Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Vanaf € 40,00 p/deur

smart slot Wat is er erger als dat je de deur niet meer kan bereiken? Wat als je handen de sleutel meer kunnen vasthouden? Moet je dan buiten blijven staan? Wat nu als je elke dag thuiszorg, huishoudelijke hulp, mantelzorgers en therapeuten aan huis krijg? Een onbereikbare of onbruikbare deur, kan dodelijk aflopen. In dit artikel geef ik u een oplossing die vele malen goedkoper en innovatiever zijn dan, allerlei dure - en vaak nog ook onveilige - hulpmiddelen.

 

 

Aanleiding

Smart slot optiesIn de zomer van 2018 moest de brandweer mij uit huis halen met een kraan, omdat het trappenhuis van mijn appartementencomplex te smal was voor een brancard. Tegen de tijd dat de hulpverlening ter plaatse was, kon ik niet meer lopen en nauwelijks spreken. Door het heerlijke weer stond de deur open en konden de hulpverleners binnenkomen. Toen realiseerde ik mij hoe kwetsbaar een degelijk slot is. Daarop ben ik een zoektocht gestart naar het ideale slot. Mijn verhaal is gebaseerd op het slimme slot, shopping cart TTLock T20-S á €75,00 (soms aanbiedingen van €40,00), wat ik nu gebruik. Mogelijk volgen er nog meerdere artikelen over goedkopere, minder geavanceerde en innovatieve alternatieven. Op dit moment worden er massaal sleutelkluisjes ingezet door zorginstanties. Dit is onverstandig. Het regent meldingen van inbraken, doordat een sleutelkluisje door iedere amateur open te breken is met een schroevendraaier. Inbrekers weten dat waar een sleutelkluis is, de kans om gepakt te worden bijna 0 is. Daarbij loop je het risico dat de verzekering de inbraak niet dekt, omdat je slot intact is gebleven. 

Het product

smart slot inhoudNadat ik mijn eerste smart deurslot had besteld, werd deze binnen 3 dagen uit China per vliegtuig geleverd. Ik werd positief verrast toen de doos arriveerde en deze ruim 4 kg bleek te wegen. Het slot is gemaakt van 304 gehard staal. In het slot gaat vier penlites (LR6), die extreem lang meegaan. Na 2 maanden gebruik is er nog geen 1% stoom verbruikt, van low-budget batterijen van Panasonic. Het slot is ongeveer 2 mm dikker dan een normaal slot. Hiermee moet je met het plaatsen rekening houden. In de holle ruimte boven het slot kan het computertje worden geplaatst, waarmee van beide zijde verbinding wordt gemaakt met een kabelsetje. De handgrepen zijn lang, met een zeer fraaie vormgeving, gemaakt van duurzaam aluminium. De slotplaat zijn van fraai geborsteld metaal in de kleuren zwart, koper of blank. De buitenzijde wordt bedekt met gehard glazen platen. Deze glasplaat voorzien van een zeer helder touchscreen, voor het intoetsen van een pincode. Boven de cijfers zijn een RFID-scanner ingebouwd, om de deur te openen met een pas. Hoewel het onzichtbaar is, is het slot ook voorzien van een Bluetooth zender en ontvanger. Hiermee vindt alle communicatie tussen je telefoon en slot in plaats. Deze Bluetooth sensoor, kan worden ingezet om via de download app van TTLock, de deur te openen via je telefoon. Halverwege de slotplaat zit een minuscuul klein gaatje in een kunststof plaatje. Dit is voor in het geval van nood, dit plaatje kan worden verwijderd. Achter het plaatje zit een cilinderslot, zodat je de deur ook nog handmatig kan openen met een sleutel. Als je mee hebt geteld zie je dat de deur al op 4 manieren open kan worden gemaakt. Er is nog een 5e optie en dat is het naar binnen gaan met sleutelhangers. Deze worden meestal meegeleverd en zijn anders voor een paar cent te bestellen. Doordat de techniek goed afgeschermd is, is het in principe uitgesloten dat met op afstand, bijvoorbeeld uit een auto vandaan, het slot kunnen hacken en zo ongevraagd binnen te komen. 

Het plaatsen

smart slot schema Asmart slot schema B

Verwijder eerst het oude slot, alvorens je start. Bij veel sloten kan je de cilinder niet verwijderen en daarmee ook niet je slot. Doe je sleutel in de cilinder en draai het sleutel 22,5° om. Je kunt nu de cilinder rechtstandig verwijderen. In de doos is een boorkaart meegeleverd. Je vouwt deze om de deur heen en teken de gaten af met een watervaste stift. Sommige gaten lijken overbodig te zijn, maar zijn wel degelijk van belang. Boor de gaten voor met een niet al te zware boor, tenzij uw deur van volledig hardhout is gemaakt. Op de plaats waar je oude slot zat, moet je waarschijnlijk eerst met een beitel een laagje hout verwijderen. Nadat deze is geplaatst, verbind je de draden met elkaar, doe je de batterijen er in, plaatst je de noodcilinder (is niet noodzakelijk) en schroef je het slot vast. Hierna kun je alle overige onderdelen plaatsen.

Installatie

Hier stopt zoals bijna gebruikelijk begint te worden een duidelijke handleiding. Als eerste download je de app TTLock op je telefoon, tablet of laptop. Vervolgens meld je aan bij TTLock met zowel je mailadres als telefoon. Beide moeten eerst worden geverifieerd, voordat je verder kunt werken. Vervolgens klik je op de hamburger-icoon  en ga je naar + Add Lock. Kies voor de bovenste optie Door Lock. Je ga nu buiten staan en doe de deur dicht. Zorg dat je niet meer dan een meter bij de deur bent verwijderd. Nadat het licht is uitgegaan op het toetsenbord, tik je een willekeurige toets aan (zorg dat je bluetooth aan staat). Klik vervolgens op de button Next. Daarna wijst de app je de weg wel. Je kunt in het vervolg zonder sleutel met je telefoon je huis binnen gaan. Schrik niet dat het handvat geen grip heeft. Het lijkt alsof de pen tussen de klinken zijn verwijderd. Maar dit maakt dit slot zo veilig. Deze is inderdaad er uit. Pas als je de juiste pincode invoer of een pas gebruik, gaat de pen op zijn plek en kan je de klink naar beneden bewegen, met natuurlijke weerstand. 

Gebruik van RFID kaarten

In de doos zitten een setje witte RFID-kaarten in de vorm van een creditcard. RFID heeft een zeer klein bereik. Het is daarom ook van belang dat je de pas zo dicht mogelijk bij de deur houd. Op de deur staan een icoontje van een hand met een pas. Het is logisch als je hem daar tegen aan gaat houden. Dit is echter zinloos, dit gaat nooit werken. Hou de pas boven de 3, voor de beste scankwaliteit. Ga op je telefoon in de app naar IC Cards en klik vervolgens op de meer-icoon . Kies vervolgens voor Add IC Card. Vanaf dit punt wijst het gebruik voor zichzelf. Ben je reeds in het bezit van een RFID kaart, sticker, ring, armband, ketting of is er een chip onderhuids geplaatst, dan kun je via IC Cards.

Extra mogelijkheden

smart slot TTLock appHet aantal mogelijkheden lijkt wel ongelimiteerd bij dit uitgebreide en toch eenvoudige slot. Zo kunt u er voor kiezen iemand een tijdelijke pincode toe te zenden. Stel dat je iemand verwacht, dan app of SMS je iemand een pincode. Mocht hij onverhoopt autopech hebben en niet komen, is er niks aan de hand. De pincode vervalt automatisch, zodat niet iemand achteraf zonder jouw verzoek je woning binnendringen. Ook kun je de toegangscode tijdelijk maken. Dit betekend dat zodra je visite binnen is gekomen, de pincode is vervallen. Daarnaast kun je in de app, de log inkijken. Hierin kun je zien wie en hoe laat iemand binnen is gekomen. Mocht je de pincode(s) zijn vergeten, dan is er ook een unieke masterkey. Doe deze in je portemonnee of iets dergelijks, zodat als je telefoon bent verloren, je pincode niet meer weet en geen pas bij je hebt, dat je toch binnen kan komen. Stel dat er door een crash alle gegevens in je apparaat zijn gewist, dan blijft je masterkey in stand. 

Onafhankelijk bereik

Smart slot wifi repeaterDe fabrikant en verkoper promoten dat dit slot is voorzien van WiFi. Dit was voor mij een absolute voorwaarden. Zonder hulpmiddelen lukt lopen bijna niet meer. Laat staan dat ik mij kan verplaatsen als het niet goed gaat. Bluetooth heeft het grote nadeel dat je binnen een straal van 2 meter moet zijn. Dit is niet handig als je slecht of niet mobiel bent. Hiervoor kan je dit slot aanvullen met shopping cart TT Lock App Bluetooth Smart Electronic Door Lock wifi AdapterDit kastje zet het Bluetooth-signaal om in WiFi-signaal. Nu kan ik vanuit mijn bed, van onder de douche, van de bank of vanaf het balkon de deur openen. Ik ben niet langer aan een afstand gebonden.

 

Tot slot over dit slimme slot

Dit mooie slot heeft één nadeel, de marktwaarde van dit product ligt in Nederland vele malen hoger. Daardoor is de Douane soms een probleem. Houd er dus rekening mee dat u mogelijk €35,00 extra moet betalen aan de Belastingdienst. Je kunt hier wel bezwaar tegen maken. Geef aan dat het geen industrieel product is, maar particulier wordt gebruikt uit medische noodzaak. De totaalprijs voor dit slot is ergens tussen de €75,00-€130,00. Er zijn shopping cart goedkopere alternatieve van gelijke kwaliteit, maar minder geavanceerd. Mogelijk volgt hier later nog meer over.   Click to listen highlighted text! Wat is er erger als dat je de deur niet meer kan bereiken? Wat als je handen de sleutel meer kunnen vasthouden? Moet je dan buiten blijven staan? Wat nu als je elke dag thuiszorg, huishoudelijke hulp, mantelzorgers en therapeuten aan huis krijg? Een onbereikbare of onbruikbare deur, kan dodelijk aflopen. In dit artikel geef ik u een oplossing die vele malen goedkoper en innovatiever zijn dan, allerlei dure - en vaak nog ook onveilige - hulpmiddelen.     Aanleiding In de zomer van 2018 moest de brandweer mij uit huis halen met een kraan, omdat het trappenhuis van mijn appartementencomplex te smal was voor een brancard. Tegen de tijd dat de hulpverlening ter plaatse was, kon ik niet meer lopen en nauwelijks spreken. Door het heerlijke weer stond de deur open en konden de hulpverleners binnenkomen. Toen realiseerde ik mij hoe kwetsbaar een degelijk slot is. Daarop ben ik een zoektocht gestart naar het ideale slot. Mijn verhaal is gebaseerd op het slimme slot,  TTLock T20-S á €75,00 (soms aanbiedingen van €40,00), wat ik nu gebruik. Mogelijk volgen er nog meerdere artikelen over goedkopere, minder geavanceerde en innovatieve alternatieven. Op dit moment worden er massaal sleutelkluisjes ingezet door zorginstanties. Dit is onverstandig. Het regent meldingen van inbraken, doordat een sleutelkluisje door iedere amateur open te breken is met een schroevendraaier. Inbrekers weten dat waar een sleutelkluis is, de kans om gepakt te worden bijna 0 is. Daarbij loop je het risico dat de verzekering de inbraak niet dekt, omdat je slot intact is gebleven.  Het product Nadat ik mijn eerste smart deurslot had besteld, werd deze binnen 3 dagen uit China per vliegtuig geleverd. Ik werd positief verrast toen de doos arriveerde en deze ruim 4 kg bleek te wegen. Het slot is gemaakt van 304 gehard staal. In het slot gaat vier penlites (LR6), die extreem lang meegaan. Na 2 maanden gebruik is er nog geen 1% stoom verbruikt, van low-budget batterijen van Panasonic. Het slot is ongeveer 2 mm dikker dan een normaal slot. Hiermee moet je met het plaatsen rekening houden. In de holle ruimte boven het slot kan het computertje worden geplaatst, waarmee van beide zijde verbinding wordt gemaakt met een kabelsetje. De handgrepen zijn lang, met een zeer fraaie vormgeving, gemaakt van duurzaam aluminium. De slotplaat zijn van fraai geborsteld metaal in de kleuren zwart, koper of blank. De buitenzijde wordt bedekt met gehard glazen platen. Deze glasplaat voorzien van een zeer helder touchscreen, voor het intoetsen van een pincode. Boven de cijfers zijn een RFID-scanner ingebouwd, om de deur te openen met een pas. Hoewel het onzichtbaar is, is het slot ook voorzien van een Bluetooth zender en ontvanger. Hiermee vindt alle communicatie tussen je telefoon en slot in plaats. Deze Bluetooth sensoor, kan worden ingezet om via de  app van TTLock, de deur te openen via je telefoon. Halverwege de slotplaat zit een minuscuul klein gaatje in een kunststof plaatje. Dit is voor in het geval van nood, dit plaatje kan worden verwijderd. Achter het plaatje zit een cilinderslot, zodat je de deur ook nog handmatig kan openen met een sleutel. Als je mee hebt geteld zie je dat de deur al op 4 manieren open kan worden gemaakt. Er is nog een 5e optie en dat is het naar binnen gaan met sleutelhangers. Deze worden meestal meegeleverd en zijn anders voor een paar cent te bestellen. Doordat de techniek goed afgeschermd is, is het in principe uitgesloten dat met op afstand, bijvoorbeeld uit een auto vandaan, het slot kunnen hacken en zo ongevraagd binnen te komen.  Het plaatsen Verwijder eerst het oude slot, alvorens je start. Bij veel sloten kan je de cilinder niet verwijderen en daarmee ook niet je slot. Doe je sleutel in de cilinder en draai het sleutel 22,5° om. Je kunt nu de cilinder rechtstandig verwijderen. In de doos is een boorkaart meegeleverd. Je vouwt deze om de deur heen en teken de gaten af met een watervaste stift. Sommige gaten lijken overbodig te zijn, maar zijn wel degelijk van belang. Boor de gaten voor met een niet al te zware boor, tenzij uw deur van volledig hardhout is gemaakt. Op de plaats waar je oude slot zat, moet je waarschijnlijk eerst met een beitel een laagje hout verwijderen. Nadat deze is geplaatst, verbind je de draden met elkaar, doe je de batterijen er in, plaatst je de noodcilinder (is niet noodzakelijk) en schroef je het slot vast. Hierna kun je alle overige onderdelen plaatsen. Installatie Hier stopt zoals bijna gebruikelijk begint te worden een duidelijke handleiding. Als eerste download je de app TTLock op je telefoon, tablet of laptop. Vervolgens meld je aan bij TTLock met zowel je mailadres als telefoon. Beide moeten eerst worden geverifieerd, voordat je verder kunt werken. Vervolgens klik je op de hamburger-icoon  en ga je naar + Add Lock. Kies voor de bovenste optie Door Lock. Je ga nu buiten staan en doe de deur dicht. Zorg dat je niet meer dan een meter bij de deur bent verwijderd. Nadat het licht is uitgegaan op het toetsenbord, tik je een willekeurige toets aan (zorg dat je bluetooth aan staat). Klik vervolgens op de button Next. Daarna wijst de app je de weg wel. Je kunt in het vervolg zonder sleutel met je telefoon je huis binnen gaan. Schrik niet dat het handvat geen grip heeft. Het lijkt alsof de pen tussen de klinken zijn verwijderd. Maar dit maakt dit slot zo veilig. Deze is inderdaad er uit. Pas als je de juiste pincode invoer of een pas gebruik, gaat de pen op zijn plek en kan je de klink naar beneden bewegen, met natuurlijke weerstand.  Gebruik van RFID kaarten In de doos zitten een setje witte RFID-kaarten in de vorm van een creditcard. RFID heeft een zeer klein bereik. Het is daarom ook van belang dat je de pas zo dicht mogelijk bij de deur houd. Op de deur staan een icoontje van een hand met een pas. Het is logisch als je hem daar tegen aan gaat houden. Dit is echter zinloos, dit gaat nooit werken. Hou de pas boven de 3, voor de beste scankwaliteit. Ga op je telefoon in de app naar IC Cards en klik vervolgens op de meer-icoon . Kies vervolgens voor Add IC Card. Vanaf dit punt wijst het gebruik voor zichzelf. Ben je reeds in het bezit van een RFID kaart, sticker, ring, armband, ketting of is er een chip onderhuids geplaatst, dan kun je via IC Cards. Extra mogelijkheden Het aantal mogelijkheden lijkt wel ongelimiteerd bij dit uitgebreide en toch eenvoudige slot. Zo kunt u er voor kiezen iemand een tijdelijke pincode toe te zenden. Stel dat je iemand verwacht, dan app of SMS je iemand een pincode. Mocht hij onverhoopt autopech hebben en niet komen, is er niks aan de hand. De pincode vervalt automatisch, zodat niet iemand achteraf zonder jouw verzoek je woning binnendringen. Ook kun je de toegangscode tijdelijk maken. Dit betekend dat zodra je visite binnen is gekomen, de pincode is vervallen. Daarnaast kun je in de app, de log inkijken. Hierin kun je zien wie en hoe laat iemand binnen is gekomen. Mocht je de pincode(s) zijn vergeten, dan is er ook een unieke masterkey. Doe deze in je portemonnee of iets dergelijks, zodat als je telefoon bent verloren, je pincode niet meer weet en geen pas bij je hebt, dat je toch binnen kan komen. Stel dat er door een crash alle gegevens in je apparaat zijn gewist, dan blijft je masterkey in stand.  Onafhankelijk bereik De fabrikant en verkoper promoten dat dit slot is voorzien van WiFi. Dit was voor mij een absolute voorwaarden. Zonder hulpmiddelen lukt lopen bijna niet meer. Laat staan dat ik mij kan verplaatsen als het niet goed gaat. Bluetooth heeft het grote nadeel dat je binnen een straal van 2 meter moet zijn. Dit is niet handig als je slecht of niet mobiel bent. Hiervoor kan je dit slot aanvullen met  TT Lock App Bluetooth Smart Electronic Door Lock wifi Adapter. Dit kastje zet het Bluetooth-signaal om in WiFi-signaal. Nu kan ik vanuit mijn bed, van onder de douche, van de bank of vanaf het balkon de deur openen. Ik ben niet langer aan een afstand gebonden.   Tot slot over dit slimme slot Dit mooie slot heeft één nadeel, de marktwaarde van dit product ligt in Nederland vele malen hoger. Daardoor is de Douane soms een probleem. Houd er dus rekening mee dat u mogelijk €35,00 extra moet betalen aan de Belastingdienst. Je kunt hier wel bezwaar tegen maken. Geef aan dat het geen industrieel product is, maar particulier wordt gebruikt uit medische noodzaak. De totaalprijs voor dit slot is ergens tussen de €75,00-€130,00. Er zijn  goedkopere alternatieve van gelijke kwaliteit, maar minder geavanceerd. Mogelijk volgt hier later nog meer over.

 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?