Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

€ 4,50 p/st

spraakgestuurd-woning-automatisering

Ieder apparaat dat op stroom werkt, kan je vanaf nu op afstand en/of spraakgestuurd gebruiken. Je hoeft niet langer op te staan of te bukken, om de lampen aan te zetten. Hierbij krijg je een vergelijk van de 4 meest gewilde systemen, die voor jou binnen je handbereik liggen. Voor € 4,50 gaat je lamp aan op jouw stem en kunnen veel hulpvragen worden voorkomen.

Aanleiding

5 jaar geleden kreeg ik problemen met bukken en reiken. Als ik boven mijn hoofd iets wilde pakken werd het zwart voor mijn ogen en hetzelfde gebeurde als ik bukte. Deze handelingen zijn zo natuurlijk dat, doordat het ook niet iedere keer het geval is, je dit automatisch doet. Hier kwam ik vooral achter doordat ik op grond of op beroerdere plekken belanden. Ik woonde in een stacaravan en beschikte maar over 2 stopcontacten in mijn woonkamer. Het gevolg was dat ik overal verlengsnoeren had liggen met schakelaars. Dit betekende ook elke dag tig keer bukken om alle lampen aan en uit te zetten. In dit artikel zal ik zo eenvoudig mogelijk laten zien wat uw opties zijn. Ik heb mijn persoonlijke voorkeur, maar maak vooral je eigen keuzes. Onder aan deze pagina zie je een grafiek met vergelijking.

Action: Afstandsschakelaar

Gelukkig vond ik bij de Action een shopping cart op afstand bedienbaar schakelset. Destijds kostte deze € 19,95 en tegenwoordig slechts € 9,95. Het had echter 4 grote nadelen: Ten eerste de techniek is slecht afgesteld, waardoor je soms koos om lamp 1 aan te zetten en de lampen 3 en 4 aangingen. Hoe je hem ook opnieuw programmeerde iedere keer kwamen er dergelijke problemen terug. Ik had echter zo iets van : So be it! Ik kon in ieder geval de lampen aan en uit zetten zonder te bukken. Een tweede nadeel is dat er maximaal 4 schakelaars op een afstandbediening kunnen. Ik had er meer nodig, dus kocht er nog een doos bij. Echter gingen frequenties elkaar kruizen, waardoor het op afstand schakelen helemaal door elkaar liep, maar op basis van hetzelfde argument nam ik dit voor lief. Een derde punt is dat de afstandsbediening geschikt is voor 4 schakelaars en er 3 in de doos zitten. De modules zijn niet los verkrijgbaar, dus gaat er of 1 schakelaar verloren óf je gaat sets combineren en houd uiteindelijk een afstandsbediening over. Echter voor nog geen € 3,50 per schakelaar is het geen verkeerde prijs. Ik heb 15 actieve schakelpunten in huis en dan zou dit een kostenplaatje van € 50,00 met zich meebrengen. Dat vind ik een fair bedrag. Dit brengt mij echter bij het 4e nadeel: Ik moet verplicht met 5 losse afstandsbedieningen op zak lopen en ik ben de enige in huis die ze aan en uit kan zetten.

Trust: KlikAanKlikUit-schakelaar

Het bedrijf Trust besloot met shopping cart KlikAanKlikUit dit gat op te vullen met een intelligente technologie (smart). Een blokje zo groot dat het in een elektradoos past, is voorzien van firmware (ingebakken software) en een infrarood/433Mhz- en WiFi antenne. Deze producten zijn ondertussen breed verkrijgbaar, onder andere ook bij de GAMMA. Hier kan je deze shopping cart KlikAanKlikUit-schakelaar kopen voor een bedrag van € 25,00 (€ 30 bij GAMMA). Je zou verwachten dat je daarmee voldoende in huis hebt gehaald om op afstand te schakelen met bijvoorbeeld je telefoon. Niets is minder waar, je dient hierbij een afstandsbediening te kopen van tussen de € 20,00 en € 40,00. Wil je echter deze via je telefoon schakelen, dan moet je dieper in je buidel tasten. Je moet in dit geval een bridge kopen ter waarde van € 125,00. Heb je dit in huis, dan ben je redelijk compleet. Gaan we van hetzelfde idee uit van 15 contactpunten, dan komen we in dit geval op: € 625,00. Trust maakt gebruik van een download eigen app.

Sonoff Smart Switching

Tot slot wil ik een derde optie bespreekbaar maken. Ik hoef er geen doekjes om te winden dat deze mijn voorkeur heeft en ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt waarom. Even als het systeem van Trust heeft de firma ITEAD ingespeeld op deze nieuwe smart technologie voor in huis (en natuurlijk ook in bedrijf).  ITEAD legt zich vooral op het doorontwikkelen van innovatie producten, door middel van 3D-printen. Hun merk Sonoff is ondertussen bekender dan hun eigen bedrijfsnaam. Derhalve zal ik vanaf dit punt het alleen nog over Sonoff hebben. Sonoff begint met een standaard schakelaar die onomwonden shopping cart Sonoff Basic heet. Dit kastje hoeft niet per definitie op de plek van de traditionele schakelaar te komen, maar kan ook in of bij de lamp worden bevestigd. Het kastje is standaard voorzien van WiFi. Via een algemene smart technologie app download EWeLink (Electronisch-zijn-we-verbonden). Deze app is gratis en kan op bijna iedere telefoon worden geïnstalleerd. De shopping cart Sonoff Basic kost tussen de € 3,00 en € 5,00. Laat ik de meest gangbare prijs van € 4,50 hanteren. Er is in dit geval geen bridge nodig. Dit betekend bij 15 actieve schakelpunten dat je voor € 67,00 volledig klaar bent. Deze kosten kunnen zelfs nog worden gedrukt door gebruik te maken van een groepschakelaar voor 2, 3 of 4 schakelaars in één. Wil je liever toch ook naast de WiFi nog van een afstandsbediening gebruik kunnen maken, dan kan je de shopping cart Sonoff Basic van € 4,50 vervangen door de shopping cart Sonoff RF met zowel een WiFi- als een infrarood/433Mhz-antenne. Vergeet dan niet een afstandsbediening bij te bestellen voor €4,50. Sonoff is dus altijd veel goedkoper uit dan Trust, terwijl de ervaring mij heeft geleerd dat de kwaliteit van Sonoff hoger ligt dan bij Trust. Ondanks dat shopping cart Sonoff Basic goedkoop en simpel klinkt is niets minder waar. Alle Sonoff producten zijn te koppelen met download Google Home of download Google Assistant, met Siri, NEST en Alexa. Dit maakt je huiskamer dus geheel spraakgestuurd. Indien je een slimme speaker heb, zoals de Google Home, dan heb je geen eens je telefoon nodig om tegen te praten. Heb je deze niet, dan download je de gratis apps download Google Home en  download Google Assistant op je telefoon. Tegenwoordig kun je ook Siri koppelen aan download Google Home. 

IKEA TRÅDFRI

Sinds kort verkoopt IKEA ook smart technologische lampen en schakelaars. Het eerlijkste vergelijk is dat je kiest voor de shopping cart IKEA TRÅDFRI. Dit ziet er hetzelfde uit als de modules van de Action. Je steek deze in het stopcontact en steek daarna de stekker in de module. Via de gratis app van de IKEA kan je de lampen in je huis aan en uit zetten.. De shopping cart IKEA TRÅDFRI kost € 20,00 per stuk. IKEA biedt echter ook een andere reeks aan met dezelfde naam. Dit zijn lampen waar de module al ingebouwd is in de fitting. Deze kosten tussen de € 10,00 en € 35,00. Daarnaast hebben ze ook hun eigen slimme speaker gelanceerd: shopping cart IKEA SYMPHONIKS. De goedkoopste versie is € 100,00. Deze is verkrijgbaar vanaf augustus 2019. Je kunt deze producten IKEA ook besturen met download de app of via de download Google Home. Als we rekenen met de goedkoopte optie. Je zult je echter de luxe moeten permitteren door een dimmer er bij te kopen, daar de goedkoopste lamp standaard 1000 lumen licht geeft en je dan zult baden in een overdaad aan licht. We komen dat op een totaalprijs van € 160,00.

Conclussie 

De goedkoopste en simpelste oplossing is het systeem van de Action. Prima als je het gebruikt om je slaapkamerlamp aan/uit te doen of als je een enkele lamp wilt bedienen. In de overige gevallen zou ik van dit systeem afzien. Indien we alleen denken in de vorm van lampen, bied de IKEA de meest interessante optie. Maar dan ben je wel bijna € 100 duurder uit, daar tegenover staat dat je licht dimbaar is. Gaan we nu echter kijken meer dan een lamp, dan komen we uit op Trust en Sonoff. IKEA bied geen perspectief voor wie optimaal gebruik wil maken van de smart technologie. Zonder enige twijfel kan je het meest bereiken met de Sonoff producten en ben je bijna 6x goedkoper uit dan dat je gebruik maakt van shopping cart KlikAanKlikUit-schakelaars en andere producten. Het grote voordeel van Trust is dat deze gebruiksvriendelijker zijn, om zonder voorkennis te installeren. In de komende tijd zal ik je echter korte instructies geven, zodat iedereen dit zelf kan doen ook al bent u die dame 95 of de kantoormanager met twee linkerhanden. Ik heb het mijzelf eigen gemaakt. Als ik het kan, kan jij het ook. 

Vergelijking

Hieronder volgt een overzicht van de vergelijkingen van de producten van de Action, Trust, Sonoff en IKEA

{supertable} 

{bodywidth 200 100 100 100 100 300} 

 {headrow}

logo action 300x300 1 

trustklikaan

sonoflogo

Screenshot 2019 04 11 at 14.41.54

Commentaar
 WiFi nee ja

 ja

ja  
 433Mhz mogelijk ja ja ja  ja Sonoff TH
 Bridge aanschaffen nee ja  nee ja Zie onder
 Inbouw mogelijk nee ja ja nee  
 Opbouw mogelijk nee ja ja nee   
 Plug-in mogelijk ja ja  ja  ja   
 Fitting mogelijk nee nee ja  ja  
Eigen app Google Play nee ja ja ja  
Eigen app App Store nee ja ja ja  
Verbind Google Home nee ja  ja ja  
Verbind Siri nee ja ja ja* * met Apple HomeKit 
Verbind Alexa nee ja ja ja   
Eigen slimme speaker nee nee nee ja  
Prijs per basismodule € 3,33 € 25,00 € 4,50 € 20,00  
Prijs project 15x € 50,00 € 625,00 € 67,00 € 160,00 De laagste prijs om compleet werkend systeem te krijgen 

 Sonoff maakt wel gebruik van een bridge van rond de € 10,00. Deze is alleen noodzakelijk bij alarm en en infrarood componenten. Bij IKEA heb je alleen een bridge nodig als je meer dan één smartlamp gebruikt, zodat hij weet met welke lamp hij moet communiceren.    Click to listen highlighted text! Ieder apparaat dat op stroom werkt, kan je vanaf nu op afstand en/of spraakgestuurd gebruiken. Je hoeft niet langer op te staan of te bukken, om de lampen aan te zetten. Hierbij krijg je een vergelijk van de 4 meest gewilde systemen, die voor jou binnen je handbereik liggen. Voor € 4,50 gaat je lamp aan op jouw stem en kunnen veel hulpvragen worden voorkomen. Aanleiding 5 jaar geleden kreeg ik problemen met bukken en reiken. Als ik boven mijn hoofd iets wilde pakken werd het zwart voor mijn ogen en hetzelfde gebeurde als ik bukte. Deze handelingen zijn zo natuurlijk dat, doordat het ook niet iedere keer het geval is, je dit automatisch doet. Hier kwam ik vooral achter doordat ik op grond of op beroerdere plekken belanden. Ik woonde in een stacaravan en beschikte maar over 2 stopcontacten in mijn woonkamer. Het gevolg was dat ik overal verlengsnoeren had liggen met schakelaars. Dit betekende ook elke dag tig keer bukken om alle lampen aan en uit te zetten. In dit artikel zal ik zo eenvoudig mogelijk laten zien wat uw opties zijn. Ik heb mijn persoonlijke voorkeur, maar maak vooral je eigen keuzes. Onder aan deze pagina zie je een grafiek met vergelijking. Action: Afstandsschakelaar Gelukkig vond ik bij de Action een  op afstand bedienbaar schakelset. Destijds kostte deze € 19,95 en tegenwoordig slechts € 9,95. Het had echter 4 grote nadelen: Ten eerste de techniek is slecht afgesteld, waardoor je soms koos om lamp 1 aan te zetten en de lampen 3 en 4 aangingen. Hoe je hem ook opnieuw programmeerde iedere keer kwamen er dergelijke problemen terug. Ik had echter zo iets van : So be it! Ik kon in ieder geval de lampen aan en uit zetten zonder te bukken. Een tweede nadeel is dat er maximaal 4 schakelaars op een afstandbediening kunnen. Ik had er meer nodig, dus kocht er nog een doos bij. Echter gingen frequenties elkaar kruizen, waardoor het op afstand schakelen helemaal door elkaar liep, maar op basis van hetzelfde argument nam ik dit voor lief. Een derde punt is dat de afstandsbediening geschikt is voor 4 schakelaars en er 3 in de doos zitten. De modules zijn niet los verkrijgbaar, dus gaat er of 1 schakelaar verloren óf je gaat sets combineren en houd uiteindelijk een afstandsbediening over. Echter voor nog geen € 3,50 per schakelaar is het geen verkeerde prijs. Ik heb 15 actieve schakelpunten in huis en dan zou dit een kostenplaatje van € 50,00 met zich meebrengen. Dat vind ik een fair bedrag. Dit brengt mij echter bij het 4e nadeel: Ik moet verplicht met 5 losse afstandsbedieningen op zak lopen en ik ben de enige in huis die ze aan en uit kan zetten. Trust: KlikAanKlikUit-schakelaar Het bedrijf Trust besloot met  KlikAanKlikUit dit gat op te vullen met een intelligente technologie (smart). Een blokje zo groot dat het in een elektradoos past, is voorzien van firmware (ingebakken software) en een infrarood/433Mhz- en WiFi antenne. Deze producten zijn ondertussen breed verkrijgbaar, onder andere ook bij de GAMMA. Hier kan je deze  KlikAanKlikUit-schakelaar kopen voor een bedrag van € 25,00 (€ 30 bij GAMMA). Je zou verwachten dat je daarmee voldoende in huis hebt gehaald om op afstand te schakelen met bijvoorbeeld je telefoon. Niets is minder waar, je dient hierbij een afstandsbediening te kopen van tussen de € 20,00 en € 40,00. Wil je echter deze via je telefoon schakelen, dan moet je dieper in je buidel tasten. Je moet in dit geval een bridge kopen ter waarde van € 125,00. Heb je dit in huis, dan ben je redelijk compleet. Gaan we van hetzelfde idee uit van 15 contactpunten, dan komen we in dit geval op: € 625,00. Trust maakt gebruik van een  eigen app. Sonoff Smart Switching Tot slot wil ik een derde optie bespreekbaar maken. Ik hoef er geen doekjes om te winden dat deze mijn voorkeur heeft en ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt waarom. Even als het systeem van Trust heeft de firma ITEAD ingespeeld op deze nieuwe smart technologie voor in huis (en natuurlijk ook in bedrijf).  ITEAD legt zich vooral op het doorontwikkelen van innovatie producten, door middel van 3D-printen. Hun merk Sonoff is ondertussen bekender dan hun eigen bedrijfsnaam. Derhalve zal ik vanaf dit punt het alleen nog over Sonoff hebben. Sonoff begint met een standaard schakelaar die onomwonden  Sonoff Basic heet. Dit kastje hoeft niet per definitie op de plek van de traditionele schakelaar te komen, maar kan ook in of bij de lamp worden bevestigd. Het kastje is standaard voorzien van WiFi. Via een algemene smart technologie app  EWeLink (Electronisch-zijn-we-verbonden). Deze app is gratis en kan op bijna iedere telefoon worden geïnstalleerd. De  Sonoff Basic kost tussen de € 3,00 en € 5,00. Laat ik de meest gangbare prijs van € 4,50 hanteren. Er is in dit geval geen bridge nodig. Dit betekend bij 15 actieve schakelpunten dat je voor € 67,00 volledig klaar bent. Deze kosten kunnen zelfs nog worden gedrukt door gebruik te maken van een groepschakelaar voor 2, 3 of 4 schakelaars in één. Wil je liever toch ook naast de WiFi nog van een afstandsbediening gebruik kunnen maken, dan kan je de  Sonoff Basic van € 4,50 vervangen door de  Sonoff RF met zowel een WiFi- als een infrarood/433Mhz-antenne. Vergeet dan niet een afstandsbediening bij te bestellen voor €4,50. Sonoff is dus altijd veel goedkoper uit dan Trust, terwijl de ervaring mij heeft geleerd dat de kwaliteit van Sonoff hoger ligt dan bij Trust. Ondanks dat  Sonoff Basic goedkoop en simpel klinkt is niets minder waar. Alle Sonoff producten zijn te koppelen met  Google Home of  Google Assistant, met Siri, NEST en Alexa. Dit maakt je huiskamer dus geheel spraakgestuurd. Indien je een slimme speaker heb, zoals de Google Home, dan heb je geen eens je telefoon nodig om tegen te praten. Heb je deze niet, dan download je de gratis apps  Google Home en   Google Assistant op je telefoon. Tegenwoordig kun je ook Siri koppelen aan  Google Home.  IKEA TRÅDFRI Sinds kort verkoopt IKEA ook smart technologische lampen en schakelaars. Het eerlijkste vergelijk is dat je kiest voor de  IKEA TRÅDFRI. Dit ziet er hetzelfde uit als de modules van de Action. Je steek deze in het stopcontact en steek daarna de stekker in de module. Via de gratis app van de IKEA kan je de lampen in je huis aan en uit zetten.. De  IKEA TRÅDFRI kost € 20,00 per stuk. IKEA biedt echter ook een andere reeks aan met dezelfde naam. Dit zijn lampen waar de module al ingebouwd is in de fitting. Deze kosten tussen de € 10,00 en € 35,00. Daarnaast hebben ze ook hun eigen slimme speaker gelanceerd:  IKEA SYMPHONIKS. De goedkoopste versie is € 100,00. Deze is verkrijgbaar vanaf augustus 2019. Je kunt deze producten IKEA ook besturen met  de app of via de  Google Home. Als we rekenen met de goedkoopte optie. Je zult je echter de luxe moeten permitteren door een dimmer er bij te kopen, daar de goedkoopste lamp standaard 1000 lumen licht geeft en je dan zult baden in een overdaad aan licht. We komen dat op een totaalprijs van € 160,00. Conclussie  De goedkoopste en simpelste oplossing is het systeem van de Action. Prima als je het gebruikt om je slaapkamerlamp aan/uit te doen of als je een enkele lamp wilt bedienen. In de overige gevallen zou ik van dit systeem afzien. Indien we alleen denken in de vorm van lampen, bied de IKEA de meest interessante optie. Maar dan ben je wel bijna € 100 duurder uit, daar tegenover staat dat je licht dimbaar is. Gaan we nu echter kijken meer dan een lamp, dan komen we uit op Trust en Sonoff. IKEA bied geen perspectief voor wie optimaal gebruik wil maken van de smart technologie. Zonder enige twijfel kan je het meest bereiken met de Sonoff producten en ben je bijna 6x goedkoper uit dan dat je gebruik maakt van  KlikAanKlikUit-schakelaars en andere producten. Het grote voordeel van Trust is dat deze gebruiksvriendelijker zijn, om zonder voorkennis te installeren. In de komende tijd zal ik je echter korte instructies geven, zodat iedereen dit zelf kan doen ook al bent u die dame 95 of de kantoormanager met twee linkerhanden. Ik heb het mijzelf eigen gemaakt. Als ik het kan, kan jij het ook.  Vergelijking Hieronder volgt een overzicht van de vergelijkingen van de producten van de Action, Trust, Sonoff en IKEA {supertable}  {bodywidth 200 100 100 100 100 300}   {headrow}   Commentaar  WiFi      433Mhz mogelijk   Sonoff TH  Bridge aanschaffen   Zie onder  Inbouw mogelijk    Opbouw mogelijk      Plug-in mogelijk          Fitting mogelijk     Eigen app Google Play   Eigen app App Store   Verbind Google Home     Verbind Siri * * met Apple HomeKit  Verbind Alexa     Eigen slimme speaker   Prijs per basismodule € 3,33 € 25,00 € 4,50 € 20,00   Prijs project 15x € 50,00 € 625,00 € 67,00 € 160,00 De laagste prijs om compleet werkend systeem te krijgen   Sonoff maakt wel gebruik van een bridge van rond de € 10,00. Deze is alleen noodzakelijk bij alarm en en infrarood componenten. Bij IKEA heb je alleen een bridge nodig als je meer dan één smartlamp gebruikt, zodat hij weet met welke lamp hij moet communiceren. 

{/supertable /bodywidth 200 100 100 100 100 300 } 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?