Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Gratis | App: Wheelmap Score:8.0

wheelmap Dat je met een rollator niet kan traplopen en dat je met je rolstoel niet in een restaurant kan komen als de tafels 50 centimeter uit elkaar staan, lijkt men zich niet zo van bewust te zijn. Tot ziekenhuizen toe lopen mensen met een mobiliteitsbeperking tegen veel frustratie aan. Om dit probleem aan te pakken hebben verschillende instellintalgen initiatief genomen, maar geen is echt succesvol dan deze...videoDit product is uitgebreid positief beoordeeld.Dit artikel kan je in audio/gesproken beluisteren

Aanleiding voor Wheelmap

De aanleiding voor download Wheelmap Wheelmap is een beetje dubbel op. Zoals de vaste lezer weet rij ik in een brommobiel. Het is voor mij nogal eens een flinke frustratie dat er geen fatsoenlijk navigatie-app voor bestaat. Binnenkort krijg ik een elektrische rolstoel en vind het dan wel zo fijn als ik weet waar ik wel en niet kan komen. Het geeft met mijn brommobiel al frustratie dat gemeentes lak hebben aan afstand tussen paaltjes en hekken. Men gaat gemakshalve er van uit dat op een fietspad alleen tweewielers komen. Dat er ook mensen zijn die in een rolstoel zitten, op een driewieler rijden een scootmobiiel of een brommobiel hebben lijkt ze meestal niet te kunnen boeien. Van de zomer mocht ik 2 kilometer in zijn achteruit rijden over een fietspad waar ik niet kon uitwijken naar links noch naar rechts, met aan beide zijden gelijk een sloot. Dat vond ik verre van prettig. Maar ditzelfde overkomt vele andere met mij zowel binnen als buiten. Ik zie de bui al hangen: Je gaat gezellig met zijn alle uit eten. Eenmaal op plaats van bestemming blijkt dat de gereserveerde tafel onbereikbaar is. Aangezien het spitstijd is is het onbegonnen werk om 25 mensen te gaan vragen op te staan en hun stoel boven de tafel te houden zodat jij je tafel kan bereiken. 

Je kunt helaas er niet van uitgaan dat alle openbare plekken ook toegankelijk zijn. Als voorbeeld: Het NS station van Nieuwerkerk aan den IJssel is tot heden door de NS niet aangepast. Naast dat dit vervelend is, vind de NS dan ook dat je beter dan helemaal niets kunt ondernemen. Rolstoelbruggen zijn namelijk alleen aanwezig op aangepaste stations. Dat dit hulpmiddel niet aangepaste stations toegankelijker maakt, dringt niet tot ze door. De OV-planner meld dan ook heel vriendelijk: Het is niet mogelijk om voor u een OV-route te plannen.

Wat is Wheelmap?

Daarmee komen we tot het bestaansrecht van Slim!Zelfstandig: Er is een oplossing waar de techniek jou dient! Want vele initiatieven zijn er reeds genomen om overzicht te hebben van toegankelijkheid van gebouwen en lokaties. Zo heeft IBM zijn medewerking verleend om de app On Wheels  te ontwikkelen. Helaas geldt voor deze app, net als nog een hand vol apps, dat er te weinig informatie beschikbaar is om nuttig en bruikbaar te zijn. Bij On Wheels staat voor mijn woonplaats geen enkele lokatie in de database. Daarbij zijn apps vaak niet gebruiksvriendelijk of slecht vormgegeven bij gebrek aan geld en kennis. Dit maakt de meeste apps dan ook nutteloos. download Wheelmap Wheelmap heeft zich hierin echter weten te onderscheiden. Zo goed zelfs dat het iconische wetenschaptalkshow TED Talk hier een uitzending aan wijd. Zie onderaan deze pagina.

download Wheelmap Wheelmap is een slimme combinatie van een rolstoelnavigatiesysteem of scootmobielnavigatieapp met een toegankelijkheidsapp. Als je de app opent verschijnt er een kaart op je scherm. Heb even geduld: Dit is nog niet de daadwerkelijke app.  download Wheelmap Wheelmap heeft even een paar seconden tijd nodig om op te starten. Ook op een recente smartphone. Eenmaal opgestart krijg je een overzichtelijk scherm te zien, waarin je bovenaan in een zoekbalk kunt intypen waar je naar toe wilt gaan of wat voor lokatie je zou willen bezoeken. Dit hoeft geen adres te zijn. Je kunt ook gewoon intypen dat je wilt winkelen of naar een bioscoop wilt gaan.. Er onder staan de meest gebruikte categorieën die je zou kunnen bezoeken.  Tot slot staat daaronder een rij knoppen die je kunt gebruiken om aan te geven aan welke voorwaarde een lokatie moet voldoen:

  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk
  • Gedeeltelijk toegankelijk met toegankelijk toilet
  • Alleen volledig toegankelijk
  • Alleen volledig toegankelijk met toegankelijk toilet
  • Lokaties waar ik informatie aan kan bijdragen
  • Alleen lokaties die niet toegankelijk zijn

Het mooie is dat het in download Wheelmap Wheelmap niet uitmaakt welke van de drie onderdelen je gebruikt, want uiteindelijk worden ze alle drie toegepast in het doel waar je het voor gebruikt. Nu kan ik zeggen dat dit briljant is, maar ik neem aan dat dit idee te abstract is, dus test het zelf eens uit. Uiteindelijk is download Wheelmap Wheelmap altijd een navigatiesysteem en altijd een toegankelijkheidsapp.

Ook voor download Wheelmap Wheelmap geldt dat er heel veel niet in staat. Dit komt omdat community apps afhankelijk zijn van de input van zijn gebruikers. De makers van download Wheelmap Wheelmap hebben het dan ook net iets anders aangepakt. Zij laten mensen niet als eerste lokaties aanmelden, maar zetten zelf zo mogelijk alle lokaties er reeds in en laten de gebruikers aangeven in welke mate het toegankelijk is. Het verschil is dat je in deze app niet afhankelijk bent van hoeveel gebruikers er in jouw woonplaats actief zijn. Je ziet bij andere apps meestal dat deze in de grote steden redelijk nuttig zijn, maar buiten de grote steden er alleen een lege kaart verschijnt.

Een andere slimme kant aan download Wheelmap Wheelmap is dat ze niet menen alles zelf te moeten uitvinden. Zo blijkt als je een selectie hebt gemaakt van waar je naar toe wilt gaan of waar je bent de gekozen optie bepaald of je in de download Wheelmap Wheelmap blijft of doorschakeld naar een andere app. Stel dat ik naar de winkels wil gaan, kan ik letterlijk alle winkels in mijn woonplaats vinden. Ik kan elke winkel aantikken en zien hoe toegankelijk deze is of er aan bijdragen. 

Wheelmap is niet alleen een losse app

Wie denkt dat je download Wheelmap Wheelmap alleen als een app kunt gebruiken heeft het mis. Het is namelijk ook een website. Je kunt de website website Wheelmap.org vanaf ieder apparaat bezoeken. Mijn Chromebook heeft GPS en dan kan de website ook gebruik maken van je lokatie, wat weer zoeken scheelt. De website werkt hetzelfde als de app. Het enige verschil in het uiterlijk is dat je het startscherm van de app links in beeld ziet staan en de rest van je scherm alvast wordt gevuld met een kaart van je omgeving. De kaart wordt geleverd door MapBox en OpenStreetMap. De website werkt in mijn beleving zelfs sneller en prettiger dan de app. Zo wie zo is de site veel prettiger als je informatie wilt toevoegen daar je een gewoon toetsenbord kunt gebruiken en je muis. Andere zullen dit misschien niet met mij eens zijn. De website of webapp is gelijk nederlandstalig bij het opstarten. Deze webapp bevestigd gelijk mijn gevoel dat de gebruikte kaarten van OpenStreetMap prettiger werken dan die van Apple

Hoe werkt Wheelmap?

In het basisscherm van download Wheelmap Wheelmap geef je bijvoorbeeld aan dat je naar de winkels wilt gaan. Ik heb de keus om één van de eerder genoemde categorieën te selecteren of om dit over te slaan. Uiteraard heb ik het liefst dat ik kan aantikken Alleen volledig toegankelijk. Dit is echter niet altijd de meest praktische weg. Het kan namelijk best zijn dat er nog niet genoeg infomatie is verzameld. Als voorbeeld: Als ik aangeef dat ik naar de winkels ga, bij mij aan het eind van de straat en ik kies voor Alleen volledig toegankelijk, dan krijg ik te zien dat er 3 winkels toegankelijk zijn. Laat ik echter deze optie eerst achterwege en ga ik gelijk naar Ga, dan meld hij dat er zich 25 winkels zich op deze lokatie bevinden en 29 aan de andere kant van het dorp. Hier staan ook de 3 volledig toegankelijke winkels bij. Iedere winkel waar ik gewoon binnen kan komen kan ik met één tik op mijn scherm aanmelden als volledig toegankelijk. Dit kan ik eventueel uitbreiden met een foto er aan toe te voegen. De opgegeven lokaties kloppen meestal goed. De kunst is natuurlijk om actueel te blijven. Zo zie ik dat bij mij de Blokker nog Marskramer heet en de supermarkt MCD nog Coöp. Mochten er te veel lokaties op elkaar zitten dan wordt dit weergegeen door een ruitvorm met daarin een cijfer hoeveel lokaties zich daar bevinden. Als je deze met je vinger of muis aan tik zal de kaart verder inzoomen, zodat ze afzonderlijk zichtbaar zijn. 

Lokaties toevoegen aan Wheelmap

Maakt dit download Wheelmap Wheelmap dan tot een perfect complete app? Nee, dat niet. Er ontbreken sommige plekken of sommige lokaties worden wel vermeld, maar kan je niet aanpassen. Het is goed om te weten dat lokaties die je kunt aanpassen of reeds zijn beoordeeld zijn weergegeven in een ruit-vormpje en lokaties die niet aanpasbaar zijn of niet zijn aangemeld met een klein icoontje wordt aangegeven. In dat geval kies je er voor om zelf een lokatie aan te melden. Hier komt gelijk een zwaktepunt van download Wheelmap Wheelmap naar boven: Het toevoegen op je smartphone gaat alleen in het duits en op je computer kan het alleen in het engels of duits. Dit is jammer, want die paar zinnetjes zijn zo vertaald. Ik zal de makers hier op attenderen, maar tot die tijd hierbij de de vertalingen. In de hieronder staande tekst kan je lezen welke informatie de makers van deze app willen weten. Dit geeft je ook een beeld van hoe compleet en zorgvuldig met is met het samenstellen van download Wheelmap Wheelmap. Gelijkertijd snap ik als het zweet je uitbreekt om dit allemaal te moeten invullen. De ervaring is echter dat dit vrij snel gaat. 

Boven aan de pagina staat:

Wheelmap neuer ort
Wheelmap new place
Wheelmap nieuwe lokatie

De eerste vraag is:

Wie wirst du diesen Ort erfassen? Je mehr Du auswählst, desto besser!
How will you record the place?The more you select the more details will be assessed.
Hoe ga je deze lokatie opmeten? Hoe meer je kiest hoe beter!

  1. Ich werde reingehen / I will get inside / Ik ga naar binnen
  2. Ich werde dem Personal Fragen stellen / I will ask the staff questions / Ik ga het bij het personeel navragen
  3. Ich habe sogar ein Maßband dabei / I even have measuring tape / Ik heb een meetlint bij mij

Op het hierop volgende scherm geef je met je vinger of muis aan waar dit ingang zich bevind of je typt het adres in. Vervolgens geef je de naam op van de lokatie. In het hierop volgende scherm kan je aangeven in welke categorie de lokatie valt. Hierna verschijnt er onder een lijst van mogelijke subcategorieën, zoals bijvoorbeeld Sport > Stadion. Je geef aan of er een ingang is. Eventueel kan je daar een foto aan toevoegen, maar dat is in de meeste gevallen niet praktisch. Het wordt meestal niet op prijsgesteld als op een publieke plek staat te fotograferen. Naast dat dit extra tijd kost, kan dit in strijd zijn met de nieuwe europese privacy wet AVG. In het volgende scherm meld je of er drempels aanwezig zijn. Als je deze met ja beantwoord zal download Wheelmap Wheelmap in het volgende scherm willen weten hoeveel en hoe hoog. Dit in verband met de classificatie van toegankelijkheid. Als er wel een drempel is kan je aangeven of er een drempelhulp is aangebracht of niet. Uiteraard wil men weten of er een deur is en zo ja of deze electrisch open gaat. Daarna volgt er de vraag of de gangpaden breed genoeg zijn. Winkeliers en horeca-ondernemers vinden dit al als er een rolstoel doorheen past, maar deze app houd gangpaden volledig toegankelijk als een rolstoel ook kan keren in het gangpad. Dit zal bijvoorbeeld in een drogisterij als Kruidvat niet lukken, maar in de meeste Albert Heijn supermarkten wel. Daarna wil hij weten of er verhogingen in de paden zijn aangebracht. Daarna gaat hij over naar een nieuw onderdeel, namelijk of er toiletten aanwezig zijn. Het valt mij op dat in de engelse versie van download Wheelmap Wheelmap een bug zit, want er zijn drie keuze opties en achter alle drie staat alleen een streepje. Dit wordt moeilijk kiezen. In het duits kan je deze vraag met ja of nee beantwoorden. Vervolgens wil men weten of het toilet ruim genoeg is en of er drempels aangwezig zijn. Tot slot wil men de contactgegevens van de lokatie weten.

De mensen achter Wheelmap

Het initiatief tot het maken van download Wheelmap Wheelmap is genomen door de duitse activist Raul Krauthausen. Onder leiding van Andi Weiland werkt een team van mensen bij Sozialhelden.de. De app wordt ontwikkeld met name door mensen met een mobiliteitsbeperking. Met andere woorden het een een project van en voor rolstoelgebruikers. Daarbij werken zij samen met een team van ambasadeurs over de wereld verspreid. Naast de ambasadeurs kan iedereen vrijwillig bijdragen door zelf lokaties toe te voegen of door meer informatie aan te leveren over een lokatie. Hoewel het een duits project is deze app internationaal te gebruiken en vele talen beschikbaar. 

Voeg jezelf toe aan team Wheelmap

Ben jij een rolstoelgebruiker of wil je jouw buurt voor iedereen toegankelijk maken? Draag dan bij aan download Wheelmap Wheelmap . Van alle vergelijkbare apps, isvdownload Wheelmap Wheelmap de meest complete, gebruiksvriendelijkste optie met de grootste potentie. Maar om spontaan het even in te vullen is het wel te veel werk. De andere kant is dat je een kleine tot middelgrote woonplaats dit in een dag in kaart hebben gebracht. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van een winkeliersvereniging, maar ook een 'telefoonboek' of Google Maps kunnen al veel input aanleveren. Natuurlijk is dat best een aardige klus, maar daar staat tegenover dat je nu en in de toekomst honderden mensen het leven makkelijker hebt gemaakt. Ik hoop van harte dat de app HogeNood waar ik vorige week over schreef zijn data beschikbaar zal stellen aan download Wheelmap Wheelmap. Het blindeninstituut Barthimeüs ontwikkelde de app Ongehinderd. Deze app zit er eerlijk gezegd mooier uit, maar bevat veel minder informatie. Ook deze werken weer op hetzelfde terein, naast elkaar. De informatie overlapt elkaar. Uiteindelijk is het altijd beter elkaar aan te vullen en met elkaar te delen, dan los van elkaar het wiel opnieuw te gaan uitvinden.

Beoordeling van Wheelmap

download Wheelmap Wheelmap is de meest complete app met grote potentie. Het uiterlijk is basic, maar daardoor ook eenvoudig in gebruik. De werksnelheid laat soms iets te wensen over. De app vertoont soms wat kuren als je aan het multitasken bent op je telefoon. Maar naast een app is het ook een website of webapp. Sozailhelden.de zou zijn energie moeten inzetten om dit door te ontwikkelen tot een opensource project. De technologie-profeten zeggen dat webapp de toekomst is en ik denk dat Wheelmap h eeft laten zien dat dit terecht is. in Nederland is de Rijksoverheid reeds bezig om afzonderlijke apps los te laten en te komen met goede webapps, zoals FK Online. De thuiszorgorganisatie waar ik gebruik van maak, werken ook met een webapp patientendossier. Deze kan je net zo goed als een icoontje tussen je apps op je telefoon of tablet zetten. Zoals eerder opgemerkt werkt de kaart van OpenStreetMaps prettiger samen dan die van Apple. Ik vermoed dat zowel Apple als Google de grootste dwarsligggers zijn in hun ontmoedingingsstratagie om gebruik te laten maken van concurerende diensten. Gelukkig laat Google dit steeds meer los, wat deels te danken is aan de mededingingsauthoriteiten de EU. Dit kan alleen download Wheelmap Wheelmap niet worden aangerekend. Het is juist prijzenswaardig dat ze er voor kiezen om bij de losse apps te luisteren naar de platform reuzen en op het vrije internet kiezen voor zorgvuldig gekozen kwaliteit. In de iOS-variant (Apple) zit een, voor mij, wat hinderlijke bug: download Wheelmap Wheelmap start 2mm onder de schermrand. Dit zorgt er voor dat opties onderaan je scherm slecht of niet bereikbaar zijn. Zo is onderaan het startscherm de optie 'Alleen lokaties die niet toegankelijk zijn' half leesbaar en is in het bewerkingsvenster Delen en 'Een probleem melden' niet bereikbaar. Deze download Wheelmap Wheelmap zou zich tot een heel nieuw level kunnen verheffen door spraakbesturing toe te voegen. Wensen zullen er altijd blijven, maar tot hier aan toe: Grote lof!   Click to listen highlighted text! Dat je met een rollator niet kan traplopen en dat je met je rolstoel niet in een restaurant kan komen als de tafels 50 centimeter uit elkaar staan, lijkt men zich niet zo van bewust te zijn. Tot ziekenhuizen toe lopen mensen met een mobiliteitsbeperking tegen veel frustratie aan. Om dit probleem aan te pakken hebben verschillende instellintalgen initiatief genomen, maar geen is echt succesvol dan deze... Aanleiding voor Wheelmap De aanleiding voor  Wheelmap is een beetje dubbel op. Zoals de vaste lezer weet rij ik in een brommobiel. Het is voor mij nogal eens een flinke frustratie dat er geen fatsoenlijk navigatie-app voor bestaat. Binnenkort krijg ik een elektrische rolstoel en vind het dan wel zo fijn als ik weet waar ik wel en niet kan komen. Het geeft met mijn brommobiel al frustratie dat gemeentes lak hebben aan afstand tussen paaltjes en hekken. Men gaat gemakshalve er van uit dat op een fietspad alleen tweewielers komen. Dat er ook mensen zijn die in een rolstoel zitten, op een driewieler rijden een scootmobiiel of een brommobiel hebben lijkt ze meestal niet te kunnen boeien. Van de zomer mocht ik 2 kilometer in zijn achteruit rijden over een fietspad waar ik niet kon uitwijken naar links noch naar rechts, met aan beide zijden gelijk een sloot. Dat vond ik verre van prettig. Maar ditzelfde overkomt vele andere met mij zowel binnen als buiten. Ik zie de bui al hangen: Je gaat gezellig met zijn alle uit eten. Eenmaal op plaats van bestemming blijkt dat de gereserveerde tafel onbereikbaar is. Aangezien het spitstijd is is het onbegonnen werk om 25 mensen te gaan vragen op te staan en hun stoel boven de tafel te houden zodat jij je tafel kan bereiken.  Je kunt helaas er niet van uitgaan dat alle openbare plekken ook toegankelijk zijn. Als voorbeeld: Het NS station van Nieuwerkerk aan den IJssel is tot heden door de NS niet aangepast. Naast dat dit vervelend is, vind de NS dan ook dat je beter dan helemaal niets kunt ondernemen. Rolstoelbruggen zijn namelijk alleen aanwezig op aangepaste stations. Dat dit hulpmiddel niet aangepaste stations toegankelijker maakt, dringt niet tot ze door. De OV-planner meld dan ook heel vriendelijk: Het is niet mogelijk om voor u een OV-route te plannen. Wat is Wheelmap? Daarmee komen we tot het bestaansrecht van Slim!Zelfstandig: Er is een oplossing waar de techniek jou dient! Want vele initiatieven zijn er reeds genomen om overzicht te hebben van toegankelijkheid van gebouwen en lokaties. Zo heeft IBM zijn medewerking verleend om de app On Wheels  te ontwikkelen. Helaas geldt voor deze app, net als nog een hand vol apps, dat er te weinig informatie beschikbaar is om nuttig en bruikbaar te zijn. Bij On Wheels staat voor mijn woonplaats geen enkele lokatie in de database. Daarbij zijn apps vaak niet gebruiksvriendelijk of slecht vormgegeven bij gebrek aan geld en kennis. Dit maakt de meeste apps dan ook nutteloos.  Wheelmap heeft zich hierin echter weten te onderscheiden. Zo goed zelfs dat het iconische wetenschaptalkshow TED Talk hier een uitzending aan wijd. Zie onderaan deze pagina.  Wheelmap is een slimme combinatie van een rolstoelnavigatiesysteem of scootmobielnavigatieapp met een toegankelijkheidsapp. Als je de app opent verschijnt er een kaart op je scherm. Heb even geduld: Dit is nog niet de daadwerkelijke app.   Wheelmap heeft even een paar seconden tijd nodig om op te starten. Ook op een recente smartphone. Eenmaal opgestart krijg je een overzichtelijk scherm te zien, waarin je bovenaan in een zoekbalk kunt intypen waar je naar toe wilt gaan of wat voor lokatie je zou willen bezoeken. Dit hoeft geen adres te zijn. Je kunt ook gewoon intypen dat je wilt winkelen of naar een bioscoop wilt gaan.. Er onder staan de meest gebruikte categorieën die je zou kunnen bezoeken.  Tot slot staat daaronder een rij knoppen die je kunt gebruiken om aan te geven aan welke voorwaarde een lokatie moet voldoen: Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk Gedeeltelijk toegankelijk met toegankelijk toilet Alleen volledig toegankelijk Alleen volledig toegankelijk met toegankelijk toilet Lokaties waar ik informatie aan kan bijdragen Alleen lokaties die niet toegankelijk zijn Het mooie is dat het in  Wheelmap niet uitmaakt welke van de drie onderdelen je gebruikt, want uiteindelijk worden ze alle drie toegepast in het doel waar je het voor gebruikt. Nu kan ik zeggen dat dit briljant is, maar ik neem aan dat dit idee te abstract is, dus test het zelf eens uit. Uiteindelijk is  Wheelmap altijd een navigatiesysteem en altijd een toegankelijkheidsapp. Ook voor  Wheelmap geldt dat er heel veel niet in staat. Dit komt omdat community apps afhankelijk zijn van de input van zijn gebruikers. De makers van  Wheelmap hebben het dan ook net iets anders aangepakt. Zij laten mensen niet als eerste lokaties aanmelden, maar zetten zelf zo mogelijk alle lokaties er reeds in en laten de gebruikers aangeven in welke mate het toegankelijk is. Het verschil is dat je in deze app niet afhankelijk bent van hoeveel gebruikers er in jouw woonplaats actief zijn. Je ziet bij andere apps meestal dat deze in de grote steden redelijk nuttig zijn, maar buiten de grote steden er alleen een lege kaart verschijnt. Een andere slimme kant aan  Wheelmap is dat ze niet menen alles zelf te moeten uitvinden. Zo blijkt als je een selectie hebt gemaakt van waar je naar toe wilt gaan of waar je bent de gekozen optie bepaald of je in de  Wheelmap blijft of doorschakeld naar een andere app. Stel dat ik naar de winkels wil gaan, kan ik letterlijk alle winkels in mijn woonplaats vinden. Ik kan elke winkel aantikken en zien hoe toegankelijk deze is of er aan bijdragen.  Wheelmap is niet alleen een losse app Wie denkt dat je  Wheelmap alleen als een app kunt gebruiken heeft het mis. Het is namelijk ook een website. Je kunt de website  Wheelmap.org vanaf ieder apparaat bezoeken. Mijn Chromebook heeft GPS en dan kan de website ook gebruik maken van je lokatie, wat weer zoeken scheelt. De website werkt hetzelfde als de app. Het enige verschil in het uiterlijk is dat je het startscherm van de app links in beeld ziet staan en de rest van je scherm alvast wordt gevuld met een kaart van je omgeving. De kaart wordt geleverd door MapBox en OpenStreetMap. De website werkt in mijn beleving zelfs sneller en prettiger dan de app. Zo wie zo is de site veel prettiger als je informatie wilt toevoegen daar je een gewoon toetsenbord kunt gebruiken en je muis. Andere zullen dit misschien niet met mij eens zijn. De website of webapp is gelijk nederlandstalig bij het opstarten. Deze webapp bevestigd gelijk mijn gevoel dat de gebruikte kaarten van OpenStreetMap prettiger werken dan die van Apple.  Hoe werkt Wheelmap? In het basisscherm van  Wheelmap geef je bijvoorbeeld aan dat je naar de winkels wilt gaan. Ik heb de keus om één van de eerder genoemde categorieën te selecteren of om dit over te slaan. Uiteraard heb ik het liefst dat ik kan aantikken Alleen volledig toegankelijk. Dit is echter niet altijd de meest praktische weg. Het kan namelijk best zijn dat er nog niet genoeg infomatie is verzameld. Als voorbeeld: Als ik aangeef dat ik naar de winkels ga, bij mij aan het eind van de straat en ik kies voor Alleen volledig toegankelijk, dan krijg ik te zien dat er 3 winkels toegankelijk zijn. Laat ik echter deze optie eerst achterwege en ga ik gelijk naar Ga, dan meld hij dat er zich 25 winkels zich op deze lokatie bevinden en 29 aan de andere kant van het dorp. Hier staan ook de 3 volledig toegankelijke winkels bij. Iedere winkel waar ik gewoon binnen kan komen kan ik met één tik op mijn scherm aanmelden als volledig toegankelijk. Dit kan ik eventueel uitbreiden met een foto er aan toe te voegen. De opgegeven lokaties kloppen meestal goed. De kunst is natuurlijk om actueel te blijven. Zo zie ik dat bij mij de Blokker nog Marskramer heet en de supermarkt MCD nog Coöp. Mochten er te veel lokaties op elkaar zitten dan wordt dit weergegeen door een ruitvorm met daarin een cijfer hoeveel lokaties zich daar bevinden. Als je deze met je vinger of muis aan tik zal de kaart verder inzoomen, zodat ze afzonderlijk zichtbaar zijn.  Lokaties toevoegen aan Wheelmap Maakt dit  Wheelmap dan tot een perfect complete app? Nee, dat niet. Er ontbreken sommige plekken of sommige lokaties worden wel vermeld, maar kan je niet aanpassen. Het is goed om te weten dat lokaties die je kunt aanpassen of reeds zijn beoordeeld zijn weergegeven in een ruit-vormpje en lokaties die niet aanpasbaar zijn of niet zijn aangemeld met een klein icoontje wordt aangegeven. In dat geval kies je er voor om zelf een lokatie aan te melden. Hier komt gelijk een zwaktepunt van  Wheelmap naar boven: Het toevoegen op je smartphone gaat alleen in het duits en op je computer kan het alleen in het engels of duits. Dit is jammer, want die paar zinnetjes zijn zo vertaald. Ik zal de makers hier op attenderen, maar tot die tijd hierbij de de vertalingen. In de hieronder staande tekst kan je lezen welke informatie de makers van deze app willen weten. Dit geeft je ook een beeld van hoe compleet en zorgvuldig met is met het samenstellen van  Wheelmap. Gelijkertijd snap ik als het zweet je uitbreekt om dit allemaal te moeten invullen. De ervaring is echter dat dit vrij snel gaat.  Boven aan de pagina staat: Wheelmap neuer ortWheelmap new placeWheelmap nieuwe lokatie De eerste vraag is: Wie wirst du diesen Ort erfassen? Je mehr Du auswählst, desto besser!How will you record the place?The more you select the more details will be assessed.Hoe ga je deze lokatie opmeten? Hoe meer je kiest hoe beter! Ich werde reingehen / I will get inside / Ik ga naar binnen Ich werde dem Personal Fragen stellen / I will ask the staff questions / Ik ga het bij het personeel navragen Ich habe sogar ein Maßband dabei / I even have measuring tape / Ik heb een meetlint bij mij Op het hierop volgende scherm geef je met je vinger of muis aan waar dit ingang zich bevind of je typt het adres in. Vervolgens geef je de naam op van de lokatie. In het hierop volgende scherm kan je aangeven in welke categorie de lokatie valt. Hierna verschijnt er onder een lijst van mogelijke subcategorieën, zoals bijvoorbeeld Sport > Stadion. Je geef aan of er een ingang is. Eventueel kan je daar een foto aan toevoegen, maar dat is in de meeste gevallen niet praktisch. Het wordt meestal niet op prijsgesteld als op een publieke plek staat te fotograferen. Naast dat dit extra tijd kost, kan dit in strijd zijn met de nieuwe europese privacy wet AVG. In het volgende scherm meld je of er drempels aanwezig zijn. Als je deze met ja beantwoord zal  Wheelmap in het volgende scherm willen weten hoeveel en hoe hoog. Dit in verband met de classificatie van toegankelijkheid. Als er wel een drempel is kan je aangeven of er een drempelhulp is aangebracht of niet. Uiteraard wil men weten of er een deur is en zo ja of deze electrisch open gaat. Daarna volgt er de vraag of de gangpaden breed genoeg zijn. Winkeliers en horeca-ondernemers vinden dit al als er een rolstoel doorheen past, maar deze app houd gangpaden volledig toegankelijk als een rolstoel ook kan keren in het gangpad. Dit zal bijvoorbeeld in een drogisterij als Kruidvat niet lukken, maar in de meeste Albert Heijn supermarkten wel. Daarna wil hij weten of er verhogingen in de paden zijn aangebracht. Daarna gaat hij over naar een nieuw onderdeel, namelijk of er toiletten aanwezig zijn. Het valt mij op dat in de engelse versie van  Wheelmap een bug zit, want er zijn drie keuze opties en achter alle drie staat alleen een streepje. Dit wordt moeilijk kiezen. In het duits kan je deze vraag met ja of nee beantwoorden. Vervolgens wil men weten of het toilet ruim genoeg is en of er drempels aangwezig zijn. Tot slot wil men de contactgegevens van de lokatie weten. De mensen achter Wheelmap Het initiatief tot het maken van  Wheelmap is genomen door de duitse activist Raul Krauthausen. Onder leiding van Andi Weiland werkt een team van mensen bij Sozialhelden.de. De app wordt ontwikkeld met name door mensen met een mobiliteitsbeperking. Met andere woorden het een een project van en voor rolstoelgebruikers. Daarbij werken zij samen met een team van ambasadeurs over de wereld verspreid. Naast de ambasadeurs kan iedereen vrijwillig bijdragen door zelf lokaties toe te voegen of door meer informatie aan te leveren over een lokatie. Hoewel het een duits project is deze app internationaal te gebruiken en vele talen beschikbaar.  Voeg jezelf toe aan team Wheelmap Ben jij een rolstoelgebruiker of wil je jouw buurt voor iedereen toegankelijk maken? Draag dan bij aan  Wheelmap . Van alle vergelijkbare apps, isv Wheelmap de meest complete, gebruiksvriendelijkste optie met de grootste potentie. Maar om spontaan het even in te vullen is het wel te veel werk. De andere kant is dat je een kleine tot middelgrote woonplaats dit in een dag in kaart hebben gebracht. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van een winkeliersvereniging, maar ook een telefoonboek of Google Maps kunnen al veel input aanleveren. Natuurlijk is dat best een aardige klus, maar daar staat tegenover dat je nu en in de toekomst honderden mensen het leven makkelijker hebt gemaakt. Ik hoop van harte dat de app HogeNood waar ik vorige week over schreef zijn data beschikbaar zal stellen aan  Wheelmap. Het blindeninstituut Barthimeüs ontwikkelde de app Ongehinderd. Deze app zit er eerlijk gezegd mooier uit, maar bevat veel minder informatie. Ook deze werken weer op hetzelfde terein, naast elkaar. De informatie overlapt elkaar. Uiteindelijk is het altijd beter elkaar aan te vullen en met elkaar te delen, dan los van elkaar het wiel opnieuw te gaan uitvinden. Beoordeling van Wheelmap  Wheelmap is de meest complete app met grote potentie. Het uiterlijk is basic, maar daardoor ook eenvoudig in gebruik. De werksnelheid laat soms iets te wensen over. De app vertoont soms wat kuren als je aan het multitasken bent op je telefoon. Maar naast een app is het ook een website of webapp. Sozailhelden.de zou zijn energie moeten inzetten om dit door te ontwikkelen tot een opensource project. De technologie-profeten zeggen dat webapp de toekomst is en ik denk dat Wheelmap h eeft laten zien dat dit terecht is. in Nederland is de Rijksoverheid reeds bezig om afzonderlijke apps los te laten en te komen met goede webapps, zoals FK Online. De thuiszorgorganisatie waar ik gebruik van maak, werken ook met een webapp patientendossier. Deze kan je net zo goed als een icoontje tussen je apps op je telefoon of tablet zetten. Zoals eerder opgemerkt werkt de kaart van OpenStreetMaps prettiger samen dan die van Apple. Ik vermoed dat zowel Apple als Google de grootste dwarsligggers zijn in hun ontmoedingingsstratagie om gebruik te laten maken van concurerende diensten. Gelukkig laat Google dit steeds meer los, wat deels te danken is aan de mededingingsauthoriteiten de EU. Dit kan alleen  Wheelmap niet worden aangerekend. Het is juist prijzenswaardig dat ze er voor kiezen om bij de losse apps te luisteren naar de platform reuzen en op het vrije internet kiezen voor zorgvuldig gekozen kwaliteit. In de iOS-variant (Apple) zit een, voor mij, wat hinderlijke bug:  Wheelmap start 2mm onder de schermrand. Dit zorgt er voor dat opties onderaan je scherm slecht of niet bereikbaar zijn. Zo is onderaan het startscherm de optie Alleen lokaties die niet toegankelijk zijn half leesbaar en is in het bewerkingsvenster Delen en Een probleem melden niet bereikbaar. Deze  Wheelmap zou zich tot een heel nieuw level kunnen verheffen door spraakbesturing toe te voegen. Wensen zullen er altijd blijven, maar tot hier aan toe: Grote lof!

Totaal score
Samenwerking andere apps
Functionaliteitn
Gebruiksgemak webapp
Eenvoud
Toegankelijkheid
Toevoegen lokaties
Stabiliteit
Prijs-Kwaliteit
 

 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?