Welkom bij Slim Zelfstandig   Click to listen highlighted text! Welkom bij Slim Zelfstandig

Slim!
Zelfstandig

 

Volg ons op Facebook Volg ons op Flickr Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Vanaf € 3,60 p/st

Wie wil, kan een stap dieper gaan. Er is veel meer mogelijk. Zo kun je denken als zwakstroom, USB, groepen schakelen, schakelen op basis van luchtvochtingheid of temperatuur. Mag ik je voorstellen aan de rest van de familie?

 Dit artikel is een verdieping op eerdere publicaties over Sonoff producten

Screenshot 2019-03-17 at 11.19.07Schakelen op temperatuur

Niet alle apparaten wil je alleen spraakgestuurd gebruiken. Hierbij kun je denken aan je elektrische kachel of airco. Je wilt niet wachten tot je het te koud of te warm in huis is geworden. Zeker tijdens hele koude of warme dagen is het vervelend als je als je 15 keer op een dag de kachel of airco weer aan of uit moet zetten. In dat geval kun je de Sonoff TH10 of TH16 gebruiken. Deze is ietsjes duurder dan de Sonoff Basic, die ik eerder heb besproken. Hij is vrijwel hetzelfde, behalve dat er aan de zijkant een extra contact (mini-jack) zit voor een stekkertje. Op de plek van van deze connector kun je een warmtesensor aansluiten.  Nu zal er in de meeste woningen verwarming zijn met een thermostaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan heb je hier een goedkope oplossing. In oudere woningen is soms geen centrale verwarming aanwezig of zijn niet alle kamers voorzien van verwarming. Het kan ook zijn dat je een andere temperatuurbehoefte heb dan je huisgenoot en op je eigen kamer een andere temperatuur wilt hebben. In dat geval kan dit ook een uitkomst bieden. Een andere goede reden is dat je de verwarming in huis niet spraakgestuurd kunt bedienen. Door  de tussenkomst van de Sonoff TH10 of TH16 in combinatie met deze sensor kun je de temperatuur in je huis aanpassen door te zeggen: Hey Google, zet [naam] op 21 graden. Waarop je terugkrijgt: OK, [naam] is ingesteld op 21 graden. Verder  kun je zelf een onder- en boventemperatuur instellen. Een reguliere thermostaat kent alleen een minimum temperatuur, hierdoor bied deze optie ook nog een meerwaarde boven de gewone thermostaat. Sonoff schakeling

Monitoren

Of je nu kiest voor bovenstaande optie om te schakelen op temperatuur of zoals hieronder staat op luchtvochtigheid, maakt niet uit voor de monitorfunctie. Deze kan je ook gecombineerd gebruiken. Naast dat deze sensor helpt te schakelen op temperatuur of luchtvochtigheid werkt het ook als een digitale thermometer of hydrometer. Je kunt realtime de temperatuur en luchtvochtigheid opvragen en bijsturen. 

Schakelen op luchtvochtigheid

Screenshot 2019-03-17 at 11.20.14Misschien heb je in huis wel een luchtbevochtiger staan. Je moet waarschijnlijk tot heden zelf bepalen wanneer je deze aan en uit zet. Meerdere aandoeningen vereisen een stabiele en bepaalde luchtvochtigheid. Het is vervelend als je dit zelf steeds in de gaten moet houden en moet bijsturen. Ook hiervoor kun je gebruik maken van de Sonoff TH10 of TH16. Je sluit hiervoor dezelfde sensor aan als die je gebruikt voor schakelen op basis van temperatuur.

Het installeren hiervan is helemaal hetzelfde als bij de Sonoff Basic. Het enige verschil is dat je in de app nu aan kunt geven bij welke luchtvochtigheid hij de luchtbevochtiger moet inschakelen. Dit geldt overigens ook als je hem op basis van de temperatuur laat schakelen. 

Je kunt dus voor relatief weinig geld (circa €10 incl.) zelfs complexe elektronica slim schakelen. 

Screenshot 2019-03-17 at 11.20.39Schakelen op basis van watertemperatuur of buiten

Dat je op temperatuur kunt schakelen is leuk, maar het systeem is niet waterdicht. Als je hem als schakelaar wilt gebruiken voor een bad, aquarium of terrarium heb je een probleem als je bovenstaande sensor gebruikt. Je krijgt dan geheid kortsluiting. Hoewel het minder vaak voorkomt kan het zijn dat je extreem gevoelig bent voor de watertemperatuur. In dat geval zul je vast al op zijn minst een thermometer gebruiken. Deze sensor kan voor je nauwkeurig in de gaten houden hoeveel warmer of kouder het moet zijn en een waterverwarming voor je inschakelen. Mocht je hier Screenshot 2019-03-22 at 14.10.45reeds over beschikken, dan zal deze vast ook al voorzien zijn van een eigen thermostaat. Als je hier erg gevoelig voor bent kan het wezen dat jouw thermostaat wel aangeeft dat het de juiste temperatuur is, maar je lichaam wat anders zegt. Dit kan objectief kloppend zijn. Als water op punt A temperatuur X bereikt is de kans groot dat punt Y kouder is. Soms wil je een apparaat laten in- of uitschakelen op basis van de buitentemperatuur of luchtvochtigheid, ook dan loop je tegen hetzelfde probleem aan.

In de eerste plaats gebruik je dan ook de Sonoff TH10 of TH16. In aanvulling hierop kun je de waterdichte sensor bestellen en aansluiten op de mini-jack poort van de schakelaar. Je kunt deze uiteraard ook alleen als meet instrument gebruiken, zodat je in een keer kan zien van de binnen- en buitentemperatuur en luchtvochtigheid is.

Meervoudige schakelaar

Screenshot 2019-03-21 at 11.34.24Je hebt vaak in je huis ook een schakelaar die meer dan één lamp of apparaat schakelt. Het kan ook zijn dat je een centraalpunt heb waar de bedrading van meerdere punten bij elkaar komen. In dat geval kun je ook kiezen voor een multi-schakelaar met 2, 3 of 4 schakelaar in één. Ook hiervoor geldt dat de installatieprocedure exact hetzelfde is als de Sonoff Basic. Het enige verschil is dat je meerdere aansluitpunten heb op de schakelaar. Deze punten (die we kanalen noemen) kun je afzonderlijk een naam geven, zodat je ze ook onafhankelijk van elkaar kan aan- en uitzetten met de afstandsbediening op je telefoon of met je stem. Het is nog steeds goedkoper of even duur om los 2, 3 of 4 Sonoff Basics te bestellen, maar er kunnen overwegingen zijn dat je dit niet wilt. In dat geval betaal je iets meer voor een multi-schakelaar. 

Zwakstroom schakelaars

Screenshot 2019-03-21 at 09.19.16Nu komen we aan bij een hele boeiende optie. Ik zit al maanden te wachten voordat de WMO de electrician akkoord geeft om een relais te leveren, om 220 volt om te zetten naar 12 volt. Ondertussen is Sonoff zelf met een oplossing gekomen, vanaf heden kun je ook Sonoff SV bestellen. Hij is even duur of goedkoop als de Sonoff Basic. Het enige verschil is dat deze op zwakstroom werkt. Je kunt deze schakelaar gebruiken voor alle apparaten met een voltage tussen de 5 en 24 volt. In mijn geval heb ik deze nodig om tussen de telefoon van de portaaldeur te zetten. Om de portaaldeur beneden open te doen, moet ik naar de voordeur lopen om de telefoon op te nemen en de knop in te drukken om open te doen. Door deze schakelaar tussen deze knop in te zetten kan ik op afstand de deur openen, zonder dat ik naar de voordeur moet lopen.  In dit geval kun je dus denken aan veelal apparaten met een oplader, zoals telefoons, steeds meer soorten lampen, deurbedieningen en sloten. Hoewel zo'n printplaatje er erg ingewikkeld uitziet, is het dat niet. Ook hier is duidelijk aangegeven waar de min en plus draad komt voor inkomende en uitgaande verbinding. Eveneens geldt ook hier dat de installatieprocedure gelijk is aan de Sonoff Basic. 

USB schakelaar

Screenshot 2019-03-21 at 12.39.59De jongste telg in de familie is de USB-versie. Deze werkt wederom hetzelfde als de Sonoff Basic. Hoewel dit artikel gaat over de meer geavanceerde producten, is dit misschien na de fitting en verloopstekker de simpelste module. Je hoeft bij deze geen kabel meer door te knippen om hem er tussen te plaatsen. Je kunt op deze de micro-USB poort gebruiken als stoom-input. Je kunt dus gewoon je standaard telefoon-oplader (geldt alleen voor Android) gebruiken. Dit betekend niet dat deze voor alle toepassingen geschikt is. Zoals je waarschijnlijk wel zult vermoeden is deze niet geschikt voor alle functies. Deze schakelaar is vooral bedoeld kortstondig stroom te leven of continu stroom op een laag wattage. Hierbij moet je vooral denken aan de mogelijkheid op je computer of een ander apparaat op afstand in te schakelen, zonder dat je het voed. Denk hierbij aan je computer opstarten, de lamp in de gang enkele minuten aanzetten voor als je thuiskomt, het bedienen van sloten enzovoorts.

Blijf op de hoogte van de laatste tips en artikelen
Please wait
Om de weblog handicap-vriendelijk te laten functioneren, kan ik geen cookies uitsluiten. Ik volg geen bezoekers. Vind je dat goed?