Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Gratis | App: HogeNood Score: 9.4

toiletlogoOpeens moet je naar de wc, maar je ga het toilet, maar thuis nooit meer halen...dan is het pas HogeNood. Het nadeel is dat je geen kaart in je hoofd hebt, met waar je naar het toilet kan. Dit is normaal al vervelend, maar helemaal als jij een veel groter probleem hebt dan een ander. Over problemen met darmen en je blaas praat je niet. Gebruik dan deze app zonder schaamte.

Aanleiding voor HogeNood

Als ik zeg dat je zonder schaamte deze app kan gebruiken, dan moet ik ook eerlijk zijn. Door de medicatie werken mijn darmen niet zo als ze het zouden moeten doen. Dit geeft buiten de deur zeer zelden een probleem, maar opeens overkomt het je toch. Je bent onderweg naar huis, maar je realiseer jezelf dat je thuis nooit meer gaat halen. Dan moet je weten waar er in je omgeving een toilet is. Helaas wordt Nederland hierin in een hoog tempo steeds onvriendelijker. Openbare toiletten verdwijnen. Winkeliers weigeren klanten steeds vaker de toegang tot een toilet (waar is de klantvirendelijkheid?) en als er wel een openbaar toilet is, dan wordt het niet aangeven. Zo stond ik opeens voor ons mooie winkelcentrum, waar alles aanwezig is, maar geen toilet. Gelukkig was een cafehouder zeer vriendelijk en gaf mij direct toegang. Ik was opgelucht, maar wat nu als hij 'nee' had gezegd? Tegenwoordig moet je dat toch met een app kunnen oplossen? Gelukkig bleek er een app te bestaan of eigenlijk meerdere apps. Er is echter één app die zich hier specifiek op toelegd en dat is: download HogeNood. Ik heb al voor ik ziek werd altijd al een vrij heftige vorm van het prikkelbaar darmsyndroom, ook wel IBS of PDS genoemd, gehad.

Feiten om je niet te schamen

Er zullen ook mensen zijn die incontinentie-klachten hebben of een zwakke blaas hebben. Heb niet het idee dat dit raar is. Kijk eens naar de onderstaande feiten en schaam je dus niet langer. Voor de vlaamse en zuid-afrikaanse lezers: Ik beschik alleen over de nederlandse statistieken.

  • 5.000.000 mensen hebben lichte tot zware blaasproblemen
  • 3.800.000 mensen hebben vermoedelijk IBS
  • 3.700.000 mensen hebben een gediagnostiseerde MDL-aandoening
  • 2.375.000 mensen hebben ernstige darmklachten
  • 1.000.000 nederlanders hebben een overactieve blaas
  • 25.0000 hebben coeliakie (gluten-intolerantie).
  • 15.000 krijgen per jaar te horen dat ze dikkedarmkanker hebben
  • 30.000 mensen lijden aan colitis ulcerosa
  • 20.000 mensen hebben de ziekte van Krohn

Met zoveel mensen is de kans groot dat jij hier onder valt en op zijn minst ken je heel veel mensen die problemen hebben. Daarom pleit ik er voor dat iedereen deze app, net zo als HartslagNu op zijn telefoon heeft staan. Ga met elkaar de schaamte voorbij! Daarbij: Ga naar een dokter. De oorzaak kan zo maar in een simpel iets liggen als bijwerking van een medicijn dat je gebruikt of een allergie waar je niet van bewust bent of een leeftijdsgebonden probleem. Uiteraard zijn er ook zwaar wegende oorzaken. Ook dan is het raadzaam dat je je niet schaamt om niet de boodschap te krijgen: Sorry, maar je bent te laat.

Wat is HogeNood?

Er valt over download HogeNood niet veel te vertellen, omdat het zeer basic is ingericht en iedereen direct zal begrijpen hoe het werkt. download HogeNood is een app waarin toegankelijke toiletten zijn aangegeven op een kaart. Deze locaties kunnen worden beoordeeld door de gebruikers. 

Hoe werkt HogeNood?

Zodra je download HogeNood opent verschijnt er een zwart-witte app met een lijst van de openbare toiletten bij jouw in de buurt. Deze zijn gesorteerd op afstand, gemeten vanaf de lokatie van waar je op dat moment je bevind. Links van de lijst geeft een klein hoekje aan of hij op dat moment is geopend. Het hoekje is binnen openingstijden groen en buiten openingstijden - daad raad je vast zelf ook wel - is hij rood. Rechts van de lokatie staat de afstand tot aan het toilet, gemeten vanaf het punt waar jij je bevind. Achter de naam van de lokatie staat met sterren aangegeven hoe goed het betreffende toilet is. Als niemand deze lokatie heeft beoordeeld, zijn de sterren grijs. Eerlijk gezegd kan het mij echt niet schelen hoe een toilet is als ik op springen sta. Natuurlijk uitgezonderd als twee toilets op gelijke afstand zijn. Onder de naam van de lokatie staan vier symbooltjes: Man, Vrouw, Verschoonruimte en Invalidetoilet. Zo zie je gelijk of jouw voorziening aanwezig is. 

Lokaties in HogeNood

  In de tekst hiervoor hadden we al aangeven dat symbooltjes laten zien welke voorzieningen er zijn. Er valt echter veel meer informatie te achterhalen. Als ik op de naam van de lokatie tik, opent er zich wederom een zeer basic scherm. Direct bovenaan staat een vrij donker kaartje met daarop een pointer voor waar ik mij op dit moment bevind. Daar overheen staat het adres en de afstand. Als ik op een willekeurig deel van dit scherm klik opent zich direct een navigatiesysteem, zodat ik gelijk mij de weg kan laten wijzen door download HogeNood naar mijn fel begeerde toilet. Zodra ik op rijden tik krijg ik de mogelijkheid om het navigatiesysteem te starten voor de auto, te voet en met OV. Daarnaast zie je een poppetje dat staat te zwaaien met daarond Rit. Met deze knop kan je andere apps aanroepen om jouw te vervoeren naar deze plaats. Als ik dit aantik krijg ik de mogelijkheid om de app Taxi.EU te gebruiken. Verder zijn er geen andere apps. Ik zou mij goed kunnen voorstellen dat hieraan bijvoorbeeld ook Uber wordt gekoppeld. 

Op de iPhone opent hij Apple Kaarten. Ik vermoed dus dat hij op Android Google Maps zal openenl

Smartwatch functie van HogeNood

download HogeNood werkt niet alleen op je smartphone, tablet of laptop, maar kan ook worden gebruikt op een Apple Watch of ook wel iWatch genoemd. Of deze ondertussen ook op WearOS beschikbaar is weet ik niet. Hopelijk krijg ik eerdaags antwoord van de maker van download HogeNood. Bied dit meerwaarde ten opzichte van een mobiel? Ik vind van wel. Met mijn rechterhand houd ik mijn wanderstok vast, wat betekend dat als ik loop in mijn linkerhand mijn telefoon moet houden. Dit is zeker in de winter geen lolletje. Dan is het prettig als ik alleen af en toe op mijn horloge hoeft te kijken naarr de volgende instructie. 

Klik op de onderstaande foto's om een grote weergave van de afbeelding te zien.

Zoals bijna alle apps voor op je Apple Watch zit het zeer eenvoudig in elkaar. Zodra je de app opend krijg je direct de dichtsbijzijnde mogelijkheid te zien om naar het toilet te gaan. Zoals je ziet krijg je in één oogopslag te zien of er ook een invalide toilet is en voor wie het relevant is een verschoonruimte.

 

Zodra je een lokatie aanraak start hij de navigatie van Apple op, die Apple Kaarten heet. Zelf vind ik het wel jammer dat Apple de mogelijkheid blokkeert om een andere navigatieapp te gebruiken. Ik ben namelijk geen fan van Apple Kaarten

 

Na enkele seconden verschijnt je navigatievenster en kan je aangeven of je te voet, met de auto of het OV bent. Mocht je met de fiets, rolstoel of scootmobiel zijn, dan zou ik kiezen voor te voet. Dit is meestal de beste optie, maar het kan zijn dat je tegen een blokkade op loop. Kies je echter voor de auto, dan kan het wel eens zijn dat je terecht komt op een plek waar je niet mag komen. Dit ligt niet aandownload HogeNood, maar aan Apple Kaarten.

 

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor een vervoerswijze, opent er een scherm waarop de route wordt aangegeven. Deze kan je zo laten staan en bij iedere stap er doorheen scrollen. Je maak dan gebruik van de routeplanning.

 

Een ander mogelijkheid is om echt de navigatie te gebruiken. Tik dan op de instructie en hij zal dan overschakkelen in een navigatiesysteem op je iWatch.

Overige informatie in HogeNood

Naast de navigatie en de voorzieningensymbooltjes.Hieronder zie je of het toilet gratis is en zo niet, dan geeft hij de prijs per bezoek aan. In de lijst gaf het hoekje aan of een toilet geopend is of niet. Ook in dit scherm kun je dit zien. Het verschil is dat ik het hier kan aantikken. Er verschijnt dan een scherm met de openingstijden van de gehele week. De overige functies zijn bedoeld om beoordelingen te lezen of om zelf te beoordelen. De lijst wordt afgesloten met de optie om wijzigingen voor te stelllen aan de beheerder. Stel dat de openingstijden zijn gewijzigd of een lokatie is opgeheven, dan is het zuur als je met je  download HogeNood voor niks een paar kilometer uit de buurt van een toilet staat. 

In het hoofdscherm kun je er nog voorkiezen om een kaart te zien met de wc lokaties bij jouw in de buurt. Mijn ervaring is dat  download HogeNood het prettigst werkt vanaf de lijst. Bovenaan staat een plusje waarmee je een lokatie kunt toevoegen. Doe dit ook zeker, want je helpt hier een ander enorm mee. 
Via het instellingensymbooltje kan je standaard filters instellen. Stel dat je een rolstoel-gebruiker bent, dan krijg je alleen rolstoeltoegankelijke wc's te zien in jouw lijst. Tot slot kan je met het zoeksymbooltje een zoekvenster openen. Eigenlijk is deze functie dubbel op, want je kom dan terug in je kaart. Een zoekfunctie vind ik vrij overbodig, want uiteindelijk wil de gebruiker niks anders dan zo snel mogelijk naar het dichtsbijzijnde toegankelijke toilet. 

Beschikbare lokaties in HogeNood

Het aantal lokaties is vrij hoog in download HogeNood. Echter moet ik er wel bijzeggen dat in de steden dit het prettigste werkt. In de dorpen is het wel wenselijk dat je over een fiets, elektrische rolstoel, scootmobiel, brommobiel of auto beschikt, want dan kan een lokatie we 15 minuten lopen op afstand zijn. HogeNood is een community app en is dus afhankelijk van de input van gebruikers. Ook al heb je zelf geen problemen met je darmen of blaas, help dan toch je medemens door deze database zo optimaal mogelijk te maken. Zit je bij de HEMA koffie te drinken en loop je naar het toilet? Neem als je zit dan even te tijd om dit toilet toe te voegen. Hiermee zal je meer mensen helpen dan je bewust bent. Voor wie dit advies ter harte neemt: Dankjewel voor je bijdrage!

Beoordeling van HogeNood

De app is uiterst basic. Dit is geen negatief punt, maar alleen maar een pluspunt. Het heeft duidelijk één doel en functie: Zo snel mogelijk een toilet vinden. Hierdoor is  download HogeNood erg gebruiksvriendelijk. Het doet wat het moet doen en meer niet. Er valt weinig af te dingen op deze app. Natuurlijk zou ik wensen dat er meer lokaties inzaten, maar dit is afhankelijk van jou en mij. Wat ik mis is een microfoonfunctie. Daarmee zou de app toegankelijk zijn voor een grotere groep gebruikers. Gelukkig pakt hij automatisch een lijst van lokaties in jouw directe omgeving, waardoor de noodzaak van een microfoon lager ligt. Echter de toevoeging daarvan heeft wel meerwaarde. 

Totaal score
Samenwerking andere apps
Afbeeldingen lezen
Stabiliteit
Prijs-Kwaliteit
 

PS: De ontwikkelaar heeft de functies van de app mooi overzichtelijk gemaakt in de volgende afbeelding

 

 

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?