten zijn zo ver dat je het scherm van je telefoon uit de band kunt klikken, zodat het helemaal een mini-tablet is geworden met een 3" scherm. Over de kwaliteit e.d is weinig bekend. Toch hebben deze smartwatches ook een groot voordeel: De accu is niet in een dag leeg, maar gaan veelal 5-7 dagen mee. Daarbij is het standaard dat je een losse simkaart in je horloge kunt steken, waardoor het niet alleen een mini-tablet is, maar een volledige mini-smartphone. Of dit een smartwatch zou mogen heten betwijfel ik, maar het is in elk geval een interessante ontwikkeling. Daarbij kun je ze voor een aanzienlijk lagere prijs van tussen de € 50 en € 150 aanschaffen. 

Fitbit

fitbitIn 2007 werd het Amerikaanse bedrijf Fitbit opgericht wat slimme technologie ging ontwikkelen voor de sportieve wereldbewoners. De slimme horloges van Fitbit zijn herkenbaar aan hun slanke vorm, die vooral als sportief wordt beschouwd. Persoonlijk vind ik het een oersaaie uitstraling hebben, maar dan moet ik ook bekennen dat ik door mijn beperking ook niet meer in de sportschool rondloopt. Toch was het eigenlijk deze jonge speler die de toekomst van de smartwatches al vroeg doorhadden. Door gebruik van sensoren gingen ze stappentellen, hartslag, slaapkwaliteiten en traplopen registreren. Ze wisten keer op keer zeer stabiele producten neer te zetten, waar dan ook een prijskaarte aan hing. Binnen een korte tijd wist dit jonge bedrijf diverse grote spelers op te kopen en door hun technolgieën samen te voegen ontstond de slimme sporthorloges. Hiermee noteerde ze in 2014 een beurswaarde van 4,1 miljard dollar. In enkele jaren tijd was deze jonge startup in 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van slimme sporthorloges. Hiermee passeerde ze hiermee de uitgebreidere reuzen Apple en Google. Toch mag Fitbit eigenlijk geen smartwatch heten, want net als de low budget smartwatches is dit geen kleine smartphone om je arm, maar een sportweareble. In combinatie met hun eigen app kun je op zowel Apple iOS, Android en Windows data uitwisselen. De grote jongens probeerde Fitbits technologie te imiteren. Maar eerlijk is eerlijk, ze konden het op gebied van deze beperkte slimme technologie niet winnen. Dat maakt Fitbit tot de meest betrouwbare partner binnen ons gezondheidsthema. Helaas hadden ze met de markt mee moeten groeien door uit te groeien tot een volledige smartwatch. Je betaald namelijk zo'n € 300 voor een Fitbit. Hierdoor halveerde hun beurswaarde en werden ze zelf geslokt in 2019 door Google. Dit zal ongetwijfeld Google geen windeieren leggen en hebben ze een niet overtroffen stuk technologie in huis gehaald, waarmee ze wel eens kunnen uitgroeien tot leverancier voor een beter product dan het alom geprezen Apple. De toekomst zal het leren. In elk geval verdwijnt waarschijnlijk de geliefde Fitbit. Ik hoop dat het er in resulteerd dat Google de sporthorloge-technologie aan overneemt, zodat in basis de Wear OS-horloges worden aangevuld met Googles technologie en niet andersom.

Fossil

fossilFossil werd opgericht in 1984 als Amerikaans bedrijf. Hun merken omvatten Fossil, Relic, BMW, MVMT, Michele Watch, Skagen Denmark, Misfit ,WSI en Zodiac Watches. Fossil maakt ook accessoires onder licentie voor merken zoals Puma, Emporio Armani, Michael Kors, DKNY, Diesel, Kate Spade New York, Tory Burch, Chaps en Armani Exchange. Daarmee zijn ze niet de minste speler op de horlogemarkt. Ze wisten de Zwitserse uurwerktechnologie in huis te halen en heeft hierdoor de faam van echte Zwitserse topkwaliteit. Wie denkt dat Apple de eerste smartwatch lanceerde in 2014 heeft het mis. Fossil bracht reed 12 jaar eerder de eerste smartwatch op de markt. Tot voor kort draaide hun smartwatches (en nog steeds een groot deel van de recente modellen) op hun eigen besturingssysteem dat even als Fitbit door middel van een app goed communiceert met Wear OS en iWatch/Apple WatchOS. Even als Samsung en LG hebben ze zich aangesloten bij Wear OS van Google, daar ze tegen hetzelfde probleem aanlopen dat de app ontwikkelaars liever hun geld en energie steken in Google en Apple dan in een versnipperde markt. Ook hun prijzen horen tot de bovenkant van de markt. Dit is echter ook terecht. Er wordt veel geinvesteerd in deugdelijk slim horloge. Wie de markt in de gaten houd zal zien dat de smartwatches van Fossil op gelijk of hoger niveau functioneren als de Apple iWatch en Samsung Galaxy Watch. In de meeste top 100's van smartwatches eindigen vaak in de top 3. 

Garmin

garminGarmin is een vreemde speler in de markt, maar zeker geen onbekende. Sterker nog het is één van de allerbeste. Garmin kennen we vooral van de navigatiesystemen en is erg geliefd bij wielrenners, hardlopers en wandelaars. Net als Fitbit zijn het eigenlijk geen smartwatches. Het is prijzingswaardig dat Garmin ook niet prrobeert zijn producten aan te prijzen als smartwatches, maar het netjes GPS Sporthorloges, Fitnesstrackers of hardloophorloges noemt. Reeds in 2003 verkocht Garmin al deze wearables. In 2018 kwam Garmin met de Garmin Forerunner 405. Hiermee drukte ze in één klap de twee grootste spelers, Polar en Suunto uit de markt en werd het een serieuze concurent voor Apple en Samsung. De oorzaak was: Je kan dit model ook gebruiken als horloge. Let dus op dat Garmin het volledig omdraaid. Bijna alle fabrikanten voegen aan een smartwatch sportfuncties toe, terwijl Garmin aan fitnesstracker een horlogefunctie toevoegde. Is dit onderscheid van belang? Jazeker, want Garmin is de beste en het betrouwbaarste als het om sportfuncties gaat. Dit blijft hun primaire doel in de ontwikkeling van smartwatches. Zij laten daarmee dan ook de allom geprezen Fitbit achter zich. Via IQ Connect kun je op veel modellen enkele apps toevoegen, zoals Spotify, Alcohol Tracker, Batterij Manager en wijzerplaten. Verder zijn vrijwel alle andere apps gericht op sportactiviteiten. Garmin had in eerste instantie een volledig gesloten systeem, maar heeft ondertussen dus de deur op een kiertje gezet voor app-ontwikkelaars. Dit zal ook nodig zijn om hun marktaandeel niet kwijt te raken. 

Microsoftwindows Windows Watch

Over Microsoft kan ik kort zijn. Even als met de smartphone heeft Microsoft te laat de markt betreden en is het onwaarschijnlijk dat ze ooit hun marktaandeel kunnen verkrijgen. Daarmee zijn ze wederom de grootste verliezer op de markt. Microsoft zou er goed aan doen door zich alleen te richten Windows, Office en Hololens. Met een zielige poging hebben ze geprobeerd de smartphone-markt te betreden en maken wederom dezelfde fout om te laat, met te weinig kennis en/of middelen. Op dit moment komt de Windows Watch niet verder dan een expiriment. 

Overige systemen

Naast Apple WatchOS, Google Wear OS en Fitbit, zijn er ook diverse systemen ontwikkeld door onder andere Samsung, Fossil en LG. Hoewel dit in het algemeen betrouwbaarder besturingssystemen zijn, zijn ze te beperkt, omdat de ontwikkelaars zich vooral concentreren op Apple en Google. Zoals BlackBerry de beste smartphones wist te maken, maar door te weinig aanbod en onvoldoende met de markt mee te bewegen, zullen deze systemen uiteindelijk ook weer verdwijnen. Als je een overweegt een high-end smartwatch te kopen, doe je er goed aan om smartwatch met WatchOS of Wear OS.    Click to listen highlighted text! De smartwatch-markt vult zich in een hoog tempo. Bijna allemaal voorzien van prachtige gezondheidsfuncties. Een smartwatch uitzoeken nam bij mij 3 dagen in beslag. Nu ben ik goed thuis in de smartwereld, maar had het gevoel te verzuipen in de keuzes en informatie. Ik wil daarom naast de low-budget ook de aandacht richten op de highend-smartwatches. Aanleiding In dit artikel beschrijf ik de meest voorkomende systemen voor slimme horloges. De informatie zal nooit volledig zijn, daar er per systeem een boekenkast kan worden gevuld. Ik probeer het eenvoudig te houden, maar kan technische termen niet uitsluiten. Ik hoop dat het je helpt om een keuze te kunnen maken. In dit overzicht zijn de honderden Aziatische horlogesystemen niet opgenomen, omdat deze naamloos zijn of onder tientallen namen voorkomen en omdat het meestal gesloten systemen zijn waar je geen apps en dergelijke aan kunt toevoegen. In dit artikel beschrijf ik geen smartwatches of sporthorloges, maar het systeem waar ze opdraaien. Net zo als je op de computer Microsoft Windows, Apple OS X of Google Chrome  Als je opzoek gaat naar het beste systeem, verdrink je in de tegenstrijdige informatie. Hetzelfde geldt als je Googled op Beste smartwatch, dan krijg je namelijk 100 verschillende top 10s. Zo tref je bij de Consumentenbond een top 100 aanOS draaid en op je telefoon Apple iOS, Googel Androi of, Windows Phone, zo zijn ook de duurdere smartwaches voorzien van een zogenaam operating system. Je zult hier bekende merken tegenkomen. Het is daarom ook prettig om in je keuze mee te wegen met welk systeem je vertrouwd bent. In het algemeen heb je de meest geavanceerde mogelijkheden als je de systemen gelijk houd. Bijvoorbeeld ik gebruik een Chromebook, Google Home en zou dus een Android telefoon en Wear OS-horloge de optimale keuze zijn. Elk van deze systemen werken gewoon samen met jouw telefoon en computer. Indien je niet van hetzelfde merk producten gebruikt, kun je altijd een app downloaden die het goed samen laat werken. In dit artikel bespreek ik de 5 grootste speler op de markt. PS. Ik blijf gewoon mijn iPhone gebruiken en de rest van Google. Apple WatchOS Apple heeft op de iPhones en iPads iOS draaien. Apple lanceerde daarvoor in 2014 op zijn Apple iWatch: WatchOS, waardoor je, zij het in mindere aantallen, apps kunt downloaden uit de Apple App Store. Zoals we van Apple gewend zijn, kwamen ze gelijk met een goed systeem. Doordat ze deze nieuwe markt aan zagen komen, hebben ze zowel veel geinvesteerd in mankracht, als in research en ontwikkeling. Dit brengt ook een hoog prijskaartje met zich mee, waardoor de Apple iWatches ook een duur, maar betrouwbare product is geworden. Zoals Apples beleid altijd is geweest houden ze ook WatchOS uitsluitend voor zichzelf. Hierdoor heb je geen andere keus dan te kiezen voor Apples eigen iWatch. Ondertussen zijn we op het moment van schrijven bij de 5e generatie aangekomen. Iedere generatie van iWatch is verkrijgbaar in 3 varianten: Als eerste de standaard iWatch met een roestvrijstalen behuizing en een middelgroot scherm. Ten tweede is er de iWatch Sport variant die van aluminium is gemaakt. Tot slot is hun vlaggenschip de Apple Watch Edition die gemaakt is van keramiek en daarop lijkende materialen. Dit is daarmee ook de enige interne concurrentie. Met hun gesloten houding weet Apple tot heden altijd weer een stevige vuist te maken naar zijn concurrenten die het  met hun eigen systemen moeten doen. Google Wear OS Ook Google staat bekend om zijn investering in nieuwe technologie. Toch keek Google eerst de kat uit de boom om een flop te voorkomen. Op de meeste telefoons staat tegenwoordig Android. Om te voorkomen dat ze te laat in de markt zouden stappen lanceerde zij nog in hetzelfde jaar als Apple, in maart, hun eigen variant: Android Wear. Bij de lancering kon Google melden dat ze partnerschap aangingen met Motorola, Samsung, LG , HTC en Asus. Door zich te verbinden aan 5 grote en betrouwbare merken, wisten ze gelijk de aandacht te trekken. Toch duurde het nog tot 25 juni voordat LG en Samsung de eerste Android smartwatches lanceerde. Motorola volgde in eind september. In december volgde Sony en Asus. In januari kwam ook Huawei de markt aanvullen met hun smartwatch met Android Wear. Toch werd het geen daverend succes, want de smartwatches communiceerde niet tot nauwelijks met de Apple producten. Hiermee dreigde Google met een redelijke grote groep techreuzen af te stevenen op een flop, terwijl Apple met groot succes de markt veroverde. Daarom kwam Google met ingang van september 2015 met een app die het mogelijk maakte om beperkt te communiceren met de Apple producten. Om alle negativiteit de nek om te draaien gebruikte Google zijn beproefde methode door het om te dopen tot Wear OS van Google. Nog later werd het vereenvoudigd tot Wear OS. Door Wear OS te lanceren als een opensource besturingssysteem wist Google een vuist te maken tegen het machtige Apple. Ondertussen communiceren de smartwatches met Wear OS soepel met alle Apple producten. Ook de horlogefabrikant Fossil sloot zich bij Wear OS aan en vormt daarmee het vlaggenschip van Googles succes.  Android Er is echter een tweede Google lijn in de markt. Diverse, voornamelijk Chinese, merken als Torntisc, Lemfo, Lemdide, Microwear, EnohpLX, Lemdioe, Benjie en WangsCanis, die er voor kiezen om eigenlijk een mini-tablet met Android te maken die je als horloge kunt dragen. Deze smartwatches zijn vooral gericht op hardcore gamers een geeks die Fortnite e.d willen spelen of de optimale vrijheid willen hebben. Hiermee omzeilen ze de veel beperktere aanbod van Google Wear OS door alle apps van Google Play Store te kunnen installeren. Sommige fabrikanten zijn zo ver dat je het scherm van je telefoon uit de band kunt klikken, zodat het helemaal een mini-tablet is geworden met een 3 scherm. Over de kwaliteit e.d is weinig bekend. Toch hebben deze smartwatches ook een groot voordeel: De accu is niet in een dag leeg, maar gaan veelal 5-7 dagen mee. Daarbij is het standaard dat je een losse simkaart in je horloge kunt steken, waardoor het niet alleen een mini-tablet is, maar een volledige mini-smartphone. Of dit een smartwatch zou mogen heten betwijfel ik, maar het is in elk geval een interessante ontwikkeling. Daarbij kun je ze voor een aanzienlijk lagere prijs van tussen de € 50 en € 150 aanschaffen.  Fitbit In 2007 werd het Amerikaanse bedrijf Fitbit opgericht wat slimme technologie ging ontwikkelen voor de sportieve wereldbewoners. De slimme horloges van Fitbit zijn herkenbaar aan hun slanke vorm, die vooral als sportief wordt beschouwd. Persoonlijk vind ik het een oersaaie uitstraling hebben, maar dan moet ik ook bekennen dat ik door mijn beperking ook niet meer in de sportschool rondloopt. Toch was het eigenlijk deze jonge speler die de toekomst van de smartwatches al vroeg doorhadden. Door gebruik van sensoren gingen ze stappentellen, hartslag, slaapkwaliteiten en traplopen registreren. Ze wisten keer op keer zeer stabiele producten neer te zetten, waar dan ook een prijskaarte aan hing. Binnen een korte tijd wist dit jonge bedrijf diverse grote spelers op te kopen en door hun technolgieën samen te voegen ontstond de slimme sporthorloges. Hiermee noteerde ze in 2014 een beurswaarde van 4,1 miljard dollar. In enkele jaren tijd was deze jonge startup in 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van slimme sporthorloges. Hiermee passeerde ze hiermee de uitgebreidere reuzen Apple en Google. Toch mag Fitbit eigenlijk geen smartwatch heten, want net als de low budget smartwatches is dit geen kleine smartphone om je arm, maar een sportweareble. In combinatie met hun eigen app kun je op zowel Apple iOS, Android en Windows data uitwisselen. De grote jongens probeerde Fitbits technologie te imiteren. Maar eerlijk is eerlijk, ze konden het op gebied van deze beperkte slimme technologie niet winnen. Dat maakt Fitbit tot de meest betrouwbare partner binnen ons gezondheidsthema. Helaas hadden ze met de markt mee moeten groeien door uit te groeien tot een volledige smartwatch. Je betaald namelijk zon € 300 voor een Fitbit. Hierdoor halveerde hun beurswaarde en werden ze zelf geslokt in 2019 door Google. Dit zal ongetwijfeld Google geen windeieren leggen en hebben ze een niet overtroffen stuk technologie in huis gehaald, waarmee ze wel eens kunnen uitgroeien tot leverancier voor een beter product dan het alom geprezen Apple. De toekomst zal het leren. In elk geval verdwijnt waarschijnlijk de geliefde Fitbit. Ik hoop dat het er in resulteerd dat Google de sporthorloge-technologie aan overneemt, zodat in basis de Wear OS-horloges worden aangevuld met Googles technologie en niet andersom. Fossil Fossil werd opgericht in 1984 als Amerikaans bedrijf. Hun merken omvatten Fossil, Relic, BMW, MVMT, Michele Watch, Skagen Denmark, Misfit ,WSI en Zodiac Watches. Fossil maakt ook accessoires onder licentie voor merken zoals Puma, Emporio Armani, Michael Kors, DKNY, Diesel, Kate Spade New York, Tory Burch, Chaps en Armani Exchange. Daarmee zijn ze niet de minste speler op de horlogemarkt. Ze wisten de Zwitserse uurwerktechnologie in huis te halen en heeft hierdoor de faam van echte Zwitserse topkwaliteit. Wie denkt dat Apple de eerste smartwatch lanceerde in 2014 heeft het mis. Fossil bracht reed 12 jaar eerder de eerste smartwatch op de markt. Tot voor kort draaide hun smartwatches (en nog steeds een groot deel van de recente modellen) op hun eigen besturingssysteem dat even als Fitbit door middel van een app goed communiceert met Wear OS en iWatch/Apple WatchOS. Even als Samsung en LG hebben ze zich aangesloten bij Wear OS van Google, daar ze tegen hetzelfde probleem aanlopen dat de app ontwikkelaars liever hun geld en energie steken in Google en Apple dan in een versnipperde markt. Ook hun prijzen horen tot de bovenkant van de markt. Dit is echter ook terecht. Er wordt veel geinvesteerd in deugdelijk slim horloge. Wie de markt in de gaten houd zal zien dat de smartwatches van Fossil op gelijk of hoger niveau functioneren als de Apple iWatch en Samsung Galaxy Watch. In de meeste top 100s van smartwatches eindigen vaak in de top 3.  Garmin Garmin is een vreemde speler in de markt, maar zeker geen onbekende. Sterker nog het is één van de allerbeste. Garmin kennen we vooral van de navigatiesystemen en is erg geliefd bij wielrenners, hardlopers en wandelaars. Net als Fitbit zijn het eigenlijk geen smartwatches. Het is prijzingswaardig dat Garmin ook niet prrobeert zijn producten aan te prijzen als smartwatches, maar het netjes GPS Sporthorloges, Fitnesstrackers of hardloophorloges noemt. Reeds in 2003 verkocht Garmin al deze wearables. In 2018 kwam Garmin met de Garmin Forerunner 405. Hiermee drukte ze in één klap de twee grootste spelers, Polar en Suunto uit de markt en werd het een serieuze concurent voor Apple en Samsung. De oorzaak was: Je kan dit model ook gebruiken als horloge. Let dus op dat Garmin het volledig omdraaid. Bijna alle fabrikanten voegen aan een smartwatch sportfuncties toe, terwijl Garmin aan fitnesstracker een horlogefunctie toevoegde. Is dit onderscheid van belang? Jazeker, want Garmin is de beste en het betrouwbaarste als het om sportfuncties gaat. Dit blijft hun primaire doel in de ontwikkeling van smartwatches. Zij laten daarmee dan ook de allom geprezen Fitbit achter zich. Via IQ Connect kun je op veel modellen enkele apps toevoegen, zoals Spotify, Alcohol Tracker, Batterij Manager en wijzerplaten. Verder zijn vrijwel alle andere apps gericht op sportactiviteiten. Garmin had in eerste instantie een volledig gesloten systeem, maar heeft ondertussen dus de deur op een kiertje gezet voor app-ontwikkelaars. Dit zal ook nodig zijn om hun marktaandeel niet kwijt te raken.  Microsoft Windows Watch Over Microsoft kan ik kort zijn. Even als met de smartphone heeft Microsoft te laat de markt betreden en is het onwaarschijnlijk dat ze ooit hun marktaandeel kunnen verkrijgen. Daarmee zijn ze wederom de grootste verliezer op de markt. Microsoft zou er goed aan doen door zich alleen te richten Windows, Office en Hololens. Met een zielige poging hebben ze geprobeerd de smartphone-markt te betreden en maken wederom dezelfde fout om te laat, met te weinig kennis en/of middelen. Op dit moment komt de Windows Watch niet verder dan een expiriment.  Overige systemen Naast Apple WatchOS, Google Wear OS en Fitbit, zijn er ook diverse systemen ontwikkeld door onder andere Samsung, Fossil en LG. Hoewel dit in het algemeen betrouwbaarder besturingssystemen zijn, zijn ze te beperkt, omdat de ontwikkelaars zich vooral concentreren op Apple en Google. Zoals BlackBerry de beste smartphones wist te maken, maar door te weinig aanbod en onvoldoende met de markt mee te bewegen, zullen deze systemen uiteindelijk ook weer verdwijnen. Als je een overweegt een high-end smartwatch te kopen, doe je er goed aan om smartwatch met WatchOS of Wear OS. 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?