Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

€ 39,00- € 120,00

Achteruitkijkspiegel met camera actioncamHeb je moeite met over je schouder kijken in de auto? Dit is een aanleiding om niet meer te rijden. Gelukkig is hier een hele betaalbare oplossing voor, die je uiteindelijk veel meer voordeel zal opleven. Deze oplossing vraagt geen technische kennis en kan door iedereen worden geplaatst in je auto. Ik kijk met je vooruit naar de achteruitkijkspiegel in dit artikel.

Aanleiding

Sinds deze zomer heb ik een brommobiel in de vorm van een mini-vrachtwagentje (Aixam D-Truck), ter vervanging van de auto, daar ik deze niet langer meer mag rijden. Hoe ideaal een ruime laadbak ook is, voor onder andere mijn rolstoel, heeft het als nadeel dat ik bijna niets kan zien wat achter mij zit. Nu heb ik nooit over mijn linkerschouder kunnen kijken, omdat mijn nekspier te kort is. Dit was niet zo'n enorme beperking daar je dit vrijwel altijd kan opvangen met twee zijspiegels en een achteruitkijkspiegel. Echter zit deze laatste niet in mijn D-Truck. Daarbij komt dat ik aan mijn linkeroog tunnelvisie begin te ontwikkelen. Helaas heeft een vrachtauto ook nog eens een hele grote dodenhoek.

Nu ben ik niet de enige die moeite heeft achterom kijken of te maken met een afnemend zicht. Dit is uiteraard vaak dan ook de aanleiding om niet meer te durven rijden of te mogen rijden. Nu vond ik het eerder al interessant dat er achtuitkijkspiegels waren met een ingebouwd computerscherm. Daar ik niet veel eisen had volstaat voor mij een eenvoudig model. Zodoende kwam ik uit bij de DuDuBell 4.3".

Wat is de DuDuBell?

Het uiterlijk van de DuDuBell spiegelachteruitkijkcamera

dudubell achteruitrijcamera achteruitkijkspiegelDe DuDuBell is op het eerste gezicht een doodnormale achteruitkijkspiegel, met dit verschil dat het geen wit spiegelglas heeft zoals we gewend zijn, maar een blauw-grijs spiegelsglas heeft. Persoonlijk vind ik dat iets minder prettig kijken, maar zal voor niemand echt een probleem zijn. Echter achter oogschijnlijke normale glas zit verborgen een touchscreen (aanraakscherm) net zo als op je telefoon of tablet. Zodra je hem activeer verschijnt er een 4.3" beeldscherm. De grotere broers hebben een scherm van 7" of een full screen van 10". Voor mij volstaat echter 4", dit is ongeveer de grote van een kleine smartphone tot de helft van een grote dure smartphone. Daarnaast zal het je opvallen dat er aan je spiegel een cameralens zit. Deze camera is een zogenaamde actioncam die in een grote scoop van 170 graden (widescreen) alles registreert. Dit zicht is veel breder en helderder dan dat je zelf van achter het stuur met je blote oog waarneem. Aan weerszijde van de spiegel kan een stekker worden gedaan. De ene voor het oplaadsnoer dat in je sigarettenaansteker kan en aan de andere kant kan de stekker van je achteruitrijcamera. Nu is een achteruitrijcamera en parkeercamera niet langer een luxe die alleen in een dure uitvoering van een Mercedes zit, maar laten we eerlijk zijn, het is ook niet iets wat in elke auto zit of betaalbaar is om aan te laten brengen. Uiteraard zijn er tegenwoordig goedkope achteruitrijcamera's en parkeersensors, maar deze vragen om technische kennis van autotechniek of worden een extra object in je auto. 

menu schermDe schermknoppen van de DuDuBell spiegelachteruitkijkcamera

In het scherm bevinden zich vlakken zoals de tegels in Windows. Er is één groot vlak waarin de datum en tijd staat en er zijn 6 knoppen of tegels waarmee je functies kan activeren. De eerste is om naar je camera te gaan. Daarnaast zit een knop waarmee je scherm kunt vergrendelen, zodat er niet onbedoeld een andere functie activeer. Er onder zitten nog vier knoppen. De eerste in deze rij is je video. Nu denk je misschien 'er zat toch al een knop voor de camera'. Dat klopt inderdaad. Beide komen uit bij je videobeeld, maar bij de eerste kun je foto's maken en bij de tweede kan je een video-opname activeren of deactiveren. Opnieuw in mijn ogen een overbodige zaak, daar dit ook in hetzelfde scherm had gekund. De volgende knop is de Mute-knop. Hiermee kan je het geluid aan of uit zetten. Persoonlijk gebruik ik deze nooit. De microfoon is zodat hij opneemt wat er in de auto wordt gezegd. Daarnaast zit de knop Play-back. Dit is niet voor een feestje bedoeld, maar om terug te kijken wat de camera's hebben opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld bij een aanrijding een zeer helpende functie zijn. Tot slot zit er de knop om naar de instellingen te gaan.

De knoppen aan de DuDuBell spiegelachteruitkijkcamera

Wie goed kijkt ziet onderaan de spiegel hele kleine icoontjes staan. Onderaan je spiegel zitten hier de bijbehorende knoppen. Links zie je het een handje staan met een wijsvinger. Met deze knop kan je de touchscreen functie uit zetten of later weer aan zetten. Dit is dus een verdergaande functie de knop in je scherm. Je zet hiermee niet de functie vast die je had geactiveerd, maar voorkom dat hij in zijn geheel niet reageert op aanrakingen. Wat mijns inziens een totaal overbodige optie is. Ik zit tenminste nooit per ongelijk met mijn vingers op het glas van mijn achteruitkijkspiegel. Heel misschien de dames als ze hun make-up moeten checken? Daarnaast zie je de knop om de 'computer' geheel uit te schakelen of handmatig aan te zetten. Tot slot zie je een hangslotje wat dezelfde functie heeft als de knop in je scherm. Wederom een nutteloze toevoeging. Mijn ervaring: Afgezien van de aan/uit-schakelaar die je af en toe zou kunnen gebruiken, heb deze knoppen nooit nodig. 

werkbalk

De DuDuBell in de praktijk

De installatie van de DuDuBell spiegelachtuitrijcamera

dudubell installatie instructieDit is het onderdeel waar de meeste mensen het ergst tegen op zien. Troost je dit is eigenlijk voor iedereen haalbaar. Als ik zeg dat het kinderwerk is overdrijf ik misschien een beetje, maar je hoeft niet handig te zijn om het te installeren. Ik zal het stap voor stap langslopen.

 Als eerste pak je de spiegel uit de doos vandaan. Aan de achterkant zie je onder en boven 2 haakjes zitten. In de doos zitten ook 3 rubberen elastieken. Je hebt er twee nodig, de andere is een reserve. Maak het elastiek aan de bovenkant vast. Houd de DuDuBell spiegel tegen je achteruitkijkspiegel aan. Links zal de lens langs je spiegel op liggen. Trek de elastieken om de achterkant van je spiegel heen en maak ze aan de onderkant vast. Dat was het al. Je spiegel is in een handomdraai professioneel gemonteerd. 

 Je hebt twee stekkers in de doos zitten. Neem degene met aan het uiteinde een stekker voor in je sigarettenaansteker in je auto. Plug deze rechts in de zijkant van de spiegel. Zodra je het uiteinde in je sigarettenaansteker, ook wel de 12 volt aansluiting genoemd, steekt zal het scherm aanspringen, tenzij je auto vereist dat je contactsleutel er in moet zitten. Het snoer is behoorlijk lang en je kan deze makkelijk langs het dak van de auto, langs je voorruit naar beneden, onder het handschoenkastje door naar je aansluiting brengen. Bij de meeste auto's zit er speling op het frame langs je voorruit en langs de zijkant. Hier kan je het snoer eventueel in duwen en zal hij onzichtbaar zijn. Het gedeelte van het dashboard waar je handschoenkastje zit is meestal open aan de onderkant en kan je het snoer in de uitstekende rand leggen die je met je vingers kunt voelen. Is dit te ingewikkeld? Plak het snoer dan met duktape vast of laat het recht naar beneden hangen, totdat iemand dit voor je kan doen.

 Pak nu het tweede snoer steek deze in de andere zijkant van de spiegel. Leg het snoer naar achter in je auto. Pak nu het kleine vierkante cameraatje en steek daar de stekker in. Je zult direct beeld krijgen op je spiegel. Aan het cameraatje zit een ijzervoetje dat je kunt vastplakken tegen je derde remlicht of maak zet hem op je hoedenplank. Je kunt deze met de meegeleverde tape vastplakken op je derde remlicht of hoedenplank. Wil je het liever grondiger vastzetten, dan zitten er twee kleine schroefjes bij die je er in kan draaien. Het snoer kan je in de tegenovergestelde richting als het vorige snoer op dezelfde manier langs je voorruit leiden. Je kunt het snoer eventueel langs de dorpel van je auto naar achter leggen. De rand van je bekleding zit meestal in een kunststof rails waar je het snoer gewoon in kunt drukken of je legt hem onder je stoel door onder de matjes door naar achter. Er zit ruim voldoende ruimte tussen je achterbank in om het snoer onzichtbaar naar boven te leiden. Ook hierbij geldt: Zie je het niet zitten? Laat het snoer gewoon recht naar beneden hangen en leg het tussen de twee voorstoelen door naar achter. Je kunt er nu gebruik van maken en op een later tijdstip iemand vragen de snoertjes weg te werken. 

Parkeerfunctie

dudubell achteruitrijhulpHiermee is de meest eenvoudige installatie uitgevoerd. Wie gebruik wil maken van de parkeerfunctie of de achteruitrijcamera automatisch aan en uit laten schakelen zodra je achteruit wilt rijden met je auto, moet je een extra stapje uitvoeren. Zodra je de auto in zijn achteruit zet, springt het camerabeeld van actioncam op achteruitkijkcamera. Er zullen nu echter ook lijnen over je beeld verschijnen waardoor je kunt zien hoe ver je naar achter kan rijden. Dit is het meest technische deel van de installatie, maar meestal relatief makkelijk uit te voeren. Je kunt echter zonder problemen deze stap overslaan of later aan iemand anders vragen uit te voeren als je dit niet ziet zitten.

 Aan het cameraatje zit een dun snoertje. Haal in je kofferbak het deksel van je achterverlichting er af. Schroef de rode draad van je achteruitrijlamp los. Welke dit is kun je zelf makkelijk testen door je versnelling in zijn achteruit te zetten. Vergeet dan de handrem niet. Klem het snoertje tussen het schroefje in en draai hem weer vast. Nu zal in je achteruitkijkspiegel automatisch het video beeld aanspringen zodra je achteruit wilt gaan rijden. Je hebt hem nu optimaal geinstalleerd.

Camera en aanrijdingsgetuigen

Standaard zal de voorcamera worden geactiveerd, die bedoeld is als actioncam (een camera die opneemt wat jij ziet en doet). Voor mij is dit niet relevant en gebruik ik alleen de achtercamera als achteruitkijkspiegel. Er zit echter nog een hele slimme optie verwerkt in de de DuDuBell Achteruitrijcameraspiegel. Als iemand tegen je auto aanrijd, ook al staat de camera uit, zal hij spontaan beginnen met opnemen. Mocht je dus een aanrijding krijgen terwijl je rijd of stilstaat, heb je altijd een opname van de dader. Je kunt tijdens het rijden er voor kiezen dat hij standaard opneemt. Dit heeft als voordeel dat, als er wat gebeurt, je kunt aantonen wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit is dus anders dan de opname die start als iemand tegen je auto aanrijdt. Daar hij niet in de toekomst kan kijken, heb je dan geen bewijs van de aanrijding, maar alleen een opname van wie de dader is geweest.

dudubell full screenAlternatief

Hoewel ik zeer tevreden ben over deze slimme achteruitkijkspiegel en hij in al mijn wensen voorziet, zou ik een volgende keer zijn grote broer bestellen, die geen 4,3" heeft maar een 10" of zelfs je gehele spiegel vult. Dit kost dan ook enkele tientjes extra. De mens heeft nu eenmaal wensen vooraf en als hij het eenmaal bezit heeft hij wensen achteraf. Wie weet verkoop ik deze later en koop ik zijn grote broer later. 

Een ander voordeel van zijn grote broer is dat deze GPS heeft en dus je navigatiesysteem kan weergeven in je spiegel. Tegenwoordig hebben steeds meer navigatiesystemen life action. Dit betekend dat je niet een kaart krijgt te zien, maar je navigatiesysteem laat het beeld zien dat je door de voorruit ziet. Over de weg zul je dan een pijl zien lopen die de richting aangeeft. Ik vind dit een mooie techniek, maar het staat nog in de kinderschoenen. Dit werkt prima als je een ingebouwd navigatiesysteem heb, aangezien deze is afgesteld op de lengte van je auto en de hoogte van de camera. Aangezien de software niet kan ruiken welke auto je rijdt en op welke hoogte de camera zich bevind, geeft dit tot heden vaak een niet kloppend beeld. We hebben afgelopen jaren echter gezien dat de technologie in een snel tempo verbeterd, dus wie weet meld ik over een jaar de perfecte oplossing te hebben gevonden.

dudubell 10 inch

Beoordeling

Met zekerheid kan ik stellen dat je absoluut waar voor je geld hebt. Toch zijn er ook wel verbeterpunten. Zo vind ik het storend dat hij altijd na het opstarten weer springt op de actioncam. Dit is in de praktijk misschien de meest gebruikte functie, maar niet zo als ik het zou willen. Het lijkt mij een kleine aanpassing in de software om bij de instellingen te kunnen ingeven op welke camera hij moet starten.

Een tweede mankement is dat je wel in de instellingen er voor kunt kiezen dat hij oude beelden overschrijft, zodra de micro SD kaart vol is, maar in de praktijk dit niet gebeurt. Het nadeel is dat dan continu een melding over je scherm springt dat de SD kaart vol is. Je moet hem dan handmatig via het menu formateren, als je de spiegel wilt blijven gebruiken.

eeneeneeneengeen

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?